Van rollercoaster naar rust in ons hoofd

De teerling is geworpen. Na een zomer die wel leek op een mentale  rollercoaster, hebben Martina en ik vorige week woensdag het definitieve besluit genomen: We gaan onze eengezinswoning te koop zetten. Van de overwaarde kopen we het vakantiehuisje van mijn schoonouders. Het restant leggen we in voor de aanschaf van een appartement.

Nadat we afgelopen weken ongeduldig op onze hypotheek verstrekker hadden gewacht, kregen we maandag 17 september eindelijk terugkoppeling van onze hypotheekbemiddelaar Paul: “De bank is bij hoge uitzondering akkoord om een hypotheek op een box3 (recreatie) woning te verstrekken, maar jullie eengezinswoning is onderpand en de offerte is slechts 2 maanden geldig en kan maximaal 2 maanden worden verlengd” 

Bijna zoals wij wensten, behalve dat de overdracht pas 1 oktober 2019 zal plaatsvinden, wat ik duidelijk in de hypotheek aanvraag had gemeld.

“OK en nu?”

Eerst maar eens met Martina haar ouders gebeld om te vragen of we de overdracht 9 maanden konden vervroegen. Indien mijn schoonouders iets in hun hoofd hebben zitten, willen ze daar niet van afwijken. Een dag later werden we terug gebeld en de overdrachtsdatum blijft ongewijzigd. Dat heeft met gevoel en mentaal afscheid nemen van het huisje en de omgeving te maken. Ze willen nog één zomer genieten van hun huisje, niet van het gehuurde huisje.

Dan maar weer terug naar onze hypotheekbemiddelaar: “Paul, hoe groot is de kans dat we dezelfde aanvraag over 9 maanden opnieuw kunnen indienen en dat deze wederom wordt goedgekeurd?” Het antwoord dat we terugkregen lag in lijn der verwachting: “Sorry Chris, de bank maakt nu een uitzondering. Het kan best dat de interne regelgeving bij de bank weer verandert per 1 januari en de bank bij een nieuwe aanvraag over 9 maanden niet akkoord zal gaan”

We hebben nog de opties besproken van beide huizen bij een andere bank herfinancieren (ook geen hele grote kans) of een persoonlijke lening die rond 6% rente uitkomt, terwijl we nu nog met 5,65% rente vast voor de komende 12,5 jaar op onze huidige woning zitten. Niet echt gunstige voorwaarden, en zeker niet HOT! Wij willen in-control blijven en niet afhankelijk van de grillen van een hypotheek verstrekker.

Ten slotte hebben we de knoop definitief doorgehakt. Het geeft rust in ons hoofd. Uiteraard zijn een huis verkopen en weer terugkopen ook wel enigszins stressvol, maar nu zijn wij in-control. De overwaarde is voldoende voor het vakantiehuisje en een probleemloze hypotheek voor een appartement. Daarnaast zijn we dan onze hypotheek met het rentepercentage van 5,65% kwijt zonder de boeterente die nog steeds ruim €30K zou bedragen.  Tevens komen we straks uit op één hypotheek, die waarschijnlijk kleiner dan twee procent rente bedraagt, en blijven de hypotheek lasten daardoor een stuk overzichtelijker en onze savings rate groter dan 30% A.K.A vrijheid!

27 gedachten over “Van rollercoaster naar rust in ons hoofd

 1. Dat klinkt als een heel mooie oplossing Chris. En door de lagere hypotheekrente op je nieuwe woning verdien je ook nog een beetje de kosten van de aankoop van de vakantiewoning terug 😉 .

  • ehhhh, willen en financieel haalbaar zijn 2 verschillende zaken

 2. Jammer dat een hypotheekverstrekker de regels stelt en dat er nauwelijks te onderhandelen is. Jullie maken een goede keuze. Gefeliciteerd.

  • Ja, banken en hypotheekverstrekkers. Je moet er zo min mogelijk mee te maken hebben.

 3. Jammer dat het zo moet lopen, maar fijn dat je weet waar je nu aan toe bent. Succes! Er zijn slechtere momenten om jullie huis te moeten verkopen 🙂

  • En nog veel slechtere om weer te kopen 😉 Eerst maar even huren in de overbruggingsperiode.

 4. Wat heerlijk voor jullie. Er wordt niet veel over gesproken, maar ik vond een huis + hypotheek + onderhoud best een zware last, in mijn hoofd. Wij losten ook af als idioten in Nederland om die reden.
  Begrijp jullie keuze dan ook helemaal. Hopelijk is alles snel geregeld!

  • Dank je wel Gerlinde,

   Inderdaad 2 huizen hypotheekschuld en onderhoud geeft onrust. Voor het toekomstige appartement hebben we straks een VVE

 5. Prima oplossing denk ik Chris! Lijkt me niks mis mee. Tussentijds huren is geen probleem. Daar zou ik waarschijnlijk ook voor gaan. Met deze prijzen in de Randstad kopen is gekkenwerk. Als je de financiële ruimte hebt (en wat tijd) dan kan het geen kwaad een appartement te huren.

  • Inderdaad, we zijn druk met plannen maken en tijdelijk huren moeten we ook concreet maken.

Reacties zijn gesloten.