Geitenwollensokken typjes of HOT?

Een vergelijk in crowd butching en biologisch vleesch

Afgelopen september hebben Martina en ik besloten om, waar mogelijk, over te stappen naar biologisch vlees, zuivel en eieren. De overstap hebben we vanuit twee standpunten gemaakt. Dierenwelzijn en gezondheid. Dierenwelzijn is duidelijk. Google nog maar even beelden over de reportages in de Belgische slachthuizen of Nederlandse varkensstallen. De gezondheid is een ander aspect. Dieren mogen tot enkele dagen voor de slacht nog antibiotica krijgen toegediend. Om antibiotica resistentie te voorkomen hebben we daarom ook de overstap gemaakt.

Zijn we daarmee geitenwollensokkentypjes met een ietwat naïef wereldbeeld geworden? Absoluut niet! We zijn kapitaal krachtig genoeg om deze betere kwaliteit van leven te willen en kunnen bekostigen. Ook dat is HOT.

Terug naar de bio producten. Zuivel en eieren zijn in de gemiddelde supermarkt goed verkrijgbaar. Vlees wordt een stuk lastiger. Bij ons in het winkelcentrum zitten drie supermarkten: Aldi, Jumbo en Hoogvliet. Het aanbod biologisch vlees is zeer summier. Bij de Aldi zijn biologisch gehakt en chipolata worstjes te verkrijgen. Bij de Jumbo biologisch kipfilet en kippendij. Alleen in zeer beperkte hoeveelheden. Misgrijpen kwam meer dan eens voor.

Hoe nu verder? Een biologische slager kon ik niet vinden in onze woonplaats. Dan maar op internet zoeken. Daar kwam ik twee sites tegen die biologisch crowd butching aanboden. Sameneenkipkopen.nl en koopeenkip.nl. Beide sites hebben hun voor- en nadelen, ik zal ze beiden bespreken.

Samen een kip kopen

Hier hebben we ons eerste pakket in september besteld. Naast kip verkopen ze ook rundvlees, varkensvlees en sinds kort kaas. Alleen de kip is biologisch verkrijgbaar. We hebben uiteindelijk gekozen voor een pakket van 3 biologische landhoenen. Het pakket werd thuisbezorgd op een van te voren aangegeven dag/tijdstip. Keurig vacuüm verpakt met inhoud data etc. Op de site konden we aangeven of, en hoe het vlees versneden diende te worden. 100% tot in de puntjes verzorgt!

Het enige wat mij nogal tegenviel was het snijafval. Van de 5,4 kg geadverteerde kip bleef er na versnijden en verpakken slechts 3,1 kg over. Dat is een snijverlies van 42%. Tel daarbij de extra kosten voor versnijden en bezorgen bij op. De prijs kwam op €25,98/kg. Dat is niet alleen voor de kipfilet, maar ook voor de dij, drumsticks en vleugels. Een hoog bedrag, zelfs voor bio kip. Later vond ik op een crowd funding platform (ik weet niet eens meer welke) terug dat ze een lening van 8% hadden afgesloten. Ja, de winst moet ergens vandaan komen.

Koop een kip

In oktober de concurrent koop een kip.nl uitgeprobeerd. Naast biologische kip verkopen ze ook biologisch rundvlees, gewone kip, varkensvlees, rundvlees, kalkoen en geitenvlees. In tegenstelling tot samen een kip kopen is de keuze hier niet aanwezig. Je koopt het pakket volgens door de site bepaalde samenstelling. Wel was er nog keuze in bezorg dag en tijdstip. Het pakket kwam ook keurig verzorgd binnen. Separaat verpakt en gelabeld. Hier was de prijs/kwaliteitsverhouding een stuk gunstiger €64,95 voor 4,5kg vlees, omgerekend €14,43/kg.

Vergelijk

Koop een kip is bijna de helft goedkoper dan samen een kip kopen. Indien de maximale keuze vrijheid over de verdeling en versnijden van het vlees de doorslag geven, zou ik voor samen een kip kopen kiezen. In alle andere opzichten is koop een kip de winnaar.

En nu verder?

In Boskoop heb ik uiteindelijk Van der Hoeven Natuurmarkt gevonden. Ik dacht dat vlees een bijproduct was, maar bij mijn eerste bezoek een paar weken geleden bleek dat de eigenaresse een achtergrond als slager heeft. Daarnaast verkopen ze nog ruim 4000 biologische producten. De eerste keer ongeveer anderhalve kg vlees meegenomen. Dat is zo goed bevallen, dat ik afgelopen week een bestelling van in totaal 7 kg vlees heb geplaatst. In de samenstelling (kip, varken en rund) en verpakt zoals ik het wil ontvangen, en tegen marktconforme prijzen.

Doordat we centraal in de Randstad wonen, is Boskoop voor ons redelijk gunstig gelegen. De online crowd butching laten we voorlopig even links liggen, maar indien er in de omgeving geen goede biologische slager is te vinden, zeker de moeite van het proberen waard.

15 gedachten over “Geitenwollensokken typjes of HOT?

 1. Kijk jullie eens bewust bezig zijn met dierenwelzijn! Maar eh, zonder dat je het weet ben je wel een stuk slechter voor het milieu bezig (bij dezelfde volume vlees consumptie). De uitstoot van methaan (en dus equivalente CO2 uitstoot) is hoger bij biologisch vlees, komt omdat de dieren er meestal langer over doen voordat ze slachtklaar zijn. Kortom, tenzij je ook minder gaat eten (wat voor dit soort kostprijzen wel slim is), is dit milieu technisch niet zo handig. Beetje tegenstrijdig, zag hem zelf ook niet aankomen.

  • Je hebt helemaal gelijk! We proberen de dagen met vlees af te wisselen met vegetarische dagen.

  • Handige site, die ga ik eens uitspitten. Dank je wel Sandra

 2. Ha Chris,
  Goed stuk. Zelfde gedachtegang hadden wij ook een tijd geleden. Veel biologisch vlees bij AH en Marqt gekocht, tot ik ergens las dat biologische vlees niet ‘biologisch’ wordt geslacht. Gaat bij de grote aanbieders naar gewone slachthuizen. Nooit over nagedacht. (De opmerking van team CF over gezond vega leven en daardoor heeeel lang van je FI geld kunnen genieten tijdens de eerste meetup deed bij mij ook een kwartje vallen. Sinds die tijd bijna helemaal vega. Mijn man nog niet)
  Ben dus benieuwd naar jullie ervaringen.

  • Hoi Cleo,

   Dank je wel voor je compliment! Ik ben zeker bekend met de filosofie van team CF en vind het knap dat je volledig op vega bent overgestapt. Mijn achtergrond is slagerszoon en kom van “veel en groot vleesch” naar nu al twee dagen per week vegetarisch/veganistisch. Langzaam wel meer recepten aan het uitproberen, maar 100% vega zal ik nooit worden. Te veel liefhebber en van mening dat vlees en vis met mate in een dieet voor een compleet voedingspatroon zorgt.

   • Snap ik helemaal, daarom volg ik jullie queeste naar goed vleesch met aandacht. 🙂 Ik zie vega ook niet als een ‘hoger doel’ zoals sommigen. Iedereen maakt – gelukkig – zijn eigen keuzes.

    • Effe voor de goede orde, wij zien een “whole foods plant based” levensstijl ook niet als “hoger doel”. Maar puur gebaseerd op de (niet industrie gefinancierde)wetenschappelijke feiten is het niet anders dan de meest duurzame en gezonde manier van leven, met de minste risico’s voor jezelf en je omgeving. Daarvoor gaan kan je alleen maar windeieren leggen (slechte woordgrap ;-). Overigens proberen wij er ook alleen maar zo dicht mogelijk bij te komen, wil gerookte zalm ook niet helemaal links laten liggen. Veels te lekker.

     • Ha ha ha, ik doelde ook vooral niet op jullie 🙂 In tegendeel, juist jouw feitelijke onderbouwing in plaats van de meer emotionele motieven die sommigen gebruiken sprak me aan.

 3. Interessant!!! Ook wij hebben inmiddels al heel wat stappen gezet op dit geitenwollensokkengebied. Eerst de stap gemaakt naar bio en geconcludeerd dat de milieubelasting veel hoger is. Daarnaast zijn er ook daar nog veel schandalen en gesjoemel. Tel daarbij op dat je wel je bio-eitje kan eten, maar dat er voor elke kip een haantje door de shredder gaat. En dat je bio-melk van koeien komt die onafgebroken zwanger zijn, want mbv ki kan de productie hoog gehouden worden. Voor mij is het wel duidelijk: ‘whole food plant based’ zou ideaal zijn. Lukt ons steeds beter. Maar moeilijk is het wel. Vanavond staat er zelfgemaakte pizza met salami, venkel en mozzarella in de planning (schaam, schaam).

  • Het blijf lastig Merel. Net als met financiële onafhankelijkheid begint de “ideale wereld” met bewustwording en iedere dag een stukje beter.

   Straks ook kipjes in de boomgaard?
   Onkruid en ongedierte bestrijding in combinatie met een eerlijk en vers eitje?

   • Helemaal mee eens. Bewustwording en iedere dag een stukje beter is ook hoe wij ermee om proberen te gaan. Want ik wil dolgraag die kipjes, maar niet evenveel hennen als hanen. Denk dat ik dan mijn principes maar weer heel even parkeer. Het blijft moeilijk.
    Maar goed, ben al een tijd geleden tot de conclusie gekomen dat als je de wereld echt geen schade wil toebrengen er maar één echte oplossing is en dat is zelfmoord. Maar dat vind ik nou net weer iets té rigoureus :-)).

 4. Wij hebben jarenlang kippetjes gehouden in ons kleine achtertuintje, ik weet niet of dit voor jullie een optie is? Verse eitjes en zo nu en dan een haantje op tafel (als er teveel hanen uit een nest kwamen), veel eerlijker krijg je het niet…het is echter geen continue bron van vlees, maar wel erg gezellig!

  • Ook die optie hebben Martina en ik afgelopen jaar besproken.
   Alleen met onze huidige 35 vierkante meter achtertuin (inclusief berging) vonden we dat niet heel realistisch.

Reacties zijn gesloten.