De balans tussen YOLO en frugal

Ken jij ze ook? Van die big spenders, leven van dag tot dag. Net weer een groter huis gekocht of een dikkere auto. Bijna iedereen heeft er wel één in de familie of kennissen kring. Ook wij hebben zo’n exemplaar in de vriendenkring. YOLO is hier het motto. Ruim een boven modaal salaris maar toch de auto op afbetaling, de aflossingsvrije hypotheek blijft aflossingsvrij en vooral erg veel shop till you drop.

Voorzichtig wel eens geïnformeerd hoe zij dat allemaal doet? “nou gewoon alles opmaken, anders is het toch maar voor de belasting dienst.” Ook geld wegzetten voor de oude dag zit er niet in. “Nee hoor, als ik later wat ga mankeren, moet ik toch alles inleveren.”

Ook de extreem zuinige exemplaren zijn ons niet onbekend. Vorig jaar ging er nog een collega op 55 jarige leeftijd met pensioen. Huis vrij, voldoende spaargeld op de bank om tot zijn AOW te overbruggen. Kinderen de deur uit en ook nog alimentatie van zijn gestrande huwelijk opgehoest.

Hier thuis was het ook even wennen en aftasten toen Martina en ik 10 jaar geleden gingen samenwonen. Ik was een big spender, altijd de nieuwste gadgets en mobieltjes. Geen euro schuld, maar ook amper wat op de spaarrekening. Martina daarentegen was nogal zuinig. Grijs schuurpapier op het toilet en al een deel van haar hypotheek afgelost op één part time salaris.

In die 10 jaar zijn we aardig naar elkaar gegroeid. Ik spend wat minder big en Martina geniet wat meer van het leven. Samen kwamen we erachter dat het allemaal wat minder zwart-wit hoeft te zijn en we hebben onze balans gevonden. Op dit moment halen we een savings rate van rond de 35%. Niet extreem veel, maar zeker meer dan de gemiddelde Nederlander. Op weg naar HOT zou dit percentage zeker wat omhoog kunnen. We willen immers niet tot onze AOW leeftijd doorwerken.

Aan de andere kant: Hoe frugal wil je zijn? In de laatste 3 jaar zijn er al vijf collega’s, familieleden en kennissen om ons heen overleden aan de gevolgen van kanker. Allen tussen de 50 en de 62 jaar. De diagnose werd slechts 4 maanden tot 2 weken voor hun overlijden gesteld.

Daarom denk ik dat we in onze jacht naar HOT vaker moeten stilstaan dat niet alles in het leven draait om de cashflow en savings rate. Vergeet ook vooral niet te genieten van het leven!

13 gedachten over “De balans tussen YOLO en frugal

 1. Hallo Chris,

  Ik vind deze blog weer zeer goed.
  Indien ik jonger was geweest, dan zou ik het ook op deze manier proberen.

  Geen slechte manier hoor. Dat wil ik jou en Martina laten weten.

  • Absoluut!

   Hopelijk al weer een beetje nachtrust teruggekregen na de eerste avonturen met Pippa ?

 2. Vreselijk dat die mensen al op (of vlak na) hun 50e zijn overleden. Maar eigenlijk kun je dus beter zorgen dat je op 40 financieel onafhankelijk bent, dan heb je in ieder geval die 10 jaar nog kunnen genieten!

 3. Hahaha, grijs schuurpapier. Hier zijn we de laatste tijd wat aan het ‘doorslaan’ naar de spenders kant. Nieuw bed, nieuwe matrassen, ruig boodschappen doen. Met alle extra inkomsten kan het gelukkig makkelijk. Maar brengt het ons niet dichter bij ons doel.

  Dus vandaag weer een extra aflossing gedaan.

  • Dan valt dat spenden best wel mee als de extra aflossing er ook nog vanaf kon.

  • Taal leeft. Gewoon stug blijven gebruiken net zoals HOT

 4. De YOLO’s hebben meestal niet door dat hun leven leuker wordt door wat meer frugal te leven. Voor hen gewone dingen, zoals uit eten gaan, worden dan weer meer bijzonder.

  • De YOLO’s zijn rupjes nooitgenoeg. Meestal compensatie gedrag.

 5. Mooi dat jullie zo naar elkaar zijn gegroeid. In de zoektocht of reis naar minder financiële kwetsbaarheid blijft het bewegen en balanceren en af&toe weer bijstellen is mijn eigen ervaring en dat is ook goed. Vastblijven houden aan 1 ingeslagen weg kan het genot zo belemmeren en je blind maken. Als je genoeg ervaart dat in je omgeving mensen wegvallen door ziekte dan wordt je er wel sneller van bewust dat het anders moet. Jullie zijn goed bezig maar goed jullie bloggen ook over HOT 🙂

  • Dank je wel voor het plaatsen van de link in je post. Ik was blij verrast 🙂

Reacties zijn gesloten.