Een dag minder werken voor hetzelfde inkomen?

Tijdens de mei vakantie van 2018 smeedde ik het plan om minder te gaan werken. Een betere balans tussen werk en privé. 40 uur was de norm en part-time werken lag niet in de cultuur van het bedrijf.

Begin juni trok ik de stoute schoenen aan en diende ik een verzoek in. Gelukkig begon de bedrijfscultuur te veranderen en ging de werkgever akkoord . Zo stapte ik zomer 2018 over van een 40 urige naar een 36 urige werkweek

In mei 2019 nam ik ontslag bij mijn werkgever om voor mijzelf te beginnen. Zelf beter mijn tijd kunnen indelen als freelancer lag in mijn strategie naar HOT. Daarnaast was ik al een tijdje uitgekeken op mijn functie en waren er geen doorgroei mogelijkheden.

Enkele maanden later belde de directeur om te vragen of ik op het hoofdkantoor wilde komen klussen. Een nieuwe functie met zwaardere taken en vrijwel 100% projectmatig werken. Mijn salaris ging weer een stukje omhoog. Dat wisselde ik deels weer in om minder te gaan werken. In verband met de wet DBA gingen we met elkaar in zee met een tijdelijk contract voor een jaar. Oktober 2020, midden in de tweede Covid19 golf, werd mijn contract voor zes maanden verlengd. Beide partijen tevreden over de samenwerking.

Door de nieuwe functie per oktober 2019 verminderde mijn uren vanaf oktober 2019 van 36 naar 34 uur per week.

Vorige week begon mijn manager over een tweede verlenging begin april. Hij was mij te snel af, want ik had de reminder zelf pas over drie weken in mijn agenda staan. Samen kwamen we overeen om tot eind december van dit jaar te verlengen. Ook gaf ik aan mijn uren van 34 naar 32 te willen verlagen. Afgelopen maandag kreeg ik de bevestiging. Vanaf begin april een contract voor 32 uur ofwel een vier daagse werkweek. Daarnaast inflatie correctie op mijn salaris.

En het resultaat?

Zeer tevreden dat het mij is gelukt om in minder dan drie jaar tijd mijn werkweek te verlagen van vijf naar vier dagen. Netto verdien ik met deze vier daagse werkweek ongeveer hetzelfde als met de vijf daagse werkweek in 2018. En dat netto bedrag is inclusief inflatie correctie!

Daar heb ik wel een stuk baanzekerheid voor ingeleverd. Hoewel ik de laatste jaren meerdere keren van dichtbij heb mee gemaakt dat baanzekerheid een utopie is. Financieel wendbaar is veel belangrijker.

En aan het einde van het jaar? Dan maar eens kijken of we nog een keer verlengen, óf dat ik mij dan eindelijk als freelancer zal gaan inschrijven bij de KVK.

5 gedachten over “Een dag minder werken voor hetzelfde inkomen?

  1. Super! Via een verlofdagje ben ik er net vandaag nog eens aan herinnerd dat een mens echt wel veel gedaan kan krijgen op zo een extra vrije weekdag (zoals wat blog lezen achterstand wegwerken..)

    • Uiteindelijk draait FIRE om je eigen tijd indelen, straks 52x per jaar!

  2. Pingback: Van HOT naar Barista FIRE | The Pursuit of HOT

Reacties zijn gesloten.