The Doomsday Preppers Trilogy, part 3

In de tijd dat wij nog een TV abonnement hadden, keek ik regelmatig naar Discovery,- en National Geographic Channel. Eén van mijn favoriete series was Doomsday Preppers. Veelal Amerikaanse personages die zich aan het voorbereiden waren op grote rampen of het einde der tijden. Vaak zwaar over-the-top met atoom schuilkelders, tientallen wapens en soms echt wereldvreemde inzichten met een hoog alu hoedje gehalte.

Ondanks het zeer hoge entertainment gehalte heb ik hier en daar wel sympathie voor deze mensen. Zij denken net zoals de meeste financieel bewuste consuminderaars en FIRE/HOT aanhangers na over hun toekomst en dekken zich daarnaast in tegen eventuele tegenslagen. Met de financiële crisis van 2008 en de orkaan op Sint-Maarten in het achterhoofd bleef dit onderwerp de laatste maanden in mijn hoofd spoken. Hoe goed zijn wij eigenlijk voorbereid op grote tegenslagen?


Deel 3: Persoonlijk

We wonen in een relatief rustige leefomgeving. Geen zware tropische stormen, aardbevingen of vulkaan uitbarstingen. Wel kunnen rivieren overstromen, de elektriciteit uitvallen of extreem weer een deel van het dagelijks leven plat leggen. De gevaren zijn kleiner dan in andere delen van de wereld, maar onze levensstandaard is dermate hoog dat het grootste deel van de Nederlanders en Belgen dan ook nooit nadenkt over wanneer iets niet werkt.

Een voorbeeld: Midden winter valt de elektriciteit enkele dagen uit. Om 5 uur donker alleen een paar kaarsen en één zaklamp. De verwarming stopt ermee. Zowel de CV installatie als het gasnet hebben elektriciteit nodig om te functioneren. Koken kan dus ook niet. De supermarkten blijven dicht. Alle boodschappen in de vriezer ontdooien. Je kan niet meer tanken, of internetten of….

En dan?

In geval van een ramp vertrouwen wij te snel op overheid en hulpdiensten, maar is dat wel zo handig? Zelf ben ik van mening dat bij een grote ramp de capaciteit van hulpdiensten niet voldoende zal zijn om binnen een paar uur een gebied volledig te ontruimen of van hulp te voorzien. Je zal dus zelf maatregelen moeten nemen om in geval van nood de eerste uren of zelfs dagen grotendeels zelfvoorzienend te zullen zijn.

De basis:

De regel van 3. In een crisis situatie houdt de regel van 3 in: Je kan 3 minuten zonder zuurstof, 3 uur zonder bescherming en onderdak, 3 dagen zonder water en 3 weken zonder voedsel. De regel van 3 zijn uitersten, na 3 minuten zie je al aardig blauw en 3 dagen zonder water is alleen redelijk haalbaar indien je totaal geen inspanning levert. Het is dus de kunst om tijdig binnen de regel van 3 te handelen om te kunnen overleven. De zuurstof sla ik even over, maar de volgende 3 zaken zal ik iets uitgebreider bespreken.

Bescherming:

Daar hebben Martina en ik geen goed antwoord op. Ons huis is gebouwd in 2006, dus goed geïsoleerd, maar na enkele dagen zal de temperatuur toch naar zeer onaangename waarden zakken. Extra dekens en kleding zullen helpen. Daarnaast liggen er altijd een grote hoeveelheid kaarsen in de la voor noodverlichting. Verder hebben we ruim 200km van onze woonplaats familie wonen. Met tanken houd ik er meestal rekening mee om minimaal een halve tank over te houden om in geval van nood naar familie te kunnen vertrekken.

Water:

Op dit moment nog geen goede oplossing. Daarom denken we na om volgend voorjaar een regenton aan te schaffen en deze aan te sluiten op onze dakgoot. Ook staat het grondwater in onze omgeving vrij hoog. Een halve meter diep graven is voldoende. Met wat koffiefilters en een pan op het vuur lossen we dat probleem ook op.

Eten:

Enkele weken geleden langzaam begonnen om de voorraden in onze voorraadkast op te hogen. Wel van voedingsmiddelen die we regulier ook gebruiken. Wees dan ook niet verbaasd als je 30 blikjes tonijn, een paar kg rijst of 4 zakken gemengde noten tegen komt in onze voorraadkast. Blijft het koken natuurlijk lastig met een stroomuitval. De BBQ biedt uitkomst om te bakken. Op de BBQ kan natuurlijk ook een pan water of soep worden opgewarmd. Zal je wel een ruime voorraad briketten moeten aanleggen.

Ten slotte:

Survival of the fittest is hier van toepassing. Vroeger dacht ik altijd de sterksten overleven, maar eigenlijk zullen de inventiefste en de mensen die zich het beste aan de noodsituatie kunnen aanpassen de meeste kans maken. Ben je wat meer geïnteresseerd, dan raad ik je de boeken van John Wiseman aan.

Blijven deze zaken voor jou een ver-van-mijn-bed verhaal of denk je werkelijk na over alternatieven om verschillende noodsituaties het hoofd te kunnen bieden?

13 gedachten over “The Doomsday Preppers Trilogy, part 3

 1. John Wiseman, zijn bijbel “Survival, Het SAS Handboek” was het eerste echte boek dat ik las en wat me boeide, toen ik een jaar of 10-12 was: padvinder en gek op het buitenleven. Veel uit dat boek is me altijd bijgebleven 🙂

  Ik moet zeggen dat je me wel aan het denken hebt gezet, qua voorraad komen wij lang niet zo ver, afgelopen jaar zijn onze kippen doodgegaan/opgeruimd door bloedluis dus een vleesvoorraad hebben we ook niet meer. Ik ga er eens met Mrs over praten.

  • Yep, echte nostalgie uit het pre-internet tijdperk. Ik heb de originele druk uit 1986 nog in de kast staan 🙂

 2. Dit blijft voor mij een redelijke ver van mijn bed show. Als we in onze huidige situatie een ramp moeten meemaken, denk ik overigens wel dat we er bekaaid vanaf komen.

  Heb nog nooit meer dan een halve dag stroomstoring meegemaakt, en zelfs dat was ongeveer 20 jaar geleden. Maak dan ook geen plannen om meer voorraden aan te leggen 🙂

  • Met het besef dat je er bekaaid vanaf komt bij een ramp, daar even over nadenkt en antwoord op deze post heb ik mijn doel bereikt: Niet iedere Nederlander hoeft een doomsday prepper te worden, maar de bewustwoording dat je bij problemen niet moet afwachten en goed nadenkt is de belangrijkste boodschap 😉

 3. Wij hebben eigenlijk niet echt een voorraad voor dit soort situaties. Denk dat het wel handig kan zijn om een kleine voorraad eten en water in huis te hebben. We moeten hier een x tijd voor maken om er samen over na te denken, maar tot nu toe is het er nog niet van gekomen.

  • Begin gewoon met het verhogen van de voorraad van je houdbare boodschappen. Dan ben je al een groot deel op weg.

 4. Ik heb een redelijke voorraad aan eten en drinken in huis, waar we best een tijd mee door kunnen. Al moet ik dan nog wel een manier vinden om sommige dingen op te kunnen warmen. Gelukkig is ons huis goed geïsoleerd en hebben we veel dekens in huis. Ik wil nog een vaste plek met een noodpakket maken, zodat we niet naar kaarsen en andere spullen moeten zoeken in het donker als de stroom uitvalt.

 5. Onze overheid is er qua energievoorzieningen een mooi soepje van aan het maken waardoor er een afschakelingsplan is en brown outs zelfs mogelijk zouden kunnen zijn. Dus qua energie heb ik me er wel even in verdiept. Alleen krijg ik het niet over mijn hard om 1.000 euro kapitaal te stoppen in een generator die dan werkloos in de garage gaat staan. Maar zodra compleet off grid qua rendement ietwat positief is ga ik daar wel voor. Gewoon omdat het cool is …

  • En iets in combinatie van zonnecellen, een Tesla batterij en als back-up een generator?
   Gewoon omdat het kan…

   • Return op zoiets is momenteel nog negatief. Vooral omdat ik er ook de verwarming mee geregeld wil hebben. Het kan, maar het kost je geld. Eens ik FIRE ben en het een ietwat positieve return oplevert ga ik er voor.

 6. We hebben er ook nooit zo over nagedacht, dank 😉 Wel komen we een aardig eind, warme kleding en dekens redden we ons wel even mee, BBQ voorraad is er altijd in huis en houdbare boodschappen zijn hier ook altijd ruim op voorraad. Ik heb een tijdje terug al wel eens bedacht om een klein voorraadje mineraalwater in de schuur te zetten just in case.

  Off-grid perikelen staan op de verlanglijst voor het volgende huis 😉

Reacties zijn gesloten.