Specificeren, eisen en wensen

Nu de kogel door de kerk is en Martina en ik hebben besloten ons huis te verkopen om met een deel van de overwaarde een recreatiewoning in Drenthe aan te schaffen, zitten we beiden bijna dagelijks op Funda rond te neuzen.

Het lijkt of we op de fanfare vooruit willen lopen omdat we eerst onze huidige woning moeten verkopen, maar dat lopen we zeker niet!

Waarom kijken we dan al zoveel op Funda rond?

De belangrijkste reden: We zijn onze toekomstige eisen en wensen aan het specificeren. Enerzijds willen we het maximale woongenot met onze nieuwe woning bereiken. Anderzijds willen we zo veel mogelijk financiële vrijheid behouden.

Na anderhalve week marktonderzoek en veel discussies zijn dit onze voorlopige eisen en wensen. Uiteraard worden die nog minimaal 88 keer bijgesteld en aangepast….

 • We blijven in dezelfde wijk of in 1 van de 2 naastgelegen wijken wonen.
 • Rekening houdend met de overgebleven restwaarde bij verkoop oude woning zal het nieuwe huis ongeveer tachtigduizend euro goedkoper worden dan onze huidige woning.
 • Door het prijspeil komen we waarschijnlijk op een drie-, of vierkamer appartement of kleine maisonnette woning uit.
 • Omdat we bij onze toekomstige recreatiewoning in Drenthe aanzienlijk meer onderhoud verwachten, willen we ook een appartement of kleine maisonnette woning. De VVE regelt het onderhoud aan de buitenkant, en we hebben slechts de zorg voor één ipv twee woningen.
 • We willen in ongeveer 10 jaar klaar zijn met het aflossen van de hypotheek van de nieuwe woning, ofwel de savingsrate zal groter dan dertig procent dienen te blijven met een bruto hypotheeklast.

Door deze specificaties ziet het er voorlopig naar uit dat we in een appartement tussen de 75 en 90 vierkante meter terecht zullen komen. Een heel verschil met de ruim 140 vierkante meter van onze huidige tussenwoning.  Gisteren zijn we bij familie in een appartement van 72 vierkante meter op bezoek geweest en komende zaterdag gaan we op de open huizen dag naar een appartement van 75 vierkante meter kijken. We willen gevoel krijgen bij deze kleinere ruimte om onze plannen concreet te kunnen maken en verder bij te schaven.

Ik heb wel al zin in de toekomstige discussies met niet-financieel bewuste vrienden en collega’s die wel aan lifestyle inflation doen: “Kleiner wonen? Jullie zijn toch geen zorgbehoevende bejaarden?”

16 gedachten over “Specificeren, eisen en wensen

 1. Hahaha. Wij komen van een flat met 3 slaapkamers en die waren ruimer dan de huidige kamers zijn.

  Ja wel slim om gebruik te maken van de open huizen dag.

  Kijken hoe je de bejaardensoos in kunt richten.

  • Het voelt als een Telfort reclame: van grote blokkendoos naar kleine bejaardensoos.

 2. Hey ouwe, lekker bezig met zoeken en ontdekken wat je zou willen. Denk goed om er nu al mee bezig te zijn, weet je gelijk een beetje hoe de markt ervoor staat. Succes!

  • Marktonderzoek is al jaren onderdeel van mijn werk. Laat ik het maar eens privé toepassen.

 3. Wij zijn net van 120m2 naar 75m2 gegaan. En wat mij betreft is dit meer dan genoeg ruimte. Het probleem is vaak je spullen. Spullen die je waarschijnlijk grotendeels niet (meer) gebruikt. Dus het kost wat moeite en tijd om je daar doorheen te worstelen, maar het geeft wel veel rust.
  Het is toch eigenlijk best vreemd om voor een huis van 140m2 te betalen terwijl een deel alleen gebruikt wordt als opslag?!
  Heel veel succes en plezier met jullie zoektocht!

  • Ja, ontspullen wordt een uitdaging. Inspiratie voor meerdere blogposts.

 4. Goed bezig Chris. Stoer om tegen de richting in te zwemmen. Maar je krijgt er wel een fijn vakantiehuis voor terug! 🙂

  • Zwemmen wij FIRE en HOT aanhangers niet allemaal tegen de stroom in?

 5. Leuk om alvast wat appartementen te gaan bezichtigen lijkt me! Krijg je er toch al wat meer een gevoel bij. Ook heel herkenbaar dat plannen nog heeeel vaak wijzigen tussentijds haha!

  • Al 9 keer verhuisd in mijn leven, deze kan er ook nog wel bij. Maar het gevoel meer concreet maken is wel belangrijk!

 6. Ha, lekker om er zo mee bezig te zijn. Mijn vriendin heeft ook een hele periode gehad dat ze op Funda rond zat te snuffelen. Niet omdat ze wilde verhuizen, maar gewoon omdat ze het zo leuk vond. Ik wens jullie succes met de zoektocht. Jullie gaan vast wat moois vinden.

  • Normaal kijk ik zo min mogelijk op Funda. We hebben een prettig en groot huis. Dan krijg ik direct een “rupsje nooitgenoeg, lifestyle inflation” gevoel, wat ik probeer te voorkomen.

 7. Succes Chris! Ik zie niets over buitenruimte in je specificaties staan, is dat niet een onderdeel of laat je dat buiten beschouwing in verband met het vakantiehuisje?

  • Hoi Chiel,

   Inderdaad niet erg relevant in verband met de 8800 vierkante meter buitenruimte bij de recreatiewoning.

 8. Jullie recreatiewoning zag er heel leuk uit op de foto die je me tijdens de bijeenkomst in Zwolle liet zien. Succes met de komende stappen!

Reacties zijn gesloten.