Anders

Vanaf vandaag is alles anders.

Het moet nog een beetje doordringen, maar gisteren heb ik mijn laatste werkdag in vaste dienst voor een werkgever gehad. Eind mei mijn baan opgezegd en de daarop volgende vier maanden zijn voorbij gevlogen. Een collega ingewerkt op mijn functie en parallel daaraan het hoogseizoen gedraaid. Daar bovenop de vakantie vervanging van mijn collega’s en leidinggevende. De laatste twee weekenden extra gewerkt en woensdagavond pas om negen uur aan de warme hap. Niet echt time rich en helemaal geen goede werk/privé balans.

Maar vanaf vandaag is alles anders.

Hoewel? Zeven weken geleden werd ik door de inkoopdirecteur op het hoofdkantoor gebeld. “Chris, Ik hoor dat je ontslag heb genomen, maar ik wil je nu nog niet kwijt. Kan je komen praten?” Praten kan altijd en dag dag erna zat ik op het hoofdkantoor aan zijn bureau bij te kletsen over mijn gemaakte keuzes. Hij wilde zaken op zijn afdeling stroomlijnen en optimaliseren en zocht tijdelijk een business analist inkoop. Twee dagen over nagedacht en toen heb ik hem teruggebeld met de mededeling dat ik akkoord ging.

Daarnaast heb ik mijn huiswerk gedaan en mij ingelezen op de wet DBA en schijnzelfstandigheid. Binnen 6 maanden van loondienst naar freelance bij dezelfde werkgever wordt door de belastingdienst als schijnzelfstandigheid gezien. Slik. Nog een keer slikken. Deze eerste opdracht afslaan of het risico nemen met de belasting dienst? Ik wist het even niet meer.

Terug met de HRM manager aan tafel en de situatie uitgelegd met daarbij een voorstel om mij weer met een tijdelijk contract in dienst te nemen. “Andere BV, andere functie. Het zal wel meevallen met de belastingdienst.” gaf de HRM manager aan. Ik hield mijn poot stijf en kreeg een paar weken later een tijdelijk contract aangeboden.

Het voordeel van zelf opzeggen en weer terug worden gevraagd is dat je meer onderhandelingsruimte hebt. Waar ik de laatste tien jaar alleen CAO verhogingen als loonsverhoging kreeg, zette ik nu in op een stevige 15% loonsverhoging. Niet de hoofdprijs, maar toch een leuk bedrag.

Wist je dat onderhandelen met een inkoop directeur best lastig is?

Uiteindelijk zijn we vorige week maandag tot een akkoord gekomen. Ik krijg netto 4% meer loon en heb vooral ingezet op secundaire arbeidsvoorwaarden. Nog steeds een werkweek van vier en een halve dag, maar vijftien vakantiedagen meer dan dat ik nu heb. Mijn huidige pensioen regeling wordt nog gedurende de looptijd van de opdracht premievrij aangevuld.

Misschien niet de beste financiële deal, maar ik ben tevreden. De opdrachtgever (ik beschouw ondanks een tijdelijk arbeidscontract de werkgever meer als opdrachtgever) regelt mijn pensioen. Ik ben nog niet een hoop geld kwijt aan een AOV verzekering. Ga andere werkzaamheden verrichten dan de laatste zes jaar. Dat staat weer mooi op mijn CV. Een relatief korte woonwerk reistijd van ongeveer vijf kwartier per dag, heen & terug inclusief files.

Het belangrijkste voor mij in deze deal zijn de goede arbeidsvoorwaarden met 15 extra vakantiedagen. Deze extra vakantiedagen in combinatie met een mooie opdracht op mijn CV geven mij de mogelijkheden om mijzelf hierna beter te profileren en geven na deze opdracht meer mogelijkheden.

Toch loopt het anders dan dat ik voor mijzelf vooraf had uitgestippeld.

Ik heb mij nog niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ben dus officieel nog geen ondernemer. Dat komt wel ergens komende tijd.

Aan de andere kant, het hele leven en de reis naar financiële vrijheid lopen altijd anders dan je vooraf verwacht. Ik heb er maar mee te leven. Het zal in de toekomst ook weer mooie nieuwe kansen bieden.

2 gedachten over “Anders

  1. Mooie stappen Chris en helemaal niet erg dat zaken anders lopen dan gepland. Dat maakt het leven juist zo fijn!!

Reacties zijn gesloten.