Excuus Guus

Excuus Guus is wel de juiste omschrijving die de afgelopen maanden op mij van toepassing was.

Helaas had ik deze winter en het vroege voorjaar veel last gehad van mijn astma en een 22 jaar oude meniscus blessure, maar sinds de vakantie eind mei voelde ik mezelf weer fit genoeg. Lichamelijk was er niets meer aan de hand. De mindset was er gewoon een tijdje niet. Drukke dagen op het werk, maar ook warme nachten met weinig slaap. Slaaptekort heeft bij mij de destructieve gevolgen dat ik alles eet wat los en vast zit. Rust, regelmaat en reinheid reageert mijn lichaam toch het beste op.

Uiteraard had ik de zeer inspirerende blogpost van Financial Freedom Sloth gelezen die als een echte Scharzeneggert te keer ging en al kilo’s en centimeters kwijt is, maar ik kon mij er nog niet toe aanzetten om ook weer beginnen. Totdat ik Geldnerd bij de bloggers meetup van 30 juni sprak en hij aangaf ook al 4,5 kg te zijn afgevallen met gezonder eten en hardlopen. Een echte Healthnerd.

Hé als Sloth en Geldnerd zich kunnen motiveren om te beginnen, waarom ik dan niet?

Zaterdagmorgen de stoute sportschoenen aangetrokken en op zolder begonnen met crosstrainer, squats, buikspieren en opdrukken.  Dat voelde zwaar maar ook lekker!  Nog niet al te warm zo ’s ochtends vroeg,

Dinsdagmorgen dezelfde oefeningen van de zaterdagochtend nog een keer uitgevoerd. De week daarna een kettlebell oefening toegevoegd. Die dinsdag zat ik ruim een half uur later achter mijn bureau dan gebruikelijk, maar mijn werktijden kan ik flexibel indelen. Eindelijk heb ik het ritme weer te pakken en het voelt goed.

Kan jij jezelf goed aanzetten tot een gezondere levensstijl, of ben jij een echte excuus Truus of excuus Guus?

16 gedachten over “Excuus Guus

 1. Ja a sportieve excuus Truus hier. Mijn vader stuurde een foto van mij door. Zittend in een stoel, met een bord eten op schoot. Ik had geen tafeltje nodig zeg maar 🙂

 2. Ik ben van nature erg lui. Ik kan me echter wel goed aanzetten tot sporten. Heb tijdens mijn studie in de nationale top-10 van mijn (individuele) sport meegedaan. Tegenwoordig sta ik vroeg op om drie keer per week krachttraining te doen. Squats, bankdrukken, deadlifts en meer op de vroege morgen voor ik naar mijn werk ga. Ik moet zeggen dat dat me goed bevalt. Het opstaan is wel even vervelend in het begin maar het went.

  • Ook een ochtend sporter. Goed bezig!

   Zelf heb ik er voor gekozen niet vroeger op te staan, maar later te beginnen (en iets langer door te werken.) De wekker loopt normaal al half 6 af voor Martina. Ik ben na het trainen rond 8 uur op mijn werk in plaats van tussen kwart over 7 en half 8. Het inkoop vak is daarin waarschijnlijk flexibeler dan de consultancy waar je meer met de wensen van de klant rekening dient te houden.

 3. Ja maar…… ik zou wel willen, maar ik ben 100% mijn eigen stoorzender. Er komt altijd iets serieus tussen.

  Geldnerd/heldnerd heeft natuurlijk ook flink gewerkt in zijn postzegeltuin. 😉

  Succes met het hardlopen, gaat vast lukken.

 4. Hier nog een excuus Truus. Vroeger fanatiek sporter, nu al jaren fanatiek snoeper. Het stemmetje in mijn hoofd roept wel steeds harder dat hier iets aan moet gebeuren. Misschien binnenkort dan toch maar eens….

  • Elkaar motiveren in een slack draadje lifestyle of via de blogposts? Publiceren = doen 😉

 5. Excuus Guus hier; ik ben gestart met hardlopen maar na een kilometer klappen m’n schenen ongeveer onder m’n poten vandaan…dus ik hou het bij wandelen en fietsen. In de sportschool zul je mij niet zien, gezond eten lukt heel aardig, ik ben al een maand “clean” van de lunches op het werk (dus geen kroketten meer op vrijdag).

  • Vooral doen waar jij je goed bij voel.
   Dat houd je het ook het langste vol.

 6. Hier ook zo één, wisselend actief en vooral een snoeperd. Maar sinds anderhalve maand heb ik de smaak echt helemaal te pakken. Heb een hardloopschema waarbij ik juist niet zo hard hoef te lopen waardoor ik er niet zo heel moe van word.
  Intussen sinds nieuwjaar 12 kilo verloren. Dat is zeker niet alleen van het sporten, maar ook van minder snoepen en vooral MEER eten.

 7. Teveel eer aangezien ik nog niet met de powertraining begonnen ben! En de post daarover wil ik ook al een week schrijven maar is er nog niet van gekomen … (oeps, straks ben ik ook nog een excuus guus). Maar wat ik ondervonden heb is wat best werkt is inderdaad de oefeningen plannen als onderdeel van je dagelijks routine. Mijn zwemmen werkt omdat ik het direkt na mijn werk doe. Thuis komen, even relaxen in de zetel en dan gaan zwemmen: ain’t going to happen!

  Over motivatie. Ik ben blij dat mijn post voor jou inspirerend gewerkt heeft maar in mijn ondervinding moet de motivatie van binnenuit komen. Ik kan het moeilijk onder woorden brengen maar ik had jaren dat ik wel wou vermageren (echt willen, willen) maar elke poging toch compleet faalde. Het verschil was dat het al die jaren enkel mijn rationele kant was dat sprak en ENKEL mijn rationele kant. Deze keer is het alsof ik een fundamenteel besef heb dat ik wil vermageren. In het Engels: a deep understanding. Dieper dan enkel een rationele besef. Ergens een onderliggende laag, een kern van mijn zijn die plotseling een switch heeft gemaakt. Die switch was ook veel ruimer dan vermageren, ik zou zelfs durven beweren dat het eten en sporten slechts neven effecten zijn van die switch. Fuck it, ik ben je draad aan het kapen en begin te klinken als een new age hippie dippy. We zullen er eens dieper op in gaan in real life bij een goed glas whiskey en een dikke sigaar (zodat mijn kapitalistisch, bourgeois zwijn imago nog een beetje gered word 😉

  • Gelukkig, af en toe het kapitalistisch, bourgeois zwijn uithangen ben je nog niet verleerd. Ik begon mij al bijna ongerust te maken 😉

 8. Hier iemand die gek wordt als hij niet kan sporten. Doe zo’n 3 tot 4 keer per week Crossfit en ik moet wel erg ziek zijn wil dat niet door gaan.

  • No Pain, No Gain. Inderdaad als je in de flow zit, ga je de dopamine/endorfine flow missen.

Reacties zijn gesloten.