Afgelopen woensdagmorgen kwam ik dit bericht tegen in het nieuws. Er is een nieuwe prijzen oorlog in de supermarkten in opkomst. Voor de echte consuminderaar lijkt dit gunstig, voor het budget (Nee, ik doe niet mee aan die gender neutrale onzin. Iedereen is in mijn ogen gelijk en we noemen het beestje gewoon bij de naam.) zijn of haar budget, maar ik heb hier zo mijn bedenkingen bij.
De supermarkten verlagen hun prijzen en dat lijkt gunstig, maar is dit ook echt zo? De meeste artikelen die in een supermarkt worden verkocht zijn niet de plastic fantastic zooi uit China, maar in het algemeen gewoon levensmiddelen die grotendeels in Europa of zelfs in Nederland worden geproduceerd. Het verlagen van de prijzen heeft dus vooral gevolgen voor de lokale markt.
Door de verlaging van de prijzen staan de marges onder druk, en wie denk je dat daar de dupe van zijn? De gemiddelde supermarktketen heeft maar één doel: de winstmaximalisatie van de aandeelhouders. Het zullen niet de aandeelhouders, maar het eigen personeel en de toeleveranciers zijn: De cao’s komen onder druk, tijdelijke arbeidscontracten worden niet verlengd, of er moet meer arbeid met minder mensen worden verricht.
Naast het eigen personeel komen ook de toeleveranciers onder druk. Zuivel, vlees en groente moeten met steeds lagere marges of zelfs onder de kostprijs worden geleverd. Ook grotere toeleveranciers zullen onder margedruk komen te staan. Bij de grotere toeleveranciers zal ook de winstmaximalisatie van de aandeelhouder voorop staan en het personeel de dupe zijn.
Terug naar de verse producten. Naast de boeren zullen vooral de dieren de dupe worden van dit beleid. Kan jij je nog de beelden uit het Vlaamse slachthuis van enige weken geleden herinneren? Het is niet voor niets dat consumenten zich steeds meer beginnen af te zetten tegen de bio industrie. Lokale (diervriendelijke) alternatieven zoals biologische crowd butching en landwinkels zijn in opkomst . Het is nu eenmaal niet mogelijk om een eerlijk stukje vlees voor een bodem prijs te produceren. Denk daar maar eens aan als je weer een kilo knaller scoort.
“Zo Chris, jij bent lekker op dreef! Nooit geweten dat jij zo’n socialistische, diervriendelijke hippie bent” Zeker niet, maar ik probeer wel verder te kijken dan mijn savings rate en YOLO. The race to the bottom is een economische ontwikkeling die indirect minder gunstig is dan hij lijkt.
Ik ben het helemaal met je eens. Al moet ik toegeven dat er bij mijn mening ook wel wat sociale aspecten meespelen haha! Ik vind het heel jammer dat deze ‘grote jongens’ zo veel macht hebben dat anderen verplicht worden mee te doen. En die daar dus, zoals je aangeeft, de dupe van worden.
Helaas zijn bedrijven geen democratie. Zorg goed voor je zelf, maar daar ben je volgens mij al in de laatste maanden achter gekomen 😉
[cynisme]Eigenlijk moet je dus gewoon zorgen dat je aandeelhouder bent van die supermarktketens. Dan profiteer je dubbel. Je boodschappen zijn goedkoper en de waarde van je aandelenportefeuille wordt ook steeds groter.. 😉 [/cynisme]
Maar serieus, je heb gelijk. Er zijn altijd mensen die de dupe worden hiervan.
Onderkennen is één. Er naar handelen de volgende stap. Vorige maand begonnen met crowd butching. Wordt vervolgd.
Dat hele idiote ‘race to the bottom’ is zogenaamd goed voor de consument maar er is niemand in Den Haag of Brussel die begrepen heeft dat diezelfde consument ook werknemer is die al z’n zekerheden & inkomen kwijtraakt.
Mijn mening is nog wat ongenuanceerder: Ze begrijpen het wel, maar hebben er geen boodschap aan. Het kapitalisme is één van de minst slechte systemen, maar zorg goed voor elkaar en zeker voor jezelf. Houd rekening met je opleiding en bestedingsniveau, zodat jij niet in de hoek zit waar de klappen vallen, of financieel krachtig genoeg bent om deze grotendeels te kunnen opvangen.
We halen ons vlees lokaal bij de biologische boer. De yoghurt dan weer wel in de supermarkt. Dus deels steunen we de lokale boer, deels niet. Het lijkt wel het echte, niet perfecte leven..
Hier zitten we er ongeveer hetzelfde is. Ik ben nog langzaam aan het verkennen of de landwinkels in de buurt toegevoegde waarde hebben.