Zo, lekker op weg!

Een paar weken geleden begonnen met de slag naar een gezonder leven. Van HOT kan je alleen genieten als je niet halverwege omvalt. Niet mijn hele leven rigoureus omgooien, maar in kleine stapjes. Gezonder leven is vooral het aanpassen van je dagelijkse gewoontes en deze vervolgens ook volhouden.

Wat is de stand van zaken?

Begin september hebben Martina en ik definitief besloten om waar mogelijk biologische zuivel en vlees te kopen. Enerzijds vanuit dierenwelzijn, maar vooral om antibiotica resistentie door bio industrie te voorkomen. De achterliggende gedachte daarvan is dat we niet over een aantal jaar aan een simpele infectie willen komen te overlijden doordat er geen antibiotica meer reageert. We zitten momenteel op 85 tot 90% biologisch.

Drie weken geleden weer begonnen met trainen nadat ik tien jaar en 24 kg geleden was gestopt. Ik begin mijn ritme terug te vinden met een cardio in combinatie met kracht training. Misschien het placebo effect, maar het lijkt wel of ik na drie weken al meer energie heb gekregen.

Naast het biologisch eten en sporten proberen we nu ook minder vlees te eten. Gemiddeld een dag of twee per week vegetarisch. Ik weet dat team CF fanatieke veganisten zijn vanuit gezondheidsoverwegingen, maar twee dagen vegetarisch voor een slagerszoon is al een hele overwinning.

De volgende stap wordt het voedingspatroon op werkdagen aanpassen. Meer richting low carb maaltijden. In deze stap moeten we nog zeker wat balans zien te vinden. Gezonde maaltijden en salades maken zijn nu eenmaal tijdrovend en we moeten niet in de valkuil van β€œlaat maar zitten, het is vandaag druk” zien te trappen.

Ten slotte kijk ik niet alleen naar gezondheid, maar ook een stukje naar budget. HOT moet bij voorkeur ook nog een beetje betaalbaar blijven.

De hogere prijzen van biologische zuivel en vlees worden grotendeels gecompenseerd doordat we geen thuisbezorgd meer bestellen en vrijwel alleen nog in het weekend snoepen. Meer vegetarisch eten heeft volgens mij bijna geen invloed op het budget omdat goede voeding zeker niet goedkoper is dan een kiloknaller of koken uit pakjes en zakjes. Ons nieuwe kasboek zal daar meer duidelijkheid in moeten brengen.

De kosten van de sportschool zal de gemiddelde consuminderaar doen verbleken met bijna zestig euro per maand. Uiteraard kan ik zelf wandelen, fietsen of thuis trainen, maar de motivatie om weer te trainen in een prettige omgeving is hier duidelijk de doorslaggevende factor geweest.

Wanneer ik over een aantal maanden beter in het ritme van regelmatig trainen ben gekomen, kan ik altijd nog overwegen om een budget gerichte oplossing te zoeken. Ach, heb ik weer wat stof voor een toekomstige blog post…..

15 gedachten over “Zo, lekker op weg!

 1. Goed bezig hoor! Niet alleen financieel aan de toekomst bouwen, maar ook qua gezondheid is een prima stap. Ik merk zelf dat dat lastig is. Toch maar even wat eten bestellen, meer alcohol drinken dan eerst, en weinig slapen zijn niet goed voor je. Daar moet ik ook maar eens wat aan gaan doen. Ik sport nog wel veel, in de vorm van hardlopen en gewichtheffen. Dat houdt me goed op de been.
  Ik had juist gedacht dat veel meer biologisch eten voor een flinke verhoging van de kosten zouden zorgen. Goed om te zien dat dat meevalt.

  • Biologische zuivel is ongeveer een factor anderhalf tot twee duurder dan reguliere en biologische vlees een factor twee tot drie. Juist door iedere week geen thuisbezorgd meer te bestellen en twee dagen vegetarisch te eten houden we de kosten redelijk in de hand.

 2. Goed bezig man! En nu vooral volhouden en uitbereiden waar je kan. De kosten hier zijn eigenlijk ondergeschikt aan het gezondheidseffect, helaas realizeren weinig mensen zich dat te laat.

 3. Dank je wel πŸ™‚

  Volgende week ga ik mrs. CF nog even uithoren over een paar goede veganistische recepten.

  • Kijk eens naar het boek “oh she glows”, geweldig goede/makkelijke recepten en zeer smakelijk.
   P.s. Mr CF kookt het meest (maar niet het best!).

 4. Goed bezig. Mijn vriendin die heeft een tijdje helemaal veganistisch gegeten. Mij ging dat iets te ver, maar heb zoveel als mogelijk wel meegegeten. En dan vooral met de avond maaltijd. Veel groenten eten doen we altijd nog, en naar mijn idee doet dat wel iets met de boodschappenrekening. Niet goed voor het kasboek zullen we maar zeggen.
  Biologische yoghurt eet ik al wel een tijd, terwijl V zelf sojamelk maakt. Dat compenseert dan wel weer πŸ™‚

  • De kosten voor de boodschappen zijn niet eens zoveel omhoog gegaan. Wat we nu meer uitgeven aan biologische zuivel en vlees compenseren we grotendeels door geen thuisbezorgd meer te bestellen. Hoewel, we eten wel meer groente en fruit. Ach, ik hoop dat de lange termijn gezondheidseffecten de hogere kosten ruim compenseren πŸ˜‰

 5. Goed bezig! Ik word altijd blij als mensen op de gezondheidstour gaan. Van een betere gezondheid wordt je fitter en dus gelukkiger welke weer een bijdrage levert aan HOT. Zelf houd ik, in samenvatting, van de Oersterk principes.

  • Oersterk even opgezocht en dat ziet er inderdaad goed uit!

 6. Goed bezig! Inderdaad ontzettend belangrijk, hier ook vaak vegetarisch en we proberen de dierlijke producten ook beperkt te houden. De kunst van vegetarisch/veganistisch koken zit in een paar goede kookboeken(leve de bibliotheek). Je moet geen aardappelen/groente/vlees eten en vervolgens alleen het vlees weglaten. Dat gaat niemand volhouden…

  Met een eigen moestuin zouden ons boodschappenkosten kelderen denk ik πŸ˜‰

  Lekkere vegan curry: http://allrecipes.nl/recept/15085/-vegan–curry-met-zoete-aardappel–linzen-en-sperziebonen.aspx

  Uitstekend te meal-preppen!

  • Kijk, dat zijn tips waar ik wat aan heb! Dank je wel voor het delen.

  • Goed bezig Chris! Gezondheid is belangrijk πŸ™‚
   Bedankt Meneer & Mevrouw, dit gerecht heeft MrsFireMe vandaag bereid en was ERG lekker!

 7. Ook wij proberen wat gezonder te leven. Af en toe zonder vlees, eigen boterhammen mee naar het werk. Of zoals vandaag: de overschot van gisteren avond.
  En de fiets zoveel mogelijk gebruiken. Lukt aardig, eens je de knop omdraait. Ok heb geen fitness meer nodig.

Reacties zijn gesloten.