Scenario nummer 13

Nee, geen heftige politieserie met snelle motoren, maar het aantal varianten dat we in de afgelopen twee weken hebben doorgerekend nadat we te horen kregen dat we komend jaar het vakantiehuis van mijn schoonouders kunnen overnemen.

“Begin je niet een beetje door te draaien Chris” Jazeker! Nadat we bij mijn schoonouders de kat hadden opgehaald, heeft het bijna een week door mijn hoofd gespookt. Onrustig slapen, af en toe in gedachte weg dromen. Na een week was ik het zat en heb ik de hele zondagavond 10 scenario’s doorgerekend in Excel. Leve de inzichten vanuit ons kasboek en de informatiebronnen op internet!

In de dagen daarna kwamen er na lange discussies tijdens en na het avondeten nog 3 scenario’s bij en zaten we in totaal op 13. Voor de rest heb ik geen tik hoor….. Tot afgelopen vrijdag waren we er ongeveer uit. Huidige woning houden. Nieuwe hypotheek afsluiten voor het vakantiehuisje. 4 tot 5 jaar de tanden op elkaar om de hypotheek van onze woning in de Randstad af te lossen om ten slotte verder af te lossen op onze vakantiewoning in Drenthe.

Klinkt niet heel erg FIRE hé, 2 hypotheken? Ineke wees mij er na mijn vorige blogpost al op en eigenlijk heeft zij gewoon gelijk. 5 jaar dubbele hypotheeklasten. Wat als het tegenzit en één van ons tijdelijk zonder inkomen komt te zitten?

Dat gevoel had ik ook, maar alle grote financiële besluiten nemen we met zijn tweeën. Martina had koudwatervrees. We moeten zeker niet in zeven sloten tegelijk lopen en het huidige huis is absoluut een topstek.

Toch heb ik zaterdag tijdens de FIRE meeting in Utrecht uitgebreid met Geldnerd en fruitige Joost gesproken (die krijg ik vast teruggekaatst als hete Chris) De wijze inzichten van beide heren, en van de overige bloggers/deelnemers vervolgens uitgebreid met Martina doorgesproken.

Het is nu redelijk geland. We zijn er voor ongeveer 90 tot 95% uit. Uiteraard nog onder voorbehoud van de definitieve vraagprijs die mijn schoonouders zullen rekenen, maar hé: “alles is onderhandelbaar” 

Wat is het dan geworden?

Scenario nummer 13:

 1. Onze eengezinswoning in de Randstad verkopen.
 2. Tijdelijk huren.
 3. Van de overwaarde kopen we de woning in Drenthe. Van het restant van de overwaarde (geen idee hoeveel want de aankoop van Drenthe en de verkoop Randstad hebben nog niet plaatsgevonden) plus een nieuwe hypotheek kopen we een appartement in onze huidige woonplaats.
 4. Door het tijdelijk huren hebben we relatieve rust om goed naar het juiste appartement te zoeken in deze oververhitte markt.

Op deze manier blijven we slechts 1 hypotheek houden en voldoende savingsrate (geschat 25 tot 30%) om HOT te kunnen blijven leven en binnen 10 tot 12 jaar ons appartement te kunnen aflossen. We profiteren op deze manier optimaal van de werkgelegenheid in de Randstand en van rust in Drenthe.

Nu we er vrijwel definitief uit zijn, geeft het meer rust en kan ik mij eindelijk op zaken als consuminderen, ontspullen en afvallen gaan richten.

13 gedachten over “Scenario nummer 13

 1. Fijn dat je na al dat gereken ook een goede oplossing voor jezelf gevonden hebt. Wel grappig dat daar zoveel scenario’s voor nodig waren, maar je hebt het in ieder geval goed van alle kanten bekeken en bent eruit gekomen. Dat is het belangrijkste. Volgende bijeenkomst in Drente? 😉

  • Ehhh, nog iets te vroeg maar een bijeenkomst in Zwolle heb ik wel voorgesteld. Onze noordelijke FIRE aanhangers een beetje bij elkaar verzamelen.

 2. … ik vraag me af welke rol je hebt bedacht voor beleggen, in dit verhaal..? Of wordt het alleen aflossen?

  • Met de huidige rente van 5,65% (nog 13 jaar vast) alleen aflossen. Zodra de huidige woning is verkocht en we krijgen een lagere hypotheek rente zeker het overwegen waard.

   We zien beleggen niet zwart/wit in aandelen en opties, maar dit zou ook vastgoed kunnen zijn. Bijvoorbeeld: Eerst versneld aflossen en over een aantal jaar ons appartement in de Randstad verruilen voor een groter pand in Drenthe met een eigen appartement voor de wintermaanden en studio’s om het gehele jaar te verhuren. Nog een brug te ver voor Martina, maar zeker een optie voor mij

   • Ah bij die rente snap ik dat jullie de prioriteit bij aflossen leggen!

    Beleggen in vastgoed…. ja…. dat overweeg ik ook…. voor later….. Voorlopig maar eens proberen om die eerste 100.000 euro bij elkaar te krijgen en laten renderen……..

 3. Nou verwachten we eigenlijk nog de spreadsheet online met alle 13 de scenario’s erin! Zodat we ‘m met z’n allen na kunnen rekenen, en/of er nog een 14e of 15e scenario bij kunnen verzinnen…

  • Volgens mij kom jij minimaal tot scenario 43 sub B, versie 1.2

 4. Gaaf Chris, mooie stap. Maarre… inderdaad, 13 scenario’s klinkt als erg veel. Zo te horen is er goed over nagedacht, ik ben benieuwd naar de verdere verhalen.

  • Uiteindelijk waren alle 13 scenario’s de variant op 2 mogelijkheden:
   1 Woning Randstad houden + woning Drenthe aanschaffen
   2 Woning Randstad verkopen en andere woning aanschaffen + woning Drenthe aanschaffen.

 5. Hete Chris … nee dat zal je uit mijn mond niet horen 😉
  Mooi scenario! Gelijk ook van je hoge vaste rente af.
  Kudos voor het aantal scenario’s Dat is alleen maar goed. E.e.a. van alle kanten bekijken, doorrekenen en dan uiteindelijk kletsen met Geldnerd en mij en je besluit nemen :-)))))))

  • Niet alleen goed om alle mogelijkheden door te rekenen, maar ook meerdere gewaardeerde meningen mee te nemen in de besluitvorming.

 6. Oh hahahaha, wat fijn dat jij ook van de scenario’s bent. Wij verzinnen ook vrijwel elke dag iets nieuws. Of een variatie op de bestaande versie. Meestal gebaseerd op extra huisje in het bos erbij, om in de zomermaanden te wonen. Dan dit huis verkopen of verhuren. Camper erbij om in de wintermaanden elders te verblijven. Wel zonder excel. Wij willen uiteraard wel een keer langs komen in Drenthe 😉

  • Mooi he, hoe iedereen zijn eigen draai aan zijn toekomstplanning geeft. Excel is wel het hulpmiddels om alles goed door te rekenen

Reacties zijn gesloten.