Drie jaar kasboek

Op 1 januari 2018 begonnen Martina en ik met het bijhouden van ons kasboek. Na een half jaar het kasboek te hebben gebruikt, schreef ik al een korte blog. Nu we bijna drie jaar het kasboek in gebruik hebben, zijn de cijfers completer en kunnen de analyses nauwkeuriger worden gemaakt. Het bijhouden heb ik trouw gedaan in de afgelopen jaren, de analyses bijna niet. Tijd voor verandering!

Ons spaar percentage

Het spaar percentage is veel lager dan we drie jaar geleden hadden ingeschat. De inschatting dat we 35 tot 40% percentage zouden halen blijkt niet correct. Uiteindelijk is dit slechts 28% Deze 28% is ontstaan door niet ingecalculeerde grotere uitgaven. Zo hebben we de afgelopen drie jaar de badkamer laten renoveren na een flinke lekkage. Ook hebben we de auto vervangen na een stevige aanrijding. Als derde hebben we extra geld uitgeven om mijn thuiskantoor te verbeteren en ten slotte een e-bike aangeschaft om Martina’s mobiliteit te vergroten.

Indien we deze vier grote uitgaven uit het kasboek filteren, komen we op een keurige 41% bespaar percentage. In een eerdere blogpost gaf ik al aan dat we onze buffer hebben vergroot. Terecht dus, want we maken geen reserveringen voor de afschrijving van goederen of onderhoudskosten.

Onze maandelijkse uitgaven

Waar we in 2018 gemiddeld 2600 euro per maand uitgaven, is dit in 2020 gezakt naar gemiddeld 2400 euro per maand. Het grootste deel daarvan is het sneeuwbaleffect van de lagere hypotheeklasten.

Als ik naar de absolute getallen kijk, zie ik een aantal opvallende dingen:

We geven gemiddeld 200 euro per maand minder uit, maar de hypotheek is bijna 350 euro per maand gedaald. Ergens “lekt” er dus 150 euro per maand meer kosten uit ons budget.

Het kasboek hebben we opgedeeld in verschillende kostenposten zoals boodschappen, reiskosten en leissure. Met name in deze drie posten zitten er opvallende verschuivingen.

Boodschappen

In 2018 en 2019 gaven we gemiddeld 370 euro per maand uit aan boodschappen. In 2020 bijna 490 euro per maand. Slik, dat is ruim 30% meer. De oorzaak is bekend, maar de impact had ik mij stevig op verkeken.

Vanaf de eerste lockdown in maart worden 98% van onze boodschappen thuisbezorgd. In de jaren daarvoor kochten we een groot deel van onze boodschappen bij discount supermarkten en/of via aanbiedingen.

Door de lockdown, maak je het thuis ook wat gezelliger. Luxer eten, minder op de kosten letten. Het gemak van niet meer de deur uit hoeven voor de boodschappen. Dit is dus een echte eye-opener. Zodra we het veiliger achten om weer meer naar de supermarkt te gaan, vallen we weer terug in ons oude ritme. Het kost ongeveer een uur extra per week, maar levert 30 euro per uur op.

Leissure

Ook de categorie leissure zijn we meer gaan uitgeven. Bij ons valt afhalen/thuisbezorgd en het huren van online films (via Pathé Thuis) onder leissure. Dit jaar 50 euro meer per maand dan de afgelopen jaren. Ook hier sloop het gemak versus zelf koken er al weer te vaak in.

Bij deze categorie hebben we na onze vakantie in september al ingegrepen. We hebben specifieke keuzes gemaakt. Alleen Sushi en Grieks eten nog uitbesteden. Sushi omdat het te tijdrovend is om zelf te maken. Grieks om het lokale restaurant te blijven steunen.

Reiskosten

De laatste van de drie opvallendste categorieën. Hier zijn we het laatste jaar minder gaan uitgeven door het woon-werk verkeer. Martina gaat vaker met de e-bike naar haar werk en ik werk veel meer vanuit huis.

Ten slotte

Vanaf nu wil ik ieder kwartaal ons kasboek evalueren. Dat houdt mij scherper en voorkomt dat ik te gemakkelijk geld uitgeef.

Hoe vaak analyseer jij je uitgaven en stuur je ook regelmatig bij?

 

6 gedachten over “Drie jaar kasboek

  1. Toevallig ben ik er gisteren ook weer eens ingedoken, omdat ons banksaldo richting eind november zo laag was. Hier worden de hogere boodschappen (+25% op jaarbasis) gelukkig gecompenseerd door de lagere horecabestedingen (-50%). Wel hebben we fors meer uitgegeven aan inrichting en onderhoud van het huis. Dat heeft deels te maken met het thuiswerken, er is een tweede werkkamer ingericht en een dure koffiemachine aangeschaft. En oh ja, er was iets met een duur ziek Hondje….

    • De hogere bestedingen versus lagere horecakosten klinkt bekend. Alleen hier komen de horeca kosten uit het zakgeld. Ander budget en niet terug te vinden in het kasboek. Nu heb ik met de lagere horeca kosten weer zaken voor de vereniging gesponserd. Die hadden een gat in het budget door de wegvallende horeca inkomsten. De economie moet gestimuleerd worden, ahhhhhhh

  2. Interessante inzichten! Gaat wel kriebelen om ook eens de jaren tegen elkaar weg te zetten, dat heb ik eigenlijk ook nog nooit gedaan ?

    • Heb het kasboek zo opgezet dat ik 10 jaar in 1 kasboek kwijt kan. Dat maakt het vergelijken wel makkelijker.

  3. Haha ik weet niet wat er is gewijzigd 🙂
    Ik hou namelijk geen kasboek bij. Ik weet wel dat we heel veel kwijt zijn aan boodschappen. De rest zal wel meevallen.

    • Zolang het binnen je gestelde budget blijft, prima toch?

Reacties zijn gesloten.