The Doomsday Preppers Trilogy, part 1

Citeren

In de tijd dat wij nog een TV abonnement hadden, keek ik regelmatig naar Discovery,- en National Geographic Channel. Eén van mijn favoriete series was Doomsday Preppers. Veelal Amerikaanse personages die zich aan het voorbereiden waren op grote rampen of het einde der tijden. Vaak zwaar over-the-top met atoom schuilkelders, tientallen wapens en soms echt wereldvreemde inzichten met een hoog alu hoedje gehalte.

Ondanks het zeer hoge entertainment gehalte heb ik hier en daar wel sympathie voor deze mensen. Zij denken net zoals de meeste financieel bewuste consuminderaars en FIRE/HOT aanhangers na over hun toekomst en dekken zich daarnaast in tegen eventuele tegenslagen. Met de financiële crisis van 2008 en de orkaan op Sint-Maarten in het achterhoofd bleef dit onderwerp de laatste maanden in mijn hoofd spoken. Hoe goed zijn wij eigenlijk voorbereid op grote tegenslagen?


Deel 1: Inkomen

Hoewel de meeste FIRE/HOT aanhangers streven naar een inkomen dat niet meer is gebaseerd op werken voor geld, zijn inkomsten op dit moment essentieel voor onze manier van leven in dit deel van de wereld. Toch zien we om ons heen dat de wereld iedere dag verandert. Jaar na jaar komen er steeds minder arbeidsuren beschikbaar per hoofd van de bevolking. We moeten met de beroepsbevolking uit de steeds kleinere vijver van beschikbare arbeid en bijkomend inkomen vissen.

Ook het werk verandert. Door automatisering en robotisering zal steeds meer generalistisch werk verdwijnen ten opzichte van verdere specialisatie van bepaalde beroepsgroepen. Banen met laag geschoold werk geven ook steeds minder zekerheid van inkomsten. Banen verdwijnen naar lage lonen landen en flex contracten zijn de norm.

Gelukkig hebben we in Nederland (en België) een sociaal vangnet in de vorm van de werkloosheid,- en bijstandsuitkering, maar deze zijn altijd tijdelijk, of er wordt verwacht dat je een deel van jouw opgebouwde vermogen op maakt. Daarnaast is een sociaal vangnet ook echt een vangnet. Geen business model waar je oud mee wil worden. De meeste mensen willen toch op lange termijn dezelfde levensstandaard behouden.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je inkomstenbron gegarandeerd blijft?

De belangrijkste les die ik van een zeer gewaardeerde ex-collega heb geleerd: “ Zorg dat je altijd bent voorbereid op de toekomst. Dan blijf je zelf in control” Hij was altijd bezig met het onderhouden van zijn zakelijke netwerk. Ging regelmatig borrelen met collega’s uit dezelfde bedrijfstak. Had zijn CV en Linked-in profiel up-to-date. Daarnaast sprak hij 2 tot 3 keer per jaar af met headhunters zodat hij altijd de mogelijkheid had om zeer snel een nieuwe baan te vinden. Dat laatste lijkt misschien wat overdreven, maar aan de andere kant: de meeste freelancers zijn continu bezig met acquisities om hun inkomstenstroom na de huidige opdracht op de gang te houden.

Het onderhouden van je netwerk is een goede korte termijn oplossing, maar hoe zit het met je lange termijn inkomstenzekerheid? 20 jaar geleden was postbode of winkeleigenaar iets waarvan je dacht dat je daarmee oud kon worden. Tegenwoordig ben je veel inkomsten zekerder als je een technisch vakman of IT specialist bent. Ook de trend van generalist naar specialist zie je steeds meer doorzetten. Algemene administratieve,- of Retail medewerkers zijn vervangen door computers of geoutsourced naar lage lonen landen. Daarnaast ben je tegenwoordig met 40 jaar al een ouwe lul en wil de gemiddelde HR manager niet eens meer naar je CV kijken. (Dat zegt meer over de gemiddelde HR-manager dan over de leeftijdsopbouw van de beroepsbevolking)

Om mijn lange termijn inkomsten te garanderen heb ik ook een aantal stappen genomen. Zo val ik met 44 jaar en wel de werk ervaring, maar niet de juiste diploma’s in een risico categorie. Daarom zal ik komend jaar via mijn werkgever een vakgerichte opleiding volgen. Ook houd ik mijn netwerk up-to date. Ten slotte zal ik wanneer ik onverhoopt in de toekomst wordt ontslagen zeker overwegen om via freelancen mijn inkomen te verdienen.

 Heb je wel eens nagedacht of jouw opleiding en functie toekomstbestendig zijn en heb je de mogelijkheden om daar de komende jaren een verbeterslag te kunnen maken?

Wat als je in een vakgebied werkt waar de klappen vallen? Ben je Retail medewerker of eigenaar? Hoe ver is jouw kennis inmiddels om webwinkel specialist te worden? Met de huidige economie is er volop werk te vinden in de transport en horeca, maar hoeveel werkloosheid was er in deze sector rond 2010 – 2012?

Wat als de inkomsten kortere of langere tijd (deels) wegvallen?

Ook daar hebben Martina en ik over nagedacht. Onze savingsrate is ongeveer 35% met daarbij dat Martina en ik ook nog eens 12% zakgeld/kleedgeld/leuke dingen doen geld voor ons zelf houden. Samen ongeveer 47%

Met een savingsrate van 50% zou één ons dus langdurig zonder inkomen kunnen zitten zonder grote problemen om onze levensstandaard te houden. De laatste procenten willen we de komende tijd bereiken door versnelde aflossing van onze hypotheek. Zodra we boven de 50% savingsrate komen, zijn we in principe semi-FIRE wat ons een stukje onafhankelijkheid geeft.

Heb jij al nagedacht over jouw inkomstenzekerheid en heb je naast een financiële buffer al een back-up plan klaar voor onverwachte tegenslagen?