De evolutie van onze hete plannen, deel 1

In deze donkere wintermaanden, wanneer ik na het avondeten op de bank zit uit te puffen van de drukke dagen, heb ik het idee dat onze huidige planning niet de juiste is.

Is het wel de juiste planning om tot ons 60e hard te werken en daarna eerder met pensioen te gaan? Ik sta volledig achter de planning om niet tot ons 69 door te werken, maar is het pad dat we volgen wel het juiste? Ik ben 44 jaar en dan zit stoppen met werken voor mijn 45e of 50e er niet bepaald in. Ook aan volledig FIRE gerekend. Dat impliceert: nu ons huis verkopen, klein appartement terugkopen, auto wegdoen en nog 14 jaar fulltime werken. Nah, ook niet ons meest ideale toekomstbeeld.

Steeds meer en meer zit ik te denken aan het omgooien van onze HOT planning en een alternatief pad te bewandelen.

Martina begon al weer te glimlachen. “jij blijft altijd wikken en wegen. Het zal wel in je sterrenbeeld zitten weegschaal” Inderdaad, als het niet volledig 100% goed voelt, dan blijf ik erover nadenken.

Wanneer ik om mij heen observeer, valt het mij op dat mensen in mijn omgeving die vroeg gestopt zijn met werken en niet heel actief blijven, snel verouderen. Zowel mentaal als fysiek. Anderen die vroeg gestopt zijn en wel actiever blijven, hebben hier veel minder last van. Uiteraard is het mijn perceptie en zal het iets minder zwart-wit zijn dan ik hier in 3 zinnen voorstel. Toch zet het mij aan het denken.

Zou het niet beter zijn om langer door te werken, maar minder intensief en stressvol? De voorbeelden om ons heen: Tim Ferris die slechts enkele uren per week werkt. Renee Lamboo die haar gezin combineert met enkele uren per dag werken. Sloth die een baan voor enkele maanden per jaar zoekt en Gerhard Hormann, die beweert dat hij met pensioen is, maar eigenlijk van journalist in loondienst tot freelance schrijver is gejobhopt en leeft van zijn boeken en lezingen.

Geïnspireerd door de blue zones wil ik de komende jaren gaan werken aan een leven met minder stress, minder (maar niet zonder) arbeid, gezonder eten en meer bewegen.

Hebben jullie wel eens nagedacht om FIRE of HOT plannen om te buigen naar een andere werk-vrijetijd balans? Niet alleen na het bereiken van FIRE maar ook in heden?

22 gedachten over “De evolutie van onze hete plannen, deel 1

  1. Leuk bericht weer, Chris! Ik herken jouw afwegingen zeker. Zelf werk ik nu 4 dagen per week in loondienst + 1 dag voor mezelf. Is ook heel leuk, kan ik je zeggen.

    De vraag voor jou is denk ik: moet je nu per se een keuze maken? Je zou toch ook nu wat minder kunnen werken en tegelijkertijd doorsparen? Als je dan rond de 50 komt kun je altijd kijken of je nog wat minder gaat werken of stopt. Dan zit je in een luxepositie! Nu alles opzeggen om op je 50e te kunnen stoppen, zou ik niet doen. Niemand weet hoe lang het leven duurt.

    • Gefeliciteerd met je nieuwe baan!

      De combinatie 4 dagen loondienst en 1 dag zelfstandig lijkt mij een mooie. Er zijn verschillende opties die ik in deel 2 zal bespreken.

  2. Leuke en herkenbare blog!
    Voor onze afweging ligt de nadruk op vrijheid. En dat hoeft niet persé niet meer werken te betekenen. Ik vind het prima (en dat zal ook nodig zijn) om af en toe wat te werken. Wellicht als consultant klusje van 3 mnd en dan 8 mnd vrij. Of digitale nomade worden. Maar ook de optie: groot rijbewijs halen en twee keer per maand met z’n tweetjes naar Spanje op en neer rijden lijkt mij eigenlijk ook heel leuk.
    Sowieso vind ik dat ik alles weer mag kiezen. 20 jaar geleden mocht ik dat toch ook bij mijn studiekeuze? Waarom nu dan niet?

    • Zo, die laatste zin is een mooie afsluiter.
      Die houden we erin!

  3. Begrijpelijke kost. Het probleem is dat je het maar 1x kan doen. En die ene keer moet het dan natuurlijk wel goed zijn.
    Zelf denk ik eraan om ook minder te gaan werken, maar aan de andere kant denk ik dan… Jeetje, even 20% loon inleveren en meer tijd hebben om geld uit te geven… Hoe moet dat dan weer goed komen.

    • Inderdaad, een hoop vragen die ik ook nog open heb staan. Lastig hoor.

  4. Leuk stuk! Ik ben heel benieuwd naar je volgende blog Chris 🙂
    Deze afweging komt me wel bekend voor, maar in mijn situatie ontbreekt dat pensioen na mijn 71e een beetje….de big 40 komt hier met rasse schreden in zicht (nog 1 maand) en dat voelt toch alsof ik _iets_ moet gaan regelen, maar ik wil ook voorkomen dat het “jagen” wordt.

    • Nu nog aan het jagen, maar niet te lang hoor. zeker niet na de big 50 😉

  5. Doel is nog steeds FIRE, maar dat HOT komt er wel steeds meer bij, misschien dat het toch nog wel FIRE light wordt met wat werk erbij (beetje ala Sloth). Ach, we blijven gewoon flexibel en leven gewoon van dag tot dag.

    • Heerlijk als je van dag tot dag kan leven. Ik blijf toch meer wikken en wegen.

  6. Leuk bericht, en inderdaad een belangrijke beslissing. Ik kan me moeilijk in jullie situatie verplaatsen, aangezien ik net 25 ben. Mijn weg is dus veel langer en stoppen voor mijn 40e/45e/50e is dan realistischer.

    Wat betreft Tim Ferriss trouwens, die werkt absoluut meer dan 4 uur per week. Alleen al zijn podcasts (zo’n 6 per maand) duren tot wel 3 uur, zeker weten dat daar veel voorbereiding in zit. Daarnaast nog een blog, en boeken. Dat redt je allemaal niet in 4u. Ik denk ook niet dat de 4 hour work week letterlijk bedoeld is, maar meer om aan te geven dat je 10x slimmer (40>4 uur) kunt werken door automatisering en systemen toe te passen. Daarnaast is Tim multimiljonair met een geschat vermogen van zo’n 20 miljoen. Hij hoeft dus niet meer perse te werken…

    • Volgens mij is de 4 uur enerzijds een mooie marketing truc voor zijn boek en anderzijds refererend naar de webshop in sportvoeding die hij zover automatiseerde dat hij er slechts 4 uur per week werk aan had om de financiële stromen te controleren.

  7. Mijn visie erop ken je al 😉
    In Leuven zullen we het even hebben over dat versneld afbetalen van je hpotheek, me dunkt dat ‘een beetje bijsturen’ daar ook wel aangewezen is. Leukste van al: jij gaat mij ervan overtuigen dat je EN minder versneld moet aflossen EN wat meer met beleggen moet beginnen…

    • Wordt vast weer gezellig tussen al die botte ‘Ollanders 🙂

  8. HOT is voor mij goed genoeg maar ben er nu al mee bezig. Werken zonder stress zou het doel moeten zijn.

    • Hoi Rose,

      Werken zonder stress is zeker belangrijk, maar 40 uur is slechts door Henri Ford bedacht.
      Misschien voel ik mij wel prettig met 25 of 32 uur per week.

  9. Ha Chris, helemaal mijn idee! Ik had uitgerekend dat ik uiterlijk op mijn 56e met pensioen had gekund als ik mijn kantoorbaan had gehouden. Voor die optie heb ik niet gekozen. Mijn doel is niet om nooit meer te hoeven werken, maar om werk te doen dat ik zinvol vind en waar ik gelukkig van word.

    Volgens mij is het geen fabeltje dat mensen die op de bank gaan zitten sneller verouderen. Het is belangrijk voor je gezondheid en levenslust om lekker bezig te blijven. En in de praktijk zie dat alle mensen die FIRE zijn dat ook gewoon doen. Inclusief Gerhard Hormann, want die is inderdaad niet met vroegpensioen, maar gaan doen wat hij leuk vindt.

    • Inderdaad Lonneke,

      Ik vind werken niet vervelend, maar wel de dingen doen waar ik gelukkig van wordt.

  10. Jazeker! Ik ben de laatste tijd ook veel bezig met bekijken wat voor mij nu een ideale FI-situatie zou zijn en ik neig dan naar een uur of 4 per dag werken (bijvoorbeeld de ochtend) en verder gewoon alle tijd hebben voor mijn eigen ontwikkeling, partner/gezin en dat soort dingen. En qua werk wil ik dan echt ‘voor mezelf’ werken. Dus niet meer klussen voor anderen doen, maar werken aan het uitbouwen van mijn eigen platform, eigen cursussen lanceren, dat soort dingen.

    • 4 (tot 5) uur per dag is Dat klinkt wel zoals het schema dat ik ongeveer in mijn hoofd heb zitten.

  11. Ik denk dat ik wel meer dan 4-5 uur per dag “werk” als ik gestopt ben met werken. Het is maar wat je werk noemt. Er is zoveel leuks te doen, kom op mijn vrije dagen nu altijd tijd tekort.

Reacties zijn gesloten.