Pensioen beleggen, het roer in eigen handen nemen

Ongeveer anderhalf jaar geleden had ik al eens een keer mijn pensioenen uitgezocht: Ik heb drie pensioenen. Twee daarvan zitten in pensioenfondsen die niet meer worden aangevuld. Daarnaast heb ik één individuele pensioenregeling bij de ABN AMRO vanuit mijn laatste werkgever

Van de twee niet meer aangevulde pensioenen heb ik in 2019 waarde overdracht naar mijn individuele pensioen regeling aangevraagd. Helaas was van beiden de dekkingsgraad te laag, waardoor het verzoek niet werd gehonoreerd. Doordat deze twee ook niet meer groeien, verwacht ik dat er door inflatie op mijn pensioenleeftijd weinig van is overgebleven.

Alle aandacht dus op de individuele regeling bij de ABN AMRO. Omdat ik ontslag heb genomen bij mijn werkgever, maar in een andere BV van dezelfde werkgever (tijdelijk) ben ingehuurd, wordt de pensioen premie in ieder geval tot april dit jaar ingelegd. Als mijn tijdelijke contract nog een keer wordt verlengd zelfs nog langer.

Het voordeel van deze individuele regeling is dat ik zelf aan de knoppen kan draaien en uit verschillende ETF’s, obligaties en Reid’s of combinatie’s kan kiezen. Dat had de ABN dus keurig voor mij gedaan, met het gevolg dat ik over 2020 een rendement van min 1,18 procent had behaald…..

Op het moment dat ik dit “fantastische rendement” half januari in mijn pensioen portaal voorbij zag komen, besloot ik het roer in in eigen handen te nemen. Natuurlijk hadden we een flinke corona dip gehad, maar de beurs was aan het einde van 2020 toch weer aardig hersteld. Het werd tijd om in te grijpen.

Voor de zekerheid had ik vorig jaar mijn beleggingsprofiel al van standaard naar offensief laten omzetten. Paar vragen beantwoorden, waarmee wordt gecontroleerd dat je echt wel begrijpt dat de waarden van je beleggingen kunnen dalen. Uitprinten, samen ondertekenen (partner pensioen) inscannen en opsturen.

De volgende stap was strategie bepalen. Binnen het offensieve profiel kon ik maximaal 75 procent ETF’s aanhouden en mocht de rest in obligatie’s. In die mix kon ik mij aardig vinden. Ik had nog even overwogen om voor een nog offensiever profiel van 100 procent ETF’s te gaan, maar het is voorlopig wel goed zo.

Ten slotte moest ik binnen de beschikbare fondsen een keuze maken: Ik wilde goed spreiden, lage TER & beheerskosten en ook nog een redelijk rendement. Helaas had de pensioen beheerder slechts een beperkt aantal fondsen beschikbaar. Voor de spreiding had ik een deel in VWRL (veel Amerikaans & Tech) een deel in Emerging Markets (Veel China/Azië) en een deel in Europese Small Caps willen verdelen. Vanguard zat niet in de beschikbare keuzes, evenals de Europese Small Caps.

Daarom is het een mooie mix [*] geworden van Northern Trust World Custom ESG Equity Index, Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index en Robeco Customized Liability Driven Fund VII P EUR (AAA en AA rated European Bonds)

[*] Uiteraard zijn er velen die voor een andere mix of andere ETF’s / obligaties zouden kiezen, Ik ben echter geen pensioen of financieel expert. Dit is slechts mijn keuze, geen financieel advies.

Begin februari de opdracht gegeven om het pakket om te zetten. Komende week maar eens inloggen hoe de vorderingen zijn.

Met een beleggings horizon van ongeveer 22 jaar tot mijn AOW/pensioen hoop ik met deze individuele regeling op tijd te hebben ingegrepen. Voor de andere twee pensioen fondsen welke niet meer worden opgebouwd, vrees ik dat ik te laat heb geprobeerd in te grijpen. Komende jaren zal ik nog een aantal nieuwe pogingen doen voor de waarde overdracht, maar met de huidige lage reken rentes vrees ik het ergste.

Gelukkig hebben Martina en ik een redelijk vangnet in de vierde pensioen pijler, wanneer we ons huis over enkele jaren hebben afgelost. Met de eerste pijler: AOW en de vierde pijler: afgelost huis, zouden we het kunnen redden. Daarnaast hebben nog een aantal jaar om meer vermogen op te bouwen. Deels in de tweede pensioen pijler met Martina’s pensioen en mijn individuele pensioen regeling. Deels in de vierde pijler met eigen vermogen. Die laatste zeker omdat we eerder willen stoppen met werken dan onze AOW leeftijd.