De dag dat alles anders werd

Een zaterdag in juni,  lunchtijd. We zitten bij het vakantiehuis van mijn schoonouders. In het zonnetje op het terras aan een kopje thee, verhalen uit te wisselen van de vakantie. De kat zit chagerijnig binnen te wachten, wetende dat hij na een paar weken logeren in het bos, straks weer mee naar huis zal moeten. Terug van zijn koninkrijk in Drenthe, naar de achtertuin in de Randstad.

Mijn schoonvader schraapt zijn keel: “Martina, Chris, Zouden jullie nog steeds een huis in Drenthe willen kopen? Ja graag! zeggen we in koor, zodra we in 2023  hypotheekvrij zijn met onze eigen woning, zouden we graag de mogelijkheid hebben jullie vakantiehuis over te kunnen nemen.” We hadden onze plannen al vorig jaar een keer gedeeld bij een etentje.

“Het onderhoud gaat ons zwaar vallen” ging mijn schoonvader verder. “Aan onze vaste woning hebben we voldoende werk. Eigenlijk willen we volgend jaar het vakantiehuis al te koop zetten. In september willen we een taxatie laten maken. Zijn jullie nog steeds geí ntresseerd?” Halverwege de zin, zat ik in gedachte al 3 stappen verder: Dubbele hypotheek, HOT planning, huidige eengezinswoning aanhouden of versneld naar een kleiner appartement verhuizen om de hypotheek omlaag te krijgen?

Zoals veel bloggers, maar ook ondernemers schrijven. Het pad naar FIRE of succes is niet altijd in een rechte lijn. Vallen en opstaan, improviseren en aanpassen. Dat zullen we zeker moeten doen.

We hebben nu één ding zeker: Het vakantiehuis in Drenthe willen we kopen. Het zit al bijna 40 jaar in de familie. Hier voelen we ons thuis en willen we oud worden. Dat is ons primaire doel.

We zullen van gemakkelijk leven naar wat zuiniger moeten gaan om de kosten te kunnen opbrengen. Daarnaast zullen we de komende maanden een aantal vragen moeten beantwoorden zoals het inrichten van een familiehypotheek, aflossingsvrije hypotheek tot onze woning in de randstad is afgelost? Erfrecht en eventueel een vordering op jezelf hebben? Wat als de lasten zwaar vallen? Dan toch naar een kleiner appartement verhuizen?

We zijn er zeker nog niet uit. Wordt vervolgd…….

 

18 gedachten over “De dag dat alles anders werd

 1. Spannend Chris! Dit komt vast goed, het gaat alleen wat sneller dan je had gepland 😁

  • Dank je wel voor je steun! koudwatervrees voor eventuele dubbele hypotheeklasten en het gevoel van onafhankelijkheid wanneer de savingsrate een aantal jaar omlaag zal gaan.

 2. Hee… een huisje in het bos…….

  … klinkt als een prima idee voor jullie!

  Gaat goed komen, zeker met die huidige hypotheekrente en jullie ervaring in aflossen!!

  • Daar heb je wel de kern van het betoog te pakken. Inderdaad zeer spannend, maar ook erg leuk!
   Fijne vakantie nog!

 3. Wow, wat een spannende tijd breekt er aan. Met zo’n doel in zicht gaat de savings rate vast snel omhoog. Leuk!
  (Ik kwam hier om in een reactie op je vorige blog de voordelen van een ricecooker te bejubelen, maar dat lijkt nu zo onbelangrijk 🙂 )

  • Misschien moeten we inderdaad de puntjes op de i gaan zetten voor de savingsrate.

   De rijstkoker vind ik ook geen gek idee. Grote pan rijst koken en per portie invriezen, maar de meal prep gebruik ik meer voor gerechten met een lange doorlooptijd en rijst heeft vaak een korte kooktijd van 8 minuten. Die is ongeveer tegelijkertijd met de groente en vlees in de wok klaar.

 4. Dan toch even off topic over de rijstkoker 🙂 Groot voordeel vind ik het feit dat je passende hoeveelheden kan maken omdat het nooit aanbrandt en je dus niet telkens het onderste deel uit de pan weggooit. (Persoonlijk vind ik het ook heerlijk dat ik er na het aanzetten niet meer op hoef te letten, hij gaat vanzelf op de warmhoudstand.)

 5. Toch een beetje kritisch 😉 kun je daar in de toekomst permanent wonen? Dan is het (wellicht)een goed idee. Als je er nog dan iets bij aan moet houden is het financieel minder geschikt.

  Jaren dubbele lasten hebben is ook zo’n ding. Toch langer en meer werken om dit te bekostigen, is dat het je echt waard? Beetje advocaat van de duivel, maar tegen de tijd dat je daar permanent wilt gaan wonen zijn er ook wel andere huizen te koop die ook erg leuk zijn. Ik bedoel eigenlijk, staar je er niet blind op want eigenlijk is het tegengesteld aan je financiele doel.

  Oke, ik zal niet verder doorgaan. Ik ken tenslotte niet alle ins en outs en snap het enthousiasme ook heus wel. 😀

  • Advocaat van de duivel & kritische vragen altijd goed op mijn blog!
   Ben je morgen op de FIRE meeting? Dan zal ik de knuppel in het hoenderhok gooien 😉

   Ja, daar kunnen we permanent wonen, maar de bestemming is recreatief.
   We mogen er niet permanent wonen, maar slechts 2/3 van het jaar.

   De toekomst zal een appartement voor de wintermaanden in combinatie met deze woning worden. Doorslaggevende factoren: Martina is er opgegroeid vanaf haar jeugd. 8800 vierkante meter kavel. Mooie rustige omgeving. We verwachten een redelijke prijs, want binnen de familie verkocht. De dubbele hypotheek lasten zullen slechts gedurende de resterende looptijd van onze hypotheek in de randstad zijn. De andere lasten waren al eerder begroot.

   • Nee, ik ben nog nooit op zo’n bijeenkomst geweest. Lees wel eens dat er ergens eentje is maar ben er nooit voor uitgenodigd. Weet ook niet of het wat voor me zou zijn. Ik ben hard aan het sparen/beleggen voor een vervroegd pensioen (wel later mee begonnen, ben nu 54 en ga er op mijn 60e uit). Maar doe het een beetje op de losse flodder manier. Spaar een vast bedrag per maand (spaarpencentage 57%), leef vrij sober beetje op een ERE manier, huis is afbetaald, krijg met 60 al een beetje pensioen, beetje van de plakbandmethode dus, maar heb bijvoorbeeld geen mooie statistieken van mijn rendement. Sta goed in de groene cijfers dus het gaat prima. Ik heb het idee dat het op zo’n bijeenkomst er veel serieuze aan toe gaat maar wellicht vergis ik me hoor. 😁

    Voor wat betreft het huis, je kunt er op je gemak over nadenken, er staan geen andere kopers in je nek te hijgen. Fijn dat het voor permanente bewoning is. Over hoe lang zou je er definitief kunnen gaan wonen?

    • Weer een uitgebreid antwoord, daar gaan we dan.

     Voor een FIRE meeting wordt je niet uitgenodigd. Daar schrijf je zelf op in. De Nederlandse tak van de organisatie is Cheesy Finance. Probeer zijn web site in de gaten te houden of schrijf je in op info@cheesyfinance.nl. Echt gezellig en leuk (en de eerste keer een beetje eng, maar nu allang niet meer) om ander bloggers en niet-bloggers te leren kennen. Onder andere Geldnerd. Project Lonica, Lekker leven met minder, FIREME, Niet tot 71, Geld is Tijd. etc. etc. De volgende is waarschijnlijk weer over 3 tot 4 maanden. Scroll voor de grap maar eens naar mijn allereerste blog van 1 september vorig jaar.

     Verder vind ik het superknap dat je 57% haalt. Wij hebben het laatste half jaar 40,6% gehaald en zullen waarschijnlijk een paar jaar de broekriem moeten aanhalen om beide huizen versneld te kunnen aflossen.

     De laatste, maar niet onbelangrijke vraag. Ik hoop er over 5 jaar al meerdere maanden per jaar te kunnen wonen, maar daar zit wel een plan achter zoals ik vermeld in de 3 delen van de evolutie van de hete plannen. Ambitieus, maar zonder dromen geen plannen en zonder plannen geen richting.

     • Nou, ik ben benieuwd hoe het verder voor je uit gaat pakken, maar dat lees ik dan wel. 😉

      Ik zal een bij cheesy finance gaan kijken.

 6. Gevalletje OPPORTUNITY rich. Je kan niet alles plannen soms komt iets net even aan de vroege kant. Mocht het niet rond te breien zijn of op het grens zitten, is een tijdje verhuren nog een optie? Zou zomaar een inkomstenbronnetje kunnen zijn in het grote hosselplan.

  • Verhuren willen we het niet, maar het is zeker door ons als één van de opties besproken.

 7. of misschien toch sneller jij het locatie onafhankelijk werken in orde krijgen en je vrouw een ander werk dichter bij het vakantiehuisje vinden? Die 3 maanden per jaar dat je er niet kunt wonen regel je dan wel op Belgische wijze (lees: officieel er niet wonen, in de praktijk …. 😉

  • Klinkt als een variant van scenario 8b die we hebben gemaakt.
   Ook die is te spraken gekomen.

Reacties zijn gesloten.