Financieel wendbaar

Deze week gingen de Goed met Geld Podcast en Je Geld of Je Leven Podcast toevallig over hetzelfde onderwerp: Het recent uitgebrachte boek van Arjan Brons met de titel Hold my Avocado. (Geen affiliate link) In dit boek schrijft Arjan Brons onder andere over financiële wendbaarheid.

Financieel wendbaar ?

Financieel wendbaar houdt volgens de schrijver in dat je blijft werken aan je verdien vermogen zodat je niet alleen nu, maar ook in de toekomst voldoende kan blijven verdienen om je levensstijl te blijven bekostigen.

Hmmm, gaat dit niet heel erg in tegen de FIRE filosofie om juist zo spoedig mogelijk te stoppen met werken? Inderdaad, de gemiddelde FIRE aanhanger (ook wel Moustachian genoemd.) is bezig met zijn pensioen. Waarom zou je dan toch blijven werken aan je verdien vermogen?

Zelf denk ik dat het juist belangrijk is om aan je verdien vermogen te blijven werken. Daarover schreef ik drie jaar geleden al. Voor de meeste onder ons duurt de reis op weg naar FIRE (The boring middle) nog jaren. En wat als er tussentijds iets veranderd? Je zou bijvoorbeeld maar een groot evenementen bureau hebben opgezet wat je komend jaar had willen verkopen om te cashen en dan FIRE te zijn? Tja…..

Aan de andere kant, in Nederland, streven veel mensen juist naar Vanilla FIRE of HOT: Ze blijven langer doorwerken, maar slechts parttime of voor een aantal maanden per jaar. Daarom is blijven werken aan je verdien vermogen nog steeds belangrijk.

Vraag jezelf dus af of je over een aantal jaar nog steeds aantrekkelijk bent voor een werkgever of opdrachtgever met je huidige opleiding en werkervaring. Of dat je fantastische webshop nog steeds rendabel is of inmiddels overgenomen door Amazon of een andere grote speler.

Niet alleen je zakelijke conditie, maar ook persoonlijk is het verstandig dat je fit blijft. Presteer je optimaal als je slecht zorgt voor je fysieke en mentale gesteldheid? Ik ken in mijn omgeving wel een aantal vrienden, collega’s en kennissen met burn-out klachten. Ook onder de FIRE aanhangers, terwijl ze nog niet FIRE zijn.

Zorg goed voor jezelf en blijf vooral financieel wendbaar! 

3 gedachten over “Financieel wendbaar

 1. Over het algemeen zijn FIRE aanhangers gemotiveerd om het meeste uit het leven te halen. Dat kan met “verdienen” te maken hebben, maar ook met juist tijd om andere dingen te doen.
  Ik kan rondkomen met ongeveer de helft van mijn inkomen. Ik werk in een branche waar altijd veel werk is. Ik heb helemaal geen zin om extra aan mijn verdienvermogen te werken, ik wil iets doen wat belangrijk voor me is. Ik hoef niet steeds meer te verdienen. Wat ik nu heb is goed genoeg. Die rat race ben ik wel een beetje klaar mee…

  • Een duidelijke structuur statement, alleen wordt hier niet met het verdien vermogen bedoeld om steeds meer te gaan verdienen, maar de capaciteit om inkomsten te blijven genereren. Scholing up-to-date houden, nieuwe ervaringen opdoen en blijven netwerken. Eventueel omscholen als je in een branche werkt waar de baanzekerheid steeds lager wordt, etc.

   • Check 🙂 Ik interpreteerde het inderdaad als steeds meer verdienen.
    Ja, er moet wel altijd genoeg geld zijn inderdaad. Helemaal mee eens. Ik heb dan misschien nu het geluk gewild te zijn in mijn vakgebied, maar over 10 jaar word ik waarschijnlijk al oud (the horror) gevonden. Ik zal niet de eerste ITer zijn die de aansluiting met de snelle ontwikkelingen op een gegeven moment niet meer kan bijbenen.
    In dat kader ben ik het 100% eens!

Reacties zijn gesloten.