De evolutie van onze hete plannen, deel 3

Zoals ik in mijn vorige blogpost al beschreef, heb ik in de afgelopen vakantie nieuwe plannen gemaakt. De plannen waren te veel op de verdere toekomst gericht en te weinig op nu genieten De balans lag verkeerd. In de nieuwe plannen komen timing en balans meer tot zijn recht. “Hard werken en sparen tot 60 jarige leeftijd en dan met pensioen” wordt vervangen door: “Nu al minder werken, maar met minder uren tot een latere leeftijd van 70+ werken.”

De nieuwe plannen bestaan uit 3 delen:

[1] De voorbereiding -> Juni 2018 tot september 2020

[2] De overgang -> Oktober 2020 tot september 2023

[3] De uitvoering -> Vanaf oktober 2023

Door het opdelen in 3 stukken (en meerdere subdoelen) met bijbehorend tijdspad, houd ik het overzicht en zal ik niet vervallen in vele taken slechts half uitvoeren, maar hopelijk alle doelen volledig kunnen afronden.

Wat houd de planning precies in?

[1] De voorbereiding

In deze periode van ruim twee jaar wil ik werken aan mijn gezondheid en een optimalisatie slag maken in mijn omgeving door consuminderen, het wegdoen van overbodige spullen, en het huis verder aanpassen zodat schoonmaken en onderhoud nog sneller en gemakkelijker kunnen worden uitgevoerd. Samengevat: Meer vrijheid in mijn privé leven creëeren.

[2] De overgang

In deze periode van maximaal drie jaar wil ik de transitie maken van vaste baan naar locatie onafhankelijk werken. Dit hoop ik te bereiken door een locatie onafhankelijke inkomstenbron op te zetten en in drie jaar uit te bouwen. Het doel is: €2.500,- netto per maand in maximaal 1200 uur per jaar. Werkend, deels vanuit huis of locatie onafhankelijk.

[3] De uitvoering

Indien de locatie onafhankelijke inkomstenbron opzetten is gelukt, zijn er voor mij geen economische belemmeringen om part-time te werken en te verhuizen naar het noorden van het land, waar er meer rust en ruimte is dan de drukke Randstad. Doel: Minder gebonden aan de Randstad en aan vaste werktijden, meer vrijheid.

Toelichting

Uiteraard zitten er nog veel open einden aan deze planning. Zo wil Martina waarschijnlijk tot het einde van haar loopbaan in de Randstad blijven werken indien mijn transitie niet lukt. Verder wonen familie & vrienden ook deels in de Randstad. Het gevoel, en vooral de keus hebben staan hier voorop, maar deels in de Randstad en deels in het noorden verblijven kan tot de mogelijkheden behoren.

Daarnaast is het opzetten van een locatie onafhankelijke inkomstenbron veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een boek schrijven, workshops geven of een webshop bouwen zouden tot de mogelijkheden kunnen behoren, maar volstaat deze inkomstenbron om voor de komende 20 tot 30 jaar voldoende inkomsten te genereren?

Ten slotte is er ook een back-up plan, indien de transitie naar de locatie onafhankelijke inkomstenbron opzetten mislukt, wil ik mijn huidige beroep als freelancer of gedetacheerd blijven voortzetten. Projecten van meerdere maanden afgewisseld met mini-pensioenen van enkele weken tot maanden. Meer vrijheid, minder gebonden aan één werkgever!

Voor de planning zoals in deze blogpost is beschreven, zal ik een apart tabblad aanmaken in het menu. Daar heb ik ook meer subdoelen ingevuld.

14 gedachten over “De evolutie van onze hete plannen, deel 3

  • Deel 1 en 2 worden vast pittig, vooral het afvallen en de transitie naar een andere inkomstenbron, maar ik heb er wel zin in!

 1. Zou je echt tot 70+ willen werken, ik moet er persoonlijk niet aan denken. Ik werk nu al maar een halve baan (ben 53) en stop er toch echt mee op mijn 60e. Dan wil ik nog wel wat doen, maar niet voor het geld, maar meer voor de voldoening. Als ik kon stopte ik nu al maar dat is financieel niet mogelijk, al heb ik mijn uitgaves al drastisch aangepast. Genieten is niet afhankelijk van geld, naar mijn mening, en vrije tijd is zoveel waard, al heb je dan minder te besteden.

  • Hoi Ineke,

   Werken is een ruim begrip. In ieder geval actief bezig blijven om niet te snel te verouderen. Juist door nu minder te werken en het werk wat verder uit te smeren over de jaren, denk ik meer te kunnen genieten. Niet wachten tot fysiek je beste jaren voorbij zijn. Zie ook mijn motivatie in deel 1

   • Ah, eigenlijk hetzelfde als ik dus. Gewoon lekker bezig blijven, dat is goed voor je. 😀

 2. Ik had een ganse uitleg getypt over hoe locatie onafhankelijk werken misschien op 1 moest omdat locatie onafhankelijk werken meestal ook flexibel is qua tijdstip waarop gewerkt wordt en dat qua gezond eten en bewegen net die flexibiliteit super handig is.
  Maar ik ben er qua gezondheid ook aan begonnen in maart omdat ik het kots en kots beu was om te dik en veel te veel out of shape rond te lopen. Dus je moet vooral doen hoe jij het wil doen Chris! Burn the fat, build the stash!

 3. Mooie plannen! En herkenbaar. Helemaal niet meer werken zal er niet in zitten. Maar een beetje her en der net voldoende geld bij elkaar hosselen is een prima alternatief!
  Ben benieuwd naar je ideeën m.b.t. de locatie onafhankelijke inkomstenbron. Ben je er de 30e? Kunnen we brainstormen, onder het genot van een glaasje … onee … spa rood 🙂 .

  • Ja, de 30e ben ik er! Samen met vriend Johan die al 2x eerder is mee geweest. Het sociale is voor mij belangrijker dan de workshops, dus brainstormen zit er zeker in. Ik ben ook wel benieuwd naar jullie hossel plannen.

 4. Mooi en ambitieus plan! Locatie-onafhankelijk werken is een belangrijke sleutel in HOT worden. Omdat het je de kans geeft om ergens te gaan wonen waar je kosten lager zijn.

  • Met dank aan het delen van jouw “het grote plan,” wat weer inspirerend is voor mijn planning! 🙂

 5. Wat een goed plan! Vooral de eerste stap inspireert me. Soms kan het zicht op een extreem lange termijn doel als FI/HOT voor onrust zorgen zo merk ik bij mezelf.

Reacties zijn gesloten.