Ik heb mijn baan opgezegd

Gisteren, donderdag 24 mei, was het D-day. Ik had op de laatste dag voor de vakantie een gesprek met mijn leidinggevende ingepland. Via een Skype verbinding, want haar kantoor zit niet 2 deuren, maar ruim 200 km verder. We hadden elkaar al een week of 2 niet gesproken, wat overigens geen probleem is. We houden elkaar regelmatig via de email op de hoogte van het reilen en zeilen van onze werkzaamheden.

Met knikkende knieën startte ik de verbinding op. Het gesprek had zich in mijn hoofd pas 150 keer in alle varianten afgespeeld. We begroeten elkaar en daarna begin ik: “De reden dat ik dit gesprek heb aangevraagd, is niet alleen mijn vakantie overdracht, maar ook omdat ik mijn ontslag wil aanbieden.”

Aan haar gezicht zie ik dat ze schrikt, maar ze reageert nog niet. “Per 1 oktober wil ik mijn dienstverband opzeggen en in verband met het aantal resterende vakantiedagen zal 12 september mijn laatste werkdag zijn. Daarmee heb je bijna 4 maanden om een vervanger te zoeken, die ik nog een aantal weken kan inwerken. Verder help ik je door het vakantieseizoen en het jaarlijkse budget seizoen heen, wat ook op 12 september afloopt.”

Dan volgt de opgeluchte blik op haar gezicht en de verbazing waarom ik juist vandaag opzeg? De tegenvraag die ik stel, of ze het had zien aankomen? “Vorig jaar wel Chris. Ik zie door de opleidingen en de prestaties al langer dat je meer ambitie hebt dan ik je kan bieden, maar we zitten in relatief rustig vaarwater. In tegenstelling tot een half jaar geleden.” 

“Bij welk bedrijf ga je per 1 oktober beginnen Chris?” Nu wordt het interessant. Opgelucht over haar reactie ga ik er eens goed voor zitten. “Ik ga per 1 oktober starten als freelance inkoper, en het is de komende maanden even afwachten waar ik terecht zal komen.” Met grote ogen zie ik haar verbazing groeien. “Maar als je geen opdracht binnen haalt?” Dat is geen probleem. Indien we ons zelf wat minder zakgeld geven, kunnen we het net op Martina’s salaris redden. Daarnaast hebben we voldoende financiële buffer en lage lasten” 

Cheesy Finance had het over Fuck You Money. Dit is de milde vorm 🙂 Niet dat ik een half jaar zonder opdracht op de bank zal gaan vegeteren. Ik hoef me niet heel veel zorgen te maken wanneer ik een paar weken zonder opdracht zit.

Ik ben opgelucht dat het gesprek goed verliep want ik heb het er moeilijk mee om afscheid van mijn collega’s te nemen. We hebben een leuke afdeling en gaan voor elkaar door het vuur. Ik zal na bijna 11 jaar mijn collega’s gaan missen. Niet alleen op mijn eigen afdeling, maar binnen het hele bedrijf.

Toch ben ik blij deze stap te hebben genomen. Het brengt mij weer dichter bij mijn plannen naar meer vrijheid en is een volgende stap in mijn jacht naar HOT!

38 gedachten over “Ik heb mijn baan opgezegd

 1. Wow, Chris. Wat een stoere actie. Is er een kans dat je voor hetzelfde bedrijf de komende tijd wordt ingehuurd voor je eigen functie? Dat zie ik namelijk vaak gebeuren.

  • Dank je wel Cleo! Waarschijnlijk niet. Ze zitten nogal op hun budget door de overname door een private equity club en de jacht naar rendement. Hoewel als er nog een directe collega in de komende maanden haar baan opzegt, zal het mij niet verbazen als ze mij alsnog bellen. Wel tegen een ander tarief natuurlijk 😉

 2. Fuck you, dit is niet de milde vorm, dit is DE vorm! Bedrag maakt niet veel uit, de rust die het geeft en de vrijheid veel meer. Goed bezig man 🙂

  • En toch bleef het spannend, maar je hebt gelijk: lage uitgaven zijn belangrijker dan hoge buffer.

    • Nu wordt ik wel nieuwsgierig Ruth. Inspiratie om wat anders te gaan doen?

     • Zo ver ben ik helaas nog niet. Mijn vaste lasten verlagen zodat ik de vrijheid heb om zo’n beslissing te kunnen nemen.

     • Dat komt vast goed Ruth. Voldoende inspiratie tussen de bloggers te vinden.

 3. Ik kreeg letterlijk kippenvel tijdens het lezen! Job well done, dit is wat FU money en flexibiliteit je geeft. Super!

  • Dank je wel! Jouw ondernemerschap heeft mij zeker geïnspireerd om deze stap te maken.

  • Eerst 2 weken van de vakantie genieten en dan aan de bak

 4. Gaaf Chris! Een mooi bericht.

  Ik kan me de dubbele emoties goed voorstellen, je laat ook wat achter. Maar diep van binnen weet je dat het tijd wordt om verder te gaan.

  Veel succes

  • Al meer dan een jaar HJ, maar ik wilde iets meer zekerheid over de mogelijkheden om te freelancen. Niet meer van hetzelfde

  • Daar was ik nog het meest bang voor, maar het viel mij alleszins mee.

 5. You the man 🎉🎉

  Gefeliciteerd! Grote stap, dapper om hem te nemen. Maar niet vergeten: in het ergste geval moet je weer op zoek naar werk. Met zoals iedereen.

  Niks te verliezen. Wooh! 🎉

  • Dank je wel 🙂 en dat was het ook het antwoord wat ik van de directeur van een grot detacheringsbedrijf kreeg. In het ergste geval heb je het niet naar je zin en kan je met jouw CV binnen 3 maanden een reguliere baan vinden.

  • Ik ben benieuwd wanneer jij volgt? 🙂
   Fijne vakantie!

Reacties zijn gesloten.