En hoe denk jij eigenlijk HOT te worden?

Medebloggers Geldnerd en Verlossende Aflossers hebben mij vorige week aan het denken gezet. Martina en ik hebben al een tijdje plannen voor onze toekomst. Het is een combinatie van uitgaven verlagen, minder werken, 10 jaar eerder stoppen met werken en ook nog lekker Drenthenieren.

Het wordt tijd om deze plannen eens inzichtelijk op papier te zetten en concrete stappen te maken om dit te realiseren!

Wel HOT, niet FIRE. Volledig FIRE zouden we alleen kunnen bereiken door nu naar een klein appartement te verhuizen (in één keer hypotheekvrij) en vervolgens de komende 20 jaar beiden fulltime te blijven werken, totdat we op ongeveer 64 jarige leeftijd FIRE zouden zijn. Daarvoor zijn we te laat begonnen en willen we in de tussentijd ook meer kunnen genieten. Ons pad ziet er iets anders uit.

In het volgende overzicht de route die wij denken te gaan volgen. Uiteraard is deze planning gemaakt met de kennis van nu en blijft onder voorbehoud van gezondheid, politiek en economische veranderingen.

 

De planning staat nu op papier, maar er zijn nog wel wat variabelen die uitgezocht dienen te worden.

 • Is mijn werkgever bereid mijn opleiding te betalen?
 • Staat mijn werkgever het toe om minder uren te werken of mag ik dan op zoek naar een andere werkgever of inkomstenbron?
 • Hoe is mijn pensioen opgebouwd, en wat zijn de mogelijkheden om deze te vervroegen?
 • Wat zijn de mogelijkheden voor een familiehypotheek van een recreatiewoning?

Voldoende stof om nog vele hete blog berichten te schrijven.

13 gedachten over “En hoe denk jij eigenlijk HOT te worden?

  • We willen beiden rond 2034 stoppen met werken, maar 1 van mijn 3 pensioenen betreft een individuele regeling ipv een bedrijfs pensioenregeling. Ik wil de komende maanden onderzoeken of ik deze kan vervroegen naar 60 jaar

 1. “A goal without a plan is just a dream”. Wijze uitspraak annex dooddoener waarvan de oorsprong niet meer te achterhalen is, op Google wordt deze aan veel verschillende mensen toegeschreven. Maar daarom niet minder waar. Welkom in de wereld van mensen met een plan, als je daar eenmaal mee begonnen bent is er geen weg terug meer. Je kunt plannen wel bijstellen, loslaten is een stuk moeilijker…

  • Loslaten gaan we het zeker niet. Vaste punten blijven huis aflossen en rond ons 60e stoppen met werken. De recreatie woning en het appartement blijven variabelen waar we nog niet uit zijn.

 2. Het is goed om plannen te hebben. Het is belangrijk om dromen te hebben.
  Zonder de dromen geen HOT/FIRE, zonder de plannen al heel zeker niet, denk ik. Of je moet de loterij winnen… 🙂

  Als ik jullie plannen bekijk dan zijn er wel behoorlijk veel variabelen waar jullie geen invloed op hebben. Daar zou ik toch nog even dieper op inzoomen als ik jullie was.

  • Die variabelen zijn er zeker. Daar zijn we ons zeer zeker van bewust en daar gaan we ons in de komende maanden op richten: Savings rate, opleiding en pensioen zullen als eerste aan de beurt komen.

 3. Mooi om iets van een leidraad te hebben. Met 127.000 aflossen in vijf jaar en tussentijds een nieuwe badkamer én keuken renovatie spreekt er in elk geval ook flink wat ambitie uit. Hopelijk pakt het zo uit, dat zou mooi zijn. Succes in elk geval!

  • Absoluut een hoge ambitie, maar in 2016 en 2017 samen komen we op een aflossing van €49.000,- het maandbedrag van €1332,85 aan het begin van onze hypotheek in juni 2011 zakt met de extra aflossing komende maandag al onder de €800,- We gaan echt heel hard. Het schema is daarbij op hele jaren afgerond. Werkelijk komen we rond de vijfeneenhalf uit en waarschijnlijk schuiven we de badkamer/keuken naar 2022/2023 door. Deze zijn uit begin 2006 en slijten wel, maar storten nog niet in.

 4. Hoe kan het 20 jaar duren voordat je met pensioen kan, terwijl jullie hypotheek al bijna is afgelost? Er zijn redelijk veel blogs te vinden van mensen die binnen 10 jaar met pensioen zijn gegaan, startend vanaf nul???

  • Hoi Toma,

   We halen op dit moment een savingsrate van 35% Als over vijfeneenhalf jaar de hypotheek is afgelost, wil ik net als Martina 4 dagen werken. Dan halen we een savings rate van 50 tot 55%. Niet voldoende om binnen 10 jaar FIRE te zijn.

 5. Geld is maar geld, 4 dagen werken geeft je een hoop vrijheid! Strak plan, succes met de uitwerking!

  Als je harder wil aflossen of sparen moet je er een grafiekje van maken van je planning. Wedden dat je de ‘actuele’ lijn boven de planningslijn uit wil laten komen? 😉 #nerdmodus

  • Hmmm, misschien wel een goed idee, hoewel deze planning al lekker ambitieus is.

Reacties zijn gesloten.