De 30/30/30/30 challenge week vier, het verband tussen afvallen en bewegen.

Vroeger? Vroeger was alles beter! Toen was het milieu nog schoon en sex nog vies.

Vroeger verrichte de klassieke mensch meer fysieke arbeid en verbrandde daarmee een shitload of calorieën. De moderne mens, en dit exemplaar in het bijzonder, is een gemaksmens geworden. Met de auto naar het werk. Acht uur per dag bureauwerk, vergaderen of onderhandelen. Vervolgens met de auto richting supermarkt voor de boodschappen en na maaltijd hangend op de bank of in gelijkwaardige houding met kat, laptop of ander vermaak tot het bedtijd is.

De bovenstaande dagindeling, heb ik nu een paar weken doorbroken. Ruim 100 km gewandeld sinds twee januari, in combinatie met veel bewuster eten en minder snoepen, heeft al ongeveer vijf kilogram afvallen als resultaat opgeleverd. Doordat ik iedere ochtend even op de weegschaal sta, meet ik duidelijk de verschillen per dag. De dalende lijn van de eerste drie weken begint af te vlakken en schommelt van dag tot dag.

Van vrienden en collega’s krijg ik regelmatig te horen: “Gezond eten en niet snoepen is belangrijk. Bewegen heeft veel minder effect dan eten.” Eigenwijs is my middle name. Ik ben het hier niet mee eens. In het verleden ben ik eerder 17 kg afgevallen en ik zie wel dergelijk de cohesie tussen afvallen en aanzienlijk meer bewegen.

Het lukt mij steeds beter om de verleidingen van het snoepen te weerstaan. Mijzelf motiveren meer te bewegen dan 30 km per week wandelen, is een stuk lastiger. Donkere koude dagen en gladde straten. Daarnaast vragen mijn tweede inkoop opleiding en bestuurswerk VVE veel tijd.

Daarom moet ik de komende weken mentaal doorbijten en doorgaan met de veranderingen die ik nu al heb ingezet. Het betere weer en meer daglicht uren komen vanzelf. De opleiding loopt tot half maart en eind april wil ik na vijf jaar mijn bestuurstaken aan anderen gaan overdragen.

Op naar week 5, waarin ik verwacht dat mijn gewicht onder de 100 kg uit zal komen!

23 gedachten over “De 30/30/30/30 challenge week vier, het verband tussen afvallen en bewegen.

 1. Wandelen en buiten zijn is goed voor je. Echt. Het levert je veel meer op dan de rekensom calorie-intake minus calorie-verbranding is kilo’s lichaamsgewicht.

  Wandelen en buiten zijn, daar word je blij van. Buitenlucht is goed voor je hoofd. Wandelen is meditatief, goed voor je hoofd. Door daglicht maak je vitamine D aan, goed voor je hoofd.

  Met een goed hoofd ben je sterker om “nee” te zeggen tegen culinaire verleidingen.

  En tijdens het wandelen verbrand je ook nog eens calorieën.

  Die kennissen van jou snappen er niks van! 😉

  • Dat denk ik dus ook! Alleen door mijn werktijden heb ik de daglichturen voornamelijk in het weekend en soms tijdens een lunchwandeling. Kom maar op met dat voorjaar!

   • Sinds jij begonnen bent met jouw wandelchallenge, hebben we nu een uur méér daglicht. Dat is toch weer zo’n 5 kilometer per dag… 😉

 2. Je bent super bezig, Chris! Collega’s inderdaad laten lullen, vooral doen wat jij zelf denkt dat helpt. Want jij kent jezelf het beste.

  • Ah, dank je wel. Die ga ik vanavond eens rustig bekijken

 3. Tjonge, ik vind het super, zeker in dit seizoen.
  Ik ga vanaf komende maand eerst weer het sporten oppakken met mijn dochter als stok achter de deur. Naar de zomer toe kan ik makkelijker dan nu mijn eetpatroon aanpassen, minder stampotten enzo..:)

   • Combi van bootcampen & sportschool. Buiten & binnen (bokstraining vind ik leuk, heerlijk afreageren op een bokszak)
    Wel rustig aan hoor. Vorig jaar flinke knieblessure opgelopen met te fanatiek opgebouwde hardloopsessie.
    Moet ik ook niet meer doen als senior haha

 4. Super goed van je! En ik ben het helemaal met je eens vwb het verband tussen bewegen en afvallen. Maar calorieën verbranden is één, spieropbouw zou twee kunnen zijn. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt (ook in rust). Je had toch van die gekke gewichten thuis liggen? Die zouden helemaal de kers op de taart kunnen zijn.

  En wat ik me nou elke keer afvraag: waarom ga je dit jaar niet de 4-daagse van Nijmegen lopen? Je hebt al een wandelhaas ;-).

  • Je hebt absoluut gelijk Merel. Ik moet ook kracht training gaan doen. Heb er alles voor in huis. Kettlebells, kennis, ruimte etc. Ik mis nog 1 factor en dat is rust in mijn hoofd. Eerst de opleiding afmaken.

 5. Goed bezig. Ga zo door!.
  Ik ben pro bewegen maar om af te vallen is beide nodig. Gezonder en minder eten en meer bewegen. Heel veel mensen willen het niet horen maar voeding is belangrijker. Maar het is wat je zelf fijner en makkelijker vindt.
  Misschien kan je wat doen aan de intensiteit van je beweging. Iedere keer sneller wandelen om je lichaam te blijven uitdagen en meer te verbranden.

  • Dank je wel Ruth!

   Sneller wandelen werkt niet. Afgelopen maandag en woensdag kreeg ik spontaan kramp van de te hoge snelheid. De intensiteit zal ik over een paar weken uit de krachttraining gaan halen.

 6. Wat een prestatie! binnen 1 maand 5 kg kwijt en dat terwijl je ook weer spiermassa maakt bij beweging. vandaar je schommelingen in gewicht. en wekelijks die 30kms. Over een paar maanden nog meer resultaat.

  Ik sport maar geniet nog steeds van wijn en lekker eten. Daardoor gaat het verlies in gewicht niet zo snel maar door mijn fitness maakt vet plaats voor spiermassa. Dat vind ik al mooi zat.

  • Gisteravond ook lekker gesnoept. Frietjes, bitterbal en koekje bij de thee. Vandaag weer sterk en op naar de 6 kg!

Reacties zijn gesloten.