Geen tijd is geen prioriteit

Een lekkere dooddoener. Nee Potter fans, ik ben geen aanhanger tovenaar Voldemort. Een dooddoener is een uitspraak om een conversatie in één keer af te kappen. In deze blog geeft het goed de kern van mijn probleem aan. Waarschuwing vooraf: Ik maak een lange, misschien voor jou saaie analyse. Heb je hier geen zin in? Door scrollen naar de laatste alinea, of tot ziens in de volgende blog post.

 


 

Met een BMI van 30+ kan je mij oprecht een Bourgondiër noemen. Ik zal het iets minder genuanceerd brengen. Ik ben gewoon te dik. En niet zo’n beetje ook. Nu ik meer over HOT begin na te denken, komen er steeds meer argumenten om daar wat aan te doen. Overgewicht vergroot de kans op diabetes type 2, diverse soorten kanker en op hart-en vaat ziekten. In mijn vorige post gaf ik al aan dat in mijn omgeving kanker doodsoorzaak nummer 1 is. Het zet mij wel steeds meer aan het denken over mijn huidige levensstijl en bijbehorende levensverwachting. “Ben je net lekker op weg, val je halverwege om” Tijd voor verandering dus!

Het besef en de argumenten zijn er, maar hoe heb ik het zo ver laten komen? De belangrijkste reden: Wel lekker eten, niet voldoende bewegen. Waarom beweeg ik niet voldoende? Omdat ik er niet voldoende tijd voor neem. Het draait dus allemaal om tijd.

Dertien jaar geleden ben ik al een keer 17 kg afgevallen, maar die zijn er in de loop van de tijd ruimschoots bijgekomen. Wat deed ik toen goed en waar is het misgegaan?

Ik was begin 30, de eeuwige vrijgezel, woonde dicht bij mijn werk en had buiten mijn werk vrij weinig verantwoordelijkheden. Toen bij mij “de knop om ging” sportte ik al gauw vier keer in de week; 2 x spinning, 2 x fitness. In het weekend ook nog af en toe op de mountainbike. Daar richtte ik mijn leven ook wel grotendeels op in. Tegen half acht de wekker, ontbijten en vlug naar mijn werk. Half 6 weer thuis. De wok op het vuur voor een snelle gezonde wok maaltijd. Om 18 uur nog een uurtje op de bank in slaap vallen, om mij daarna rond 20 uur in de sportschool te melden. Een redelijk asociaal ritme wat bijna overeen komt met een topsporter. Slapen, eten, werken, eten, rusten, sporten, slapen.

Toen ik Martina leerde kennen en een paar maanden later bij haar introk veranderde er een aanzienlijk aantal zaken: Half 6 de wekker, rond 18 uur pas thuis. Op tijd naar bed, want ik ben wel iemand die zijn nachtrust nodig heeft. Of te laat naar bed en na het avondeten als een zombie op de bank vegeteren. Aan mijn eetpatroon veranderde ook zaken. Lange dagen, regelmatig junkfood om maar snel klaar te zijn.

In de periode tussen gaan samen wonen nu en zijn er wel een aantal zaken verbeterd. Ik woon dichter bij mijn huidige werkgever en ben tussen half 5 en 5 uur thuis. De wekker staat nog steeds half 6. Enerzijds omdat Martina vroeg op haar werk moet zijn, anderzijds omdat ik niet meer in slaap val als de wekker eenmaal is gegaan en met vroeg beginnen extra reistijd voorkom.

Het vroege opstaan en niet elke avond op de bank in slaap vallen zijn dus de grootste verschillen sinds mijn vrijgezellen “topsporters” bestaan. “Dan heb je toch weer genoeg tijd om gezond te eten en lekker te sporten” Inderdaad, maar daar zit dus ook een stuk energie balans. Na het eten wil ik even bijkomen en om 8 uur heb ik nu geen zin meer om te sporten. Ik kan de energie niet meer opbrengen om zo laat te sporten, voldoende te slapen en ook weer om half 6 op te staan.

Alles valt of staat met energiebalans en het voor mijn lichaam correct indelen van de dag. Ofwel de juiste tijd en de juiste prioriteit. Daarom ga ik beginnen met sporten vóór het avondeten. Kan ik na het eten lekker rustig aan doen. Beetje vegeteren op de bank. Kat ernaast. Muziekje erbij. Blogjes lezen en hopelijk nog vele blogposts schrijven.

Komende maandag begint voor Martina en mij de vakantie. Anderhalve week naar Drenthe. Uitslapen. Wel lekker eten, maar ook meer bewegen. Wandelen in het bos en op de hei.

Na de vakantie wil ik een nieuwe start gaan maken. Ik heb mij ingeschreven bij een sportschool op slechts een paar honderd meter van mijn werk. Hoewel mijn werkgever niet van het thuiswerken is, mag ik mijn werktijden wel flexibel indelen. Ik wil dus drie keer per week tijdens een verlengde lunchpauze of direct na mijn werk naar de sportschool. Jullie lezers zijn mijn stok achter de deur. Spreek mij er maar op aan indien ik aangeef geen tijd te hebben. “Geen tijd is geen prioriteit”

14 gedachten over “Geen tijd is geen prioriteit

 1. Is fietsen naar werk en terug niet wat voor je als je toch lekker dichtbij woont? Sport je gratis en je bespaart ook nog benzinegeld….

  • Fietsen is zeker een optie die ik overwogen heb. De afstand is 22 km enkele reis, maar het sanitair op mijn werk is niet helemaal wat ik als comfortabel beschouw. Gemiddeld 40 man per shift die slechts 2 douches beschikbaar hebben. Misschien volgend voorjaar met een betere conditie. Met klotsende oksels onder je overhemd is niet bepaald representatief.

 2. Je verhaal zou trouwens zo door mij geschreven kunnen zijn. Ik ben een jaar of 5 geleden zo’n 20 kilo afgevallen, maar die zitten er intussen ook allemaal weer aan….

 3. Ik herken het “geen zin gevoel” wel! Als je eenmaal op die bank zit, kom je er niet meer vanaf…!

  Maar wat betreft energiebalans: dat sporten energie kost, is niet persé waar. Het kost calorieën maar mentaal geeft het juist energie. En een soclaal netwerk.

  Nu nog de sport vinden waarvan je van de bank komt!!

  • Ik ga beginnen met cardio in combinatie met fitness. Er zijn niet zoveel sporten die je voor het eten kan beoefenen. Zelfs voor een leuke sport kom ik na het eten niet meer van de bank.

 4. Goed bezig!
  Kijk ook goed naar je eetpatroon, sporten heeft weinig zin als je niet ook goed en gezond eet. Voor 1 Mars moet je geloof ik een uur hardlopen om de calorieën weer te verbranden… Daarbij maken vele kleine beetjes ook 1 grote: neem de trap ipv de lift, fiets ipv de auto, water/thee/koffie ipv frisdrank, etc.
  Succes!

  • Het half uurtje lopen in de lunchpauze en bijna geen frisdrank zat al in mijn systeem. Het snoepen gaan we vanaf heden alleen op zaterdag doen en gezonder eten ga ik binnenkort meer over bloggen.

 5. Als ik ga sporten op een werkdag is het direct na mijn werk voordat ik zit. Want dan kom ik niet meer van de bank…

 6. Begin je dag eens met 2x 20 squats, die kan je in de badkamer ’s ochtends al gedaan hebben. Even ‘planken’ kan als de aardappels opstaan en even opdrukken kan ook tussendoor. In het begin lastiger maar het wordt steeds makkelijker 😉 Als je die spieren activeert verbranden ze de hele dag energie voor je!

  Nutritionfacts.com is een mooie site met toegankelijke filmpjes over gezonder eten. Snoep & koek ‘gewoon’ niet meer in huis halen, dan kan je je er ook niet aan overgeven.

  Cronometer.com kan je mooi bijhouden wat je naar binnen gooit, ook best interessant!

  • Dank je voor de tips! Het tussendoor uitvoeren van de spieroefeningen ga ik zeker op niet-trainingsdagen proberen.

 7. Nou Chris daar heb je wel gelijk in. Geen tijd is inderdaad geen prioriteit. Maar ja, bijna iedereen gebruik deze smoes. Ben ik blij dat ik iedere dag moet lopen met de hond. En dat ik gepensioneerd ben. Succes er mee.

  Mieke.

  • Zodra wij met pensioen gaan, wil ik ook een hond. En een goede regenjas….

 8. Mijn hernia heeft me nog maar eens met de neus op het feit gedrukt dat ik van mijn gezondheid echt wel prioriteit nr 1 moet maken!

  En inderdaad, onmiddellijk na het werk sporten werkt, eerst eten en wat in de zetel zitten en dan nog moeten gaan sporten lukt niet.

  • Hé Sloth,

   Goed je hier te zien man!
   Ik hoop dat het sporten weer wat beter gaat met je nieuwe baan.

Reacties zijn gesloten.