Het eerste halfjaar bijhouden van het kasboek

Vanaf januari hebben we het kasboek in gebruik genomen. Ik ben niet zo van de lijstjes per maand en per kwartaal, maar na 6 maanden vielen de volgende zaken mij op:

 • We gaven gemiddeld ruim 4% per maand uit aan leisure. Voornamelijk afhalen + thuisbezorgd. Februari en maart waren in dit geval “topmaanden” omdat we door opleiding en familieomstandigheden weinig hebben gekookt. Op dit moment zitten we rond de 2%
 • Gemiddeld bijna 25% van onze uitgaven gaan op aan vervoer en reizen. Slechts 1 auto, en Martina reist met het OV naar haar werk. Een groot deel van de kosten zitten in de vele privé kilometers voor hobby en visites. Vrienden en familie letterlijk van de Belgische grens tot ver in Friesland. We hadden ook enkele flinke reparaties aan de auto, maar met 218.000 km op de teller is de afschrijving nul, komma nada..
 • Levensmiddelen gemiddeld 12,6% van onze maand uitgaven. We komen niet eens in de buurt van Zuinigaan of Zuinigeman. Niet heel goed dus. Gemiddeld ruim €400,- per maand aan boodschappen, maar (bijna) alle zuivel en vlees zijn biologisch en we kopen veel groente, fruit en noten. Behalve dat we redelijk veel boodschappen bij de Aldi halen en vrijwel alleen huismerken gebruiken van de standaard boodschappen, is dit een kostenpost waar we niet op bezuinigen. Goede voeding is belangrijk.
 • De savingsrate eindigde uiteindelijk op 40,4% wat zeker niet slecht is en door het bijhouden van het kasboek bijna 5% hoger dan in 2017.

Gebruik jij een kasboek en heeft het je onverwachte inzichten gegeven?

10 gedachten over “Het eerste halfjaar bijhouden van het kasboek

 1. Wij kopen ook veel biologisch zoals zuivel, noten zijn ook duur hoor. Wij eten voor tientallen euro’s per maand aan cashewnoten, walnoten en andere noten. Je betaald zo 2,50 a 3,00 euro voor 200 gram noten. Goede voeding is belangrijk.

  En onze auto is ook al bijna op de 200.000 km.

 2. Ik dacht dat wij met z’n tweeën veel uitgaven aan boodschappen, maar die €360 max per maand valt dan nog wel mee… Voordeel is dat we vegetarisch zijn dus dat scheelt een hoop. Noten kosten inderdaad veel, net weer een bestelling gedaan voor €55, maar het is een goede gezonde snack 🙂 Hier ook veel veggies en fruit, maar daarvan niet zoveel biologisch ben ik bang.. Onze droom van een moestuin voor biologische groente, die duurt nog wel even helaas…

  Wel interessant om te lezen en zo een beetje te vergelijken met wat we zelf uitgeven 🙂

  • Indien ik het biologische vlees van het boodschappen bedrag afhaal, zitten we ongeveer op hetzelfde bedrag. Goed eten kost nu eenmaal geld. Bij ons is alleen vlees, zuivel en eieren biologisch. Groente en fruit zijn nog een brug te ver.

 3. Mijn belangrijkste inzicht uit het jarenlang bijhouden van mijn uitgaven, is dat de belangrijkste besparingen voor mij voornamelijk in de vaste lasten zaten: verzekeringen, abonnementen, hypotheekrente, kinderopvang, vaste autokosten etcetera.
  Met 30 euro meer of minder aan boodschappen ga ik niet HOTTER worden….

  Ik koop alles bio. Wij eten flexitarisch. Ik ben dol op gezonde snacks waronder inderdaad noten…. En ik wil AL mijn boodschappen in één winkel kunnen halen. Want voor mij is HOT ook keuzes maken die tijd en energie besparen.

  • Vanuit de HOT keuze meer vrije tijd begrijp ik wel dat je voor één winkel kies. We proberen ook zo’n min mogelijk winkels aan te doen, maar tot nu toe nog niet volledig mogelijk.

 4. Als sinds vele jaren hou ik in Excel maandelijks bij wat ik uitgeef. Voor boodschappen zijn wij ook zo’n 400 euro in de maand kwijt en ook voor ons is dit geen kostenpost om op te bezuinigen. Daarnaast heb ik twee lopende rekeningen: één waar het salaris binnenkomt, één voor vaste lasten waar maandelijks een vast bedrag naar toe gaat en een spaarrekening. Met het Excel overzicht zie ik precies hoeveel waar naar toe gaat. Ik zou niet meer zonder kunnen.

  • Bij ons wordt het kasboek ook steeds meer sturend. Zeker met een tweede woning in de toekomst.

 5. Prima bezig toch!

  Hier zijn de boodschappenkosten ook behoorlijk gestegen. Dierlijke producten kopen we biologisch en dat tikt wel aan. Verder inderdaad ook noten die prijzig zijn en we hadden nog wat speciale babyvoeding nodig, rinkeldekinkel.. 😉

Reacties zijn gesloten.