De evolutie van onze hete plannen, deel 2

Al weer bijna 2 weken terug van vakantie. Goed ontspannen en vol met oude, maar ook nieuwe ideeën, heb ik de laatste weken gebruikt om mijn toekomstplanning opnieuw vorm te geven.

Delen van het plan spookten al een paar jaar door mijn hoofd, maar kon ik geen goede plaats geven of gaven mij onrust door teveel door en bij elkaar te willen. Daardoor bleven de plannen hangen in halve ideeën en heb ik deze nooit verder uitgewerkt.

Deze nieuwe planning is ontstaan door het lezen van “een werkweek van 4 uur” van Timothy Ferris, gecombineerd met veel invloeden vanuit de consuminder en FIRE community en met een Nederlandse twist door de progressieve belasting, vermogens rendement heffing en de wettelijk beoogde pensioen leeftijd van bijna 70

De wijze les van een oud leidinggevende van een aantal jaar geleden: “Indien het te groot is om in één keer te overzien, kan je het beter opdelen in kleine behapbare stukken” Dat advies heb ik nu opgevolgd door mijn toekomstplannen in 3 grote stukken op te delen. 1 De voorbereiding, 2 De overgang en 3 De uitvoer.

Het uiteindelijke doel:

HOT. Minder uren werken, meer tijd voor leuke zaken, gezond en gelukkig oud worden in een inspirerende omgeving. (Buitenaf hypotheekvrij wonen in Drenthe/ Noord Nederland)

Hoewel ik afgelopen najaar al een plan had gemaakt, is dit toch weer aangepast. Waarom? Omdat ik eigenlijk wel klaar ben met het 40 uur voor een werkgever werken en de leuke dingen maar te blijven uitstellen naar: “Later als we de hypotheek hebben afgelost” en “hard werken zodat we eerder met pensioen kunnen.” De plannen waren te veel op de toekomst gericht en te weinig op nu genieten (wat heel wat anders is dan nu geld over de balk gooien) De balans lag verkeerd. In de nieuwe plannen komen timing en balans meer tot zijn recht.

Hoe de planning is opgebouwd zal ik in de volgende blogpost beschrijven.

Blijven jouw plannen ook evolueren door nieuwe inzichten en onverwachte zaken of liggen deze vrijwel vast voor de komende jaren?

13 gedachten over “De evolutie van onze hete plannen, deel 2

 1. Een echte cliffhanger… Zorg je er wel voor dat we genoeg op de hoogte zijn vóór de Meet-Up?

  • Ja, komt wel goed. Hoewel, er moet natuurlijk wel nog wat stof voor de conversatie zijn. Anders zit ik als een muurbloempje stil ik een hoekje.

 2. Klinkt alsof er een besef ingedaald is dat later allang begonnen is.
  Ik ben benieuwd naar de veranderingen: HOT is NOW!

 3. Herkenbaar!
  En ik heb ook de overtuiging dat je soms een zetje nodig hebt om te veranderen. Dat zetje kan je op zelf opzoeken…. (ook een eigen cliffhanger die nog niet blogbaar is 😉 )

 4. Toen ik het concept van FIRE ontdekte was ik allereerst heel enthousiast, maar nu ben ik ook van mening dat keihard bikkelen in m’n beste jaren om zo snel mogelijk 100% financieel onafhankelijk te zijn niets voor mij is. Ik wil al veel eerder minder dan 40 uur gaan werken. Wel blijf ik hard sparen en beleggen. Niet voor FIRE, wel voor HOT.

 5. Herkenbaar. Werk al jaren deeltijd waardoor FIRE bereiken wat langer duurt, maar heb nog nooit 1 seconde spijt gehad. Met ons progressieve belastingstelsel valt dat “wat langer” trouwens reuze mee.

  • Het is in Nederland helemaal niet gunstig om veel te werken. Lasten verlagen en niet te veel uren werken is inderdaad een betere route

 6. Ik ben er deze keer niet bij (te ver en reeds andere plannen) maar post de gewijzigde plannen zeker hier.
  En misschien moet je je plannen eens herrekenen moest je naar Belgische Limburg verkassen ipv Drenthe (lage vastgoedprijzen, geen vermogensheffing wat een fikse slok sheelt) en er in slagen met opties 10K per jaar binnen te rijven (volledig belastingsvrije inkomsten in België) …

  • Jammer dat je er dit keer niet bij ben.
   Een mailtje en je had kunnen blijven slapen.

   De berekening van Belgisch Limburg vind ik zeker interessant, maar Martina en ik hebben ons hart verloren aan de rust, bossen en heide in Drenthe.

Reacties zijn gesloten.