Van Lurker naar Blogger

Er was eens lang, lang geleden in een donker bos hier ver vandaan. Oké, niet overdrijven. Het was in het voorjaar 2015 dat ik op donderdagmiddag tijdens een vergadering begon te zweten, warm, druk op de borst, tintelende arm. Shit, toch niet…. Ambulance erbij, hartfilmpje. Controle in het ziekenhuis. Het bleek gelukkig allemaal mee te vallen, of toch niet. Stress! Een duidelijke waarschuwing van mijn lichaam: “je neemt te veel hooi op je vork. Tot hier en niet verder! “

Daar zat ik dan op vrijdag. Middagje verlof om nog bij te komen van alle ervaringen van de afgelopen 24 uur. Een waarschuwing van mijn lichaam, en van de cardioloog. Wat doe ik fout? Nou gewoon, perfectionistisch in mijn werk. Nog een project erbij en nog één. Het begon steeds meer op leven om te werken in plaats van werken om te leven te lijken. Het roer moet om. Goed moet maar goed genoeg zijn. Verlof uren genoeg, nog 6 weken tot de vakantie. Dat gaan we eens anders aanpakken. De lopende projecten ging op “prio laag” (Daar heb ik nooit meer aandacht aan besteed, de wereld draait gewoon door) Iedere week een paar uurtjes opnemen tot de vakantie en tijd vrijmaken om een oude hobby op te pakken.

In de vakantie kwam ik erachter dat Martina af en toe de blogs van Green Evelien en Min of Meer volgde. Consuminderen, bewuster leven, zelf dingen maken, aflossen van de hypotheek. Hé, dat is interessant! Ik was aan het nadenken wat ik met de toekomst wilde: 41 jaar, geen kinderen, drukke baan. Ga ik dit tempo volhouden tot mijn pensioen? En wanneer is dat eigenlijk? Ehhhh, nog maar 28 jaar te gaan. De maatschappij wordt alleen maar sneller en veeleisender. Het moet anders, maar hoe?

In één van de vorige vakanties had ik al eens “Een werkweek van 4 uur” van Tim Ferris en “Hypotheekvrij” van Gerard Hormann gelezen. Makkelijk leesbare zelfhulpboeken die ik vooral als prettig vermaak had gezien. In combinatie met de consuminder blogs begon ik deze nu in een ander daglicht te plaatsen. Het moet niet meer, sneller en groter, maar minder en bewuster. Niet tot 69 jaar werken en daarna met pensioen, maar eerder stoppen, in de tussentijd meer kunnen genieten en vooral niet halverwege omvallen.

Ruim twee jaar verder heb ik al heel wat consuminder en FIRE blogs voorbij zien komen en beginnen de plannen steeds meer vorm te krijgen, maar praten over zaken anders aanpakken en bijbehorende financiële inzichten is lastig in mijn directe omgeving. Familie, vrienden en bekenden tonen geen interesse of zitten op een geheel andere golflengte. Lekker meelezen op de diverse blogs en af en toe een reactie plaatsen is leuk, maar in een gesprek de discussie aan gaan met gelijk gestemden is nog veel leuker.

September 2016 kwam een oproep van de bloggers Amber Tree Leaves en Cheesy Finance om mee te doen aan de eerste Belgisch-Nederlandse FIRE meeting. Spannend! Ja, ik geef mij op. Deze eerste dag heeft een onuitwisbare indruk achter gelaten. Ook aan de tweede en derde meetings deelgenomen. Vooral de laatste bijeenkomst in Juni 2017 was de trigger: Ik stond lekker te kletsen met blogster Christel (Het Rijke Wijf) en die kwam scherp uit de hoek. “Jij bent een lurker, geen blogger” Zwaar in de verdediging kaatste ik terug: “Nou en? Dat ik nog geen zin/tijd/inspiratie/andere smoes heb wil niet zeggen ik niet deel kan nemen aan deze FIRE meetings. Ik kan ook best een gast blog schrijven als je dat leuk vindt?”

Christel, ik heb mij niet aan de afspraak gehouden en begin gewoon met mijn eigen blog! Waarom? Het schrijven en publiceren motiveert mij om mijn gedachten te ordenen, zaken inzichtelijk te krijgen en hopelijk anderen aan het denken te zetten en te inspireren, zoals ik ook door anderen ben geïnspireerd om aan mijn nieuwe toekomst te werken.

Veel plezier en leuk dat je mee leest in mijn jacht naar HOT.

26 gedachten over “Van Lurker naar Blogger

 1. Leuk Chris! Je schetst een herkenbaar verhaal, heel veel succes gewenst met dit “verander management”! Gefeliciteerd met je eerste post 🙂 Die meetings klinken interessant trouwens!

  • Dank je wel! De eerstvolgende FIRE meeting is op 4 november in Eindhoven. Er zijn nog slechts 5 van de 40 plaatsen open. Aanmelden kan bij Cheesy Finance. Ik raad het je absoluut aan.

 2. Leuk dat je gestart bent! Welkom :). Ik ben benieuwd naar jouw berichten. Je staat in ieder geval al in mijn blogrol.

  • Dank je wel! En nu nog voldoende inspiratie houden om de blog frequentie hoog te houden. Ik heb in de laatste 2 jaar ook gezien dat voldoende inspiratie soms best lastig kan zijn 😉

  • Tuurlijk! Ook commerciële blogs moeten gesponserd worden en de inhoud van je blog is zeer overzichtelijk en duidelijk.

 3. Hey Ex-lurker! Leuk dat je ook begonnen bent! Succes en zie je graag weer in Einhoven. Mrs CF doet je ook de hartelijke groeten en de beste wensen met de blog.

  • Groetjes terug en ik hoor het nog wel als ik weer een beamer moet regelen

  • Hoi Anna,

   Dat gevoel had ik een beetje op de eerste FIRE meeting, maar dat werd gelukkig door alle aanwezige bloggers die ik sprak ontkent. Christel liep mij op de laatste meeting gewoon een beetje te plagen en ik trapte daar met open ogen in. Bij Geldnerd bijvoorbeeld ben ik al bijna 2 jaar aan het lurken en hij vindt het altijd gezellig als ik de discussie met hem aan ga.

   Ik ben redelijk extravert en heb over veel zaken een uitgesproken mening. Alleen lurken kan best, maar met mijn reageer stijl kan ik nogal eens “assertief” uit de hoek komen. Kijk maar eens hoe ik de FAQ heb opgesteld. Soms voelde ik mij bezwaard om fel te reageren, ik ben op andere blogs wel te gast.

   Daarom heb ik besloten om mijn eigen hoekje op het internet in te richten. Kan ik lekker ongenuanceerd mijn gang gaan en bloggen over zaken die mij bezig houden naast mijn mening ventileren op andermans blogs.

   Is bloggen beter?
   Nee!! Het geeft je meer mogelijkheden, maar doe vooral wat voor jou het beste past. Niemand is meer of minder in onze FIRE community en zeker niet in mijn hoekje van het internet

   • Ha. Mooi. Lees ik lekker mee. Jouw opvoeding was precies de mijne. Ik hoop dat ik mijn dochter andere waarden (vooral: meer kennis en de vaardigheden om informatie te interpreteren) kan meegeven :-). Ik ben introvert en vind reageren al een drempel. Maar ik geniet graag mee van een pittige discussie en draag bij als ik echt iets zinnigs te zeggen heb. Veel succes met je blog en je reis naar HOT.

    • Ik voel mij vereerd dat je toch hebt durven reageren Anna.

 4. Mis ik gewoon de lancering van je blog. Super gaaf hoor. Fijne schrijfstijl en toon. Leuk om je nog beter te leren kennen zo online. Nou ex lurker ;)) Welkom. Ik ga je blog bij mijn bloglijst zetten. En we zien elkaar in november. Gezellig.

  • Zo, die kan weer van je bucket list Christel.
   Chris op de kast en aan het bloggen gekregen.

   • Ja dat zal ik doen *checkt bucketlist* haha. Ook strakke layout hoor van je blog. Beetje graftakkenprofiel foto. (Zo’n rouwkaart idee) Maar hee, je bent al getrouwd. 😉

    • Ja, ik weet het. Zal binnenkort een andere rouwkaart, ehhh foto uploaden

Reacties zijn gesloten.