The Secret Life of…. consuminderaars, FIRE en HOT aanhangers.

Afgelopen vrijdag zat ik met mede bloggers Tim, Arie en Joop te chatten over het aantal bezoekers op onze blogs. Raymond en Maria vielen ook nog even bij met hun aantallen bezoekers. Interessant om te weten hoeveel lezers wij nu eigenlijk hebben.De aantallen die voorbij kwamen, hebben mij wel aan het denken gezet: Met hoeveel consuminderaars, FIRE en HOT aanhangers zijn we eigenlijk in Nederland en België?

Een lastige vraag die ik waarschijnlijk niet concreet kan beantwoorden, maar ik ga wel een poging wagen.

Kijken we naar het aantal FIRE en HOT aanhangers: Dan komen er ongeveer 800 tot 1.300 unieke bezoekers per maand langs. Dat zijn liefhebbers die er actief over lezen.

Het aantal consuminderaars is denk ik nog hoger. Als ik naar het aantal bezoekers bij Zuinigaan kijk, dan zit deze dame in 11 jaar tijd op bijna 10 miljoen. Nu is het aantal pageviews en bezoekers niet één op één gerelateerd, maar met bijna een miljoen per jaar verdeeld 365 blogs, komen de cijfers redelijk overeen met het blog van Annika. Die zitten dus op ongeveer 30.000 unieke bezoekers per maand.

Ook de boeken van Gerard Hormann verkopen goed. Na zijn hit Hypotheekvrij heeft hij ieder jaar een vervolg uitgebracht op zijn succesnummer uit 2012. Hij kan inmiddels leven van de royalty’s en bijbehorende lezingen en heeft tienduizenden boeken verkocht.

Indien we rekenen met 17 miljoen Nederlanders en ruim 6 miljoen Vlamingen, zijn er ongeveer 23 miljoen Nederlandstaligen. Grof geschat leest 1 op de 1000 actief op consuminder blogs en 1 op de 20.000 volgt actief blogs over FIRE en HOT.

Zijn er dan zo weinig aanhangers van onze lifestyle?

Waarschijnlijk niet, maar Nederlandstaligen zijn een calvinistisch volk. (onder de frietgrens iets minder) Praten over geld zit niet in onze cultuur. Wel praten over geld uitgeven, maar niet over geld verdienen, besparen of minder werken.

Indien ik in mijn directe omgeving kijk buiten de mij bekende FIRE gemeenschap, zijn mijn schoonouders en nichtje echte consuminderaars. Vrienden Johan en Rosalie pure HOT liefhebbers en heb ik verschillende (ex) collega’s die bezig zijn met investeringen in vastgoed of speculeren in crypto currency’s. Meerdere dart maten zijn door mijn aflos en HOT verhalen begonnen aan budgetteren en versneld aflossen.

Met de tientallen familieleden, vrienden, kennissen en collega’s met wie ik onze aflos en HOT perikelen deel, is toch zeker 5% in min of meerdere mate bezig met een bepaald financieel bewustzijn. Soms consuminderen of aflossen, soms al echt op weg naar HOT.

Mijn gevoel: Ongeveer 5% van de Nederlandstaligen is bezig om financieel bewust een betere toekomst voor zichzelf te plannen en te regelen. Van deze groep leest 10 tot 20% daar ook actief over op blog of in boeken. Slechts enkele procenten van deze toch al kleine groep zal werkelijk FIRE bereiken.

Misschien maar goed ook dat niet alle Nederlanders bezig zijn met consuminderen, FIRE en HOT. De economie zou instorten door de consuminderaars. Aandelen en vastgoed onbetaalbaar door het grote aantal investeerders. Een rare contradictie: Enerzijds gun je iedereen een goed leven met financieel bewuste keuzes. Anderzijds te veel consuminderaars, FIRE en HOT aanhangers zetten de wereld dermate op zijn kop dat wij onze levensstijl niet meer kunnen volgen door alle gevolgen voor de economie.

12 gedachten over “The Secret Life of…. consuminderaars, FIRE en HOT aanhangers.

 1. Ja, dat laatste heb ik me ook weleens gerealiseerd. Als iedereen zou gaan leven zoals ik, ging het in veel economische sectoren slecht. Als eerste de vleesindustrie, maar dat zou ik dan weer helemaal prima vinden 😉

  • Stel je voor dat iedereen een mooi huis in noord Spanje zou zoeken? 😉

   Het opdoeken van de Bio-industrie ben ik zeker voorstander van!

 2. Dat de economie zoals we die kennen niet houdbaar is met enkel FIRE/HOT mensen moge duidelijk zijn. Maar het zal ook niet de eerste keer zijn dat een maatschappij verandert omdat er nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Het kan zomaar het startsein zijn van een FIRE revolutie!

  Zonder gekheid, ik denk dat zolang we blijven delen in deze community er langzaam steeds meer mensen iets voor voelen of iets mee gaan doen. Soort van ripple effect in water. Wie weet waar we over een paar jaar zijn… Super interessant vraagstuk dit!

  • Een revolutie zie ik niet zo snel. Te veel mensen leven in het hier en nu, wel denk ik dat je gelijk hebt met een groeiende beweging!

 3. Hier nog een fervent HOT en FIRE aanhanger (en sinds kort ook aan het bloggen over het onderwerp :-)). Ik denk ook dat het niet zo snel een grote groep gaat worden. We groeien op met de gedachte dat veel consumeren goed voor ons is. De hele maatschappij is daarop ingesteld. Ik hoop wel dat bij meer mensen het besef groeit dat het toch echt verstandig is wat meer te sparen voor de minder rooskleurige tijden.

  • Hoi DromenenDoen,

   Mooie blog ben je gestart. Ik voeg hem toe aan de Blogroll

  • Veel wijsheid dat voor het grote deel voor dovemansoren is, helaas. Sterkte met de blog! Blij dat jij wel het licht gezien hebt!

 4. Zou het zo erg zijn als de economie in zou storten? Dan heb je geen winst meer van je aandelen, en dan. Word je leven dan slechter? Is een wereld zonder tech- agro- en voedselgiganten niet veel meer waard dan die paar procent op je aandelen?

  Wat als je meer zelfbeschikking had. Echt dingen zelf kon doen, gratis, die veel opleveren. Dingen die iets positiefs opleveren voor onze aarde. Leuk dat unilever goed gaat, maar ze veroorzaken flink wat plastic soep en andere narigheid. Is dat winst, of verlies? En zo is het met al die aandelen.

  Sowieso, wat als de economie instort. Is dat niet een soort heel kwaadaardig sprookje waarmee we allemaal worden zoetgehouden? Misschien als meer mensen uit die rare race zouden stappen, zou onroerend goed goedkoper worden want he, je kan ook in een kleine bungalow wonen en gelukkig zijn, in plaats van in een verbouwde boerderij van 230 m2. Of in een busje en rondreizen.

  En daarbij, wat is rijkdom. Als je het moet zeggen, is het echt je banksaldo of het getal bij je aandelenbroker? Of de dingen die je kan doen, de vaardigheden die je hebt, je vermogen te leven met minder en je aan te passen? Waar red je je mee als je banksaldo er niet meer is?

  Bla, maar dat verhaal dat hel en verdoemenis uitbreken als iedereen uit de ratrace stapt, klopt volgens mij niet.

  • Een mooi betoog Gerlinde. Rijkdom is inderdaad gezondheid, zelfvoorzienigheid en een mooie plek voor jezelf en de mensen om wie je geeft. Het grootste probleem is echter de Moderne Mensch die niet meer zelfvoorzienend is, maar leeft van bullshit job naar bullshit job en niet meer in staat is zijn rijkdom te relativeren aan gezondheid, omgeving en vaardigheden, maar aan inkomstenstroom om zijn onafhankelijkheid te bereiken. Dan zal het wel grote impact hebben.

Reacties zijn gesloten.