Goed begonnen, maar nu volhouden!

Schreef ik anderhalve week geleden nog over de nieuwe start die ik met het sporten heb gemaakt, de laatste dagen voor het weekend begon daar al weer de klad in te komen. Buiten temperaturen van 36 tot 38 graden hielpen ook niet echt mee met de motivatie. Sterker nog, ik denk niet dat het heel gezond is om met mijn Bourgondische Massa Index met bijna 40 graden te trainen. Gelukkig was het de laatste dagen in huis al weer iets koeler. Daarnaast begint mijn persoonlijke thermostaat al redelijk aan de temperaturen te wennen. 20 graden ’s ochtends voelt al bijna als fris en koel.

Maar terug naar de motivatie. Eind vorige week vond ik het dus te warm, matig geslapen en daardoor weinig fut. “ach, ik sla vanochtend wel over en probeer het morgen weer” was al drie dagen onderdeel van mijn ochtend ritueel.  Gisteravond kon ik het niet langer aanzien. Vroeg naar bed. Om 22 uur het licht uit en vannochtend om half 6 gewoon weer op de crosstrainer gestapt. “Hé dat voelde lekker!” Weer terug in het ritme. Woensdag en donderdag extern voor mijn werk, maar vrijdagmorgen wederom op de crosstrainer en aan de kettlebells.

Wanneer ik weer begin met sporten is volhouden altijd mijn grootste uitdaging. Ik begin echter steeds beter mijn motivatie valkuilen te doorzien. Op tijd naar bed, voldoende slaap. Gezond eten en vooral mijzelf een mentale schop onder mijn kont geven om door te zetten. De endorfine na het trainen voelt weer prettig. Eigenlijk moet ik dus weer zorgen dat ik die endorfine junkie word, die ik 12 jaar geleden was!

Hoe motiveer jij jezelf om het sporten en bewegen vol te houden?

16 gedachten over “Goed begonnen, maar nu volhouden!

 1. Ik ben nog steeds blij dat de motivatie bij mij er nog steeds is. Hier en daar wel een zwak moment maar voel me nu zoveel beter dan 15 kg geleden dat ik het echt wel wil volhouden!

  Zwemmen is ondertussen een gewoonte geworden en dat helpt heel veel. Het is nu een onderdeel van mijn routines. Echt super als je dat punt bereikt! Dus volhouden tot je daar bent!

  En ja, ergens is er dat alles omvattend besef dat mijn leven zoveel beter gaat zijn als ik op gewicht sta/fit ben. En dat ik het ook kan bereiken als ik er de moeite in stop. Maar moeilijk om in woorden te vatten waar of hoe precies die motivatie er nu wel is en de voorbije 5 jaar niet.

  • Het komt wel goed Sloth. Het moet inderdaad routine worden

 2. Helemaal herkenbaar! Ik spin nu wekelijks en moet zeggen dat ik daar erg van opknap. Maar moet mezelf wel elke week aan mijn gemillimeterde haren naar de sportschool trekken. Zou als het wat koeler is daarnaast 2x per week willen hardlopen.

  We kunnen het! 🙂

  • Heel stoer om met dit weer op een spinning bike te stappen!

 3. Heel herkenbaar, vorige week ook twee hardlooptrainingen overgeslagen vanwege de warmte. Toen ik afgelopen zondag weer ging merkte ik gelijk dat ik uit het ritme was.
  Maar gisteren ben ik na fietsend naar werk, een afspraak en weer naar huis direct gaan hardlopen bij nog steeds 26 graden. Dus het ritme is er weer. Wel een liter vocht kwijt in 40 minuten 🙂

  • In de vakantie wandelen wij ook meer en sta ik af en toe in de gym. Wel knap dat je het volhoud, maar de triatlon komt dichterbij en dichterbij.

 4. Goed bezig. Heb zelf nogal een hekel aan bewegen op die manier, maar wandel wel veel en slinger geregeld met een kettle bell of druk mezelf op bij het aanrecht als ik daar toch sta.

  • 4 kids is al topsport en dan nog trainen ook? Respect hoor.

 5. Ik loop (liep?) hard vanaf mijn 30e en ik ging gewoon. 2x per week. Hup naar buiten en lopen. Totdat ik last kreeg van mijn enkel. Nu loop ik een jaar niet maar wil weer gaan beginnen als de warmte weg is. Ik motiveer mezelf vanwege het lekkere gevoel erna, dat je als je sport lekker kunt eten want je sport het er toch weer af en dat je bovendien strak blijft. Toch redelijk strak. Dat zijn voor mij voldoende motivaties.

  • Indien je enkel te veel last blijft geven, ga je dan fietsen of zwemmen als alternatief?

 6. Ik loop al zeventien jaar hard, en dagelijks. Maar door de hitte is het zelfs bij mij misgegaan nu. Dus ik snap je heel goed!

  • Hoi Nicole,
   Extreme omstandigheden, respect voor degene die wel durven te sporten in deze hitte.

 7. ik sla over.. kan mezelf er totaal niet voor motiveren.. tijdje gesport op maandagavond in t zwembad (aquapower, echt wel een pittige les! ) maar toen de buurvrouw ermee stopte, stopte ik dus ook.. kan mezelf er niet toezetten om alleen te gaan.. zit niet stil, ben gastouder, zelf 2 kinderen en 5 opvangkinderen die hier gedurende de week komen.. maar dat is geen sporten.
  lastige is ook dat ik geen vaste dagen/tijden werk, dus vaste momenten/routines inbouwen lukt niet met mn huidige contracten. maar de drang om te sporten is er ook niet :p dus denk ook niet dat dat snel gaat veranderen 😉

Reacties zijn gesloten.