< 2600

In de afgelopen weken heb ik bij veel medebloggers jaaroverzichten en goede voornemens voorbij zien komen. Heel goed dat jullie daar mee bezig zijn, maar ik heb daar zo mijn eigen ideeën over. We doen eigelijk nooit aan jaarafsluitingen en goede voornemens. Meestal maken Martina en ik in onze mei vakantie en september vakantie diverse persoonlijke doelstellingen. Onze financiële plannen zitten al in onze lange termijn doelen.

Toch hebben Martina en ik onszelf deze week een doel gesteld. Voor het derde achtereenvolgende jaar willen we 10% van onze hypotheek aflossen. Om deze doelstelling zonder aanspreken van de bufferrekening of spaargeld te kunnen volbrengen moeten we een savingsrate van > 40% halen. In 2017 was onze savingsrate 35,3% en gaven wij gemiddeld €2.900 per maand uit.  Ons goede voornemen voor 2018 is: (tromgeroffel) Dit jaar gemiddeld < €2.600 per maand uit te geven.

Met gemiddelde maanduitgaven van minder dan zesentwintighonderd euro per maand (en het bijstorten van een deel van ons vakantiegeld) zouden we ongeveer een savingsrate van 42% halen.

De grote vraag is: hoe kunnen we in 2018 ongeveer €300 minder per maand uitgeven dan in 2017 en toch (waar mogelijk) dezelfde levensstandaard te behouden?

De analyse van onze uitgaven

Al eerder gemeld, maar vorige week eindelijk met ons kasboek begonnen.

Creatief te besparen

De grootste kostenpost waar we op denken te besparen is afhalen en thuisbezorgd. Een inschatting dat we gemiddeld voor €30 per week aan fastfood besteden. Misschien iets meer of minder, maar ik heb geen zin om 12 maanden bank afschriften na te zoeken. Dat is in totaal ongeveer €1.500 per jaar.

De volgende besparing worden de kosten van de kapper. We hebben de premium kapper op dure A1 locatie ingeruild voor de locale buurtkapper die vanuit de garage omgebouwde kapsalon knipt. Eindelijk na 7 jaar een exemplaar gevonden waar we tevreden over zijn. Besparing kapper & brandstof: ongeveer €300 per jaar.

Minder snoepen. Zakje chips of reep chocola bij het tankstation. Veel snacken ’s avonds op de bank. De geschatte besparing minimaal €500 per jaar.

Energie leverancier vorige week overgezet naar de volgende. Met de hogere welkomsbonus, maar ook iets hogere prijs per Kwh/M3 denken we toch ruim €120 per jaar te kunnen besparen. De VPN verbinding de deur uit. BBC uitzending gemist keken we toch al niet meer: €100 per jaar.

De eerste €2.500 van de in totaal  €3.600 (12 x €300) kunnen we relatief eenvoudig bij elkaar sprokkelen. De laatste €1.100 besparing zullen iets lastiger worden. Ik ga de blogs van Rinette, en Adrianne nog maar een keer goed uitpluizen 😉

Conclusie

Misschien valt het allemaal wel mee en zal vooral het zeer bewust gebruik van het kasboek de doorslag gaan geven of we ons financiële doel gaan halen. Uiteraard kan een grote reparatie aan de auto of andere onvoorziene uitgave roet in het eten gooien. De gemiddeld <€2.600 / maand blijft het streefbedrag. We gaan echter niet alles op alles zetten. Ook de kwaliteit van leven blijft belangrijk, genieten is ten slotte een essentieel onderdeel van HOT

 

Wat laten jullie wel of juist niet om bepaalde financiële doelen te halen?

 

19 gedachten over “< 2600

 1. Toen wij gisteren voor de tweede keer in januari met ons drie uit eten gingen, dacht ik…. deze bedragen zouden we ook voor de aflossing kunnen gebruiken.

  Maar een goede vriend van Martijn overleed vorige week vrijdag op 45 jarige leeftijd. Dus maakt dat alles zooooo betrekkelijk in het leven.

  Dus genoot ik van ons samenzijn en de luxe om spontaan nog een keer buoten de deur te eten.

  Ben benieuwd naar je kapsel nu je niet meer A1 geknipt wordt 😉

  • Buiten de deur eten doen we nog steeds, super gezellig en belangrijk voor de kwaliteit van leven. Alleen het junkfood halen/laten bezorgen omdat we geen zin hebben om te koken is er nu vanaf.

 2. Wij hebben bedacht niet meer uit eten / uit lunchen te gaan puur om te eten. Voor de gezelligheid uiteten is prima, leuke uitjes ook. Maar puur om eten binnen te krijg, daar willen we mee stoppen. Bammen mee!

  • Op dit moment zijn het echt de makkelijkste kosten om te besparen. Geen zin om te koken? Eet een boterham, frietjes uit de Actifry (zak friet 1,5 kg voor €1,09 bij de Aldi) of een kliekje uit de vriezer.

 3. Leuk dat je mijn blog noemt! Er staan vast nog wel wat tips op. Misschien kan je nog meer besparen op je boodschappen? Kijk eens welke b of c merken je ook lekker vindt.
  Ik wil dit jaar ook meer gaan besparen op het laten bezorgen van eten. Dat is bij mij nog een te grote kostenpost. Het is fijn om niet te hoeven koken, maar eigenlijk zonde van het geld al dat eten bestellen.

  • Tuurlijk! wat goed is, moet worden genoemd.

   Wat betreft de boodschappen: Deze kopen we al scherp in bij de Aldi, aangevuld met Jumbo en de aanbiedingen bij Plus, Hoogvliet en Dirk. Waar mogelijk B merken.
   Beroepsmatig heb ik ervaring in de levensmiddelen industrie en vind ik de prijs-kwaliteitsverhouding van een C merk te slecht voor het gebodene.

   Volgens mij heb je al een kasboek, maar ik denk dat je schrikt hoeveel er aan junkfood, thuisbezorgd en snoepgoed per jaar uit gaat.
   Ik heb er een aparte kolom voor gereserveerd in ons kasboek 😉

 4. Mooi streven inderdaad, succes! Wat ik laat is bijvoorbeeld lunchen in restaurant op werk. Ik neem altijd zelf lunch mee. En ik fiets zoveel mogelijk, ook als het regent. Krijg je het ook HOT van.

  • Lunch op het werk ben ik vrijwel mee gestopt. Nog maar 1 of 2 keer per maand, meestal met bezoek.

   Dat fietsen zit ik nog steeds aan te twijfelen. 22km enkele reis en matig sanitair.

 5. Mooie doelstelling! En zo te zien kom je er ook al behoorlijk ver mee. Als ik merk dat we weer wat teveel uitgeven, dan vind ik het het makkelijkst om wat zuiniger met het boodschappengeld te doen. Veel ligt dan toch nog in de kast of kan creatiever mee om gegaan worden. Waar ik niet op zou besparen… mijn auto zou ik niet graag weg doen. Maar verder geef ik persoonlijk sowieso erg weinig uit, dus als het nodig zijn, kan dat laatste er ook nog wel vanaf.

  • We zitten pas halverwege de maand en schrikbarend hoeveel minder we uitgeven als je overal extra aandacht aan geeft.

 6. Meten is weten heb ik geleerd. Het bijhouden van je uitgaven geeft veel inzicht. En je hoeft natuurlijk niet op een houtje te bijten. Je moet wel leven in het nu en niet alles voor later oppotten.

  • Genieten doen we zeker Hans, teveel mensen te vroeg om mij heen weggevallen.
   Alleen niet meer blindelings vanuit het huishoud budget, maar doordacht met ons zakgeld.

Reacties zijn gesloten.