Dat is een lastige vraag. De gemiddelde Nederlander en/of Belg spreekt niet snel over zijn salaris. We pronken er niet mee zoals een Amerikaan dat kan. Toch wil ik, en waarschijnlijk de meeste onder ons, wel graag weten wat mijn collega’s verdienen en of ikzelf meer of minder verdien.
Is dat afgunst?
Voor mij zeker niet, maar niets menselijks is ons vreemd. Wat voor mij vooral belangrijk is: Voldoende plezier en vrijheid in mijn werk en de maximale inkomsten genereren in minimaal gewerkte uren. Dat is een contradictie waar je zelf de balans in dient te vinden. Maximale inkomsten met weinig plezier houd je niet lang vol. Maximaal plezier en vrijheid met lage inkomsten is leuk wanneer je FIRE bent, maar niet op de weg daar naar toe, zoals de meeste lezers van dit blog.
Op dit moment heb ik voldoende plezier en vrijheid in mijn werk, hoewel een functie nooit 100% is zoals ik deze zelf zou invullen. Dan blijft de vraag open: Verdien ik eigenlijk genoeg, of kan ik meer verdienen om sneller FIRE/HOT te worden?
Allereerst ben ik binnen mijn eigen organisatie gaan zoeken. Mijn functie is binnen de CAO vastgelegd en ik heb 3 directe collega’s verdeeld over 4 vestigingen binnen onze organisatie. Met één heb ik een aantal maanden geleden gesproken. Zij is buiten onze organisatie aan het kijken voor “meer vrijheid en plezier” Het salaris dat we verdienen is precies hetzelfde. Gelukkig, daar hoef ik mij geen zorgen om te maken.
Vervolgens was ik wel benieuwd naar wat mijn collega’s bij andere bedrijven verdienen ten opzichte van wat ik verdien. Allereerst heb ik op de site van de branche organisatie gekeken. Daar zit ik net onder tot op gemiddeld wat er in ons vakgebied wordt betaald. Hmmm, redelijk.
Als derde bron heb ik afgelopen winter een opleiding gevolgd. Tijdens het afscheidsdiner was ik zo vrij om ook eens bij vakgenoten te informeren. Allemaal ongeveer op hetzelfde salaris met iets minder ervaring en/of iets jonger. Niet onaardig, kan iets beter.
Bottom line, Ik zit iets onder gemiddeld tot gemiddeld wat er in mijn vakgebied wordt betaald. Dat heeft met 2 zaken te maken:
- Ik ben zij-instromer.
- Wel de ervaring maar niet de juiste opleiding
Met de opleiding ben ik juist druk bezig. Nadat ik afgelopen winter al een eerste opleiding heb gevolgd, heb ik vorige week informeel toestemming gekregen tot het volgen van een opleiding begin 2019. Indien het budget formeel beschikbaar komt, heb ik in anderhalf jaar tijd toch €8500,- studiekosten bij de werkgever kunnen neerleggen. Ineens verdien ik niet meer zo slecht!
Toch wil ik met het aankomende 2e huis mijn savingsrate verhogen. Besparen kunnen we nog wel iets, maar meer salaris zal zeker helpen. Daarom wil ik volgens planning ook gaan detacheren of freelancen tot ik locatie onafhankelijk vanuit Drenthe zou kunnen werken.
Dan nu de cliffhanger: Hoeveel verdien ik dan eigenlijk? Google maar op: NEVI, tactisch inkoper, industrie, Randstad
Verdien jij eigenlijk genoeg?
Ik ben van baan gewisseld dit jaar. Dit heeft geleid tot een bruto groei van 30%, deels doordat ik echt te weinig verdiende bij mijn oude werkgever en door veel geluk met de nieuwe.
Ik moet wel wat langer reizen en lever 5 vakantiedagen in, dus dat is niet zo HOT. Voor een loonsverhoging van 10% had ik de switch waarschijnlijk niet gemaakt.
Uiteindelijk heb je er goed over nagedacht en 30% meer geeft je aanzienlijk meer savingsrate. Kan je komend jaar 5 vakantiedagen extra onderhandelen voor slechts enkele procenten minder salaris of als verkapte bonus/loonsverhoging? Alles is onderhandelbaar.
Als ik die dagen echt mis, vast wel! Ook een leuke die ik had uitgerekend: voor ongeveer hetzelfde netto salaris als voorheen zou ik een dagje minder in de week kunnen werken. 😉
In principe verdien ik genoeg: ik kan prima leven en bouw een mooie pot op voor een FIRE-levensstijl. Tegelijkertijd is meer natuurlijk niet erg, in het bijzonder als dat kan met minder werken. Dan duurt het gewoon allemaal net even wat minder lang. Aan de andere kant is het ook wel mijn ervaring dat je, als je meer hebt, je grens van wat ‘prettig aanvoelt’ wat opschuift omhoog. Dus misschien is het straks niet eens een kwestie van veel geld hebben, maar meer van gewoon durven om minder salaris te ontvangen.
Zo, daar ga ik even over nadenken.
Wat je verdiend is minder belangrijk dan wat je uitgeeft, binnen bepaalde grenzen natuurlijk. Inzetten op meer inkomen maar de uitgavenkant verwaarlozen levert nog niks op. Ik verdien €1400 (helemaal niet eng om je inkomen te noemen ;)) en woon alleen maar heb de uitgavenkant geoptimaliseerd, dus mijn vervroegd pensioen gaat lukken. Ik ben laat begonnen voor mijn leeftijd (ben nu 54) pas rond 2008, maar kan er met 60 uit. Een mens heeft niet zoveel nodig om gelukkig te zijn en al zeker geen spullen en dure uitstapjes. 😁
O ja, en ben nu al een soort half met pensioen, want werk een halve baan. Ik had natuurlijk eerst nog jaren full-time kunnen werken om er eerder uit te kunnen, maar ik pluk nu al jaren de vruchten van het part-time werken.
Dat is een heel net salaris voor een parttime baan. Aardig HOT!
Tja, wat is genoeg? Secundaire voorwaarden zijn tegenwoordig ook steeds uiteenlopender en wegen voor mij best zwaar mee. Want inderdaad, scholingskosten lopen vaak aardig in de papieren. Wanneer je die (deels) zelf moet betalen, houd je per saldo een heel ander bedrag over. En mogelijkheden tot het zelf indelen van werktijden, vind ik ook wel wat waard… Kortom, voor mij is het uiteindelijke bedrag niet het enige waar ik naar kijk.
Zeker niet Genoegzaam. Gelukkig ben ik ook redelijk flexibel in mijn indeling
Het lijkt zo’n simpele vraag. Het antwoord vind ik echter best wel lastig. Ik heb een topinkomen lees ik net (getriggerd door je post googelde ik op netto inkomensverdeling Nederland) op Das Kapital. Ik verdien netto klaarblijkelijk meer dan 99% van de Nederlandse bevolking. Is dat genoeg? Zeker. Maar stel dat personen die hetzelfde doen, dezelfde ervaring hebben, etc. het dubbele zouden verdienen, zou het dan nog steeds genoeg zijn? Wanneer is genoeg überhaupt genoeg? Moeilijk.
Indien je de job 100% naar je eigen hand zou kunnen indelen is marktconform minder belangrijk. Werk je voor een werkgever, dan zou ik minimaal marktconform verwachten, of in salaris of in secundaire arbeidsvoorwaarden.
ik ben gastouder, zzper, krijg per kind per uur betaald, mn tarief is redelijk gemiddeld/vergelijkbaar met andere gastouders. of t genoeg is.. tja ik bepaal zelf welke contracten ik aanneem, hoeveel dagen ik wil werken en wat dan de openingstijden van mijn opvang zijn. ik maak vaak redelijk lange dagen omdat ik ook graag wil helpen en dus ruime openingstijden heb.. maar savonds heb ik uiteraard maar 1 kind en 4.. mijn eigen kinderen tellen ook nog mee voor t max wat ik mag hebben.. als zij ouder zijn kan ik dus extra kinderen opvangen en meer verdienen in dezelfde werktijd 😉 ook zou ik nog meer kunnen verdienen als ik dus stop met flexibele opvang of daar meer voor zou rekenen, dat wil ik niet. dus ja ik verdien nu genoeg; ) kunnen genoeg sparen/investeren/extra aflossen en toch heel ruim (in mijn ogen :p) leven en genieten.