The Doomsday Preppers Trilogy, part 2

In de tijd dat wij nog een TV abonnement hadden, keek ik regelmatig naar Discovery,- en National Geographic Channel. Eén van mijn favoriete series was Doomsday Preppers. Veelal Amerikaanse personages die zich aan het voorbereiden waren op grote rampen of het einde der tijden. Vaak zwaar over-the-top met atoom schuilkelders, tientallen wapens en soms echt wereldvreemde inzichten met een hoog alu hoedje gehalte.

Ondanks het zeer hoge entertainment gehalte heb ik hier en daar wel sympathie voor deze mensen. Zij denken net zoals de meeste financieel bewuste consuminderaars en FIRE/HOT aanhangers na over hun toekomst en dekken zich daarnaast in tegen eventuele tegenslagen. Met de financiële crisis van 2008 en de orkaan op Sint-Maarten in het achterhoofd bleef dit onderwerp de laatste maanden in mijn hoofd spoken. Hoe goed zijn wij eigenlijk voorbereid op grote tegenslagen?


Deel 2: Bezit

“Alles van waarde is weerloos” schreef Lucebert al in de jaren 50. Inderdaad alles wat je bezit kan verloren gaan door slijtage, diefstal, brand of andere tegenslagen. Wat zijn de mogelijkheden voor de financiële doomsday prepper om zich te beschermen tegen verlies van zijn bezit?

Reductie

We beginnen met de consuminderaars en minimalisten. Wat je niet bezit kan ook niet verloren gaan. Heerlijk als je jouw halve huishouden hebt weggedaan. Weg met alle ballast. Geen angst en onrust meer voor zaken die je niet bezit.

Slijtage

Slijtage blijft een lastig onderwerp. Inschatten hoe lang zaken mee gaan is meestal een gok. Hoewel, sommige zaken zijn voorspelbaarder dan andere. Ook onze persoonlijke voorkeuren en perceptie spelen hier mee. Zelf rijd ik bijvoorbeeld in een 9 jaar oude Corsa met 200.000 km op de teller. Kwam deze week nog zonder problemen door de APK en ik rijd toch echt 30.000 km per jaar. Er zijn genoeg consumenten die hem al 50.000 km geleden hadden afgeschreven, maar hij gaat minimaal 2 keer per jaar voor onderhoud en kleine reparaties naar de garage.

Daarmee maak ik een bruggetje naar onderhoud. Je huis, auto, computer en witgoed onderhouden verhoogt de levensduur en vermindert de kans op onverwacht uitvallen. Toch heeft alles een beperkte levensduur. Financieel bewuste bloggers en lezers maken een potje of budgetteren op onderhoud en vervanging. Zoals Meneer al schreef als reactie op mijn vorige post: “Je moet het dak repareren als de zon schijnt.”

De YOLO’s in onze samenleving lopen nogal eens tegen onverwachte zaken en bijbehorende financiële tegenvallers op. Als grote voorbeeld wil ik de private lease auto’s noemen. Het lijkt ideaal, maar zolang je een standaard model kiest, niet te veel kilometers rijdt en vooral niet je contract afkoopt, gaat het goed. In mijn omgeving hoorde ik laatst een kennis die door een veranderde gezinssamenstelling van haar private lease contract probeerde af te komen. Even vergeten de kleine lettertjes te lezen en 5.200 euro armer….

Vervanging

Maar wat als reductie, onderhoud, reparatie en vervanging niet helpen? Wat als je huis afbrandt, je met de fiets over de kop slaat of de wereld op een andere manier vergaat? Wij Nederlanders zijn wereldkampioen verzekeren en daar slaan we soms echt in door. Zelf houden Martina en ik de volgende regel aan: “Alleen verzekeren wat je zelf niet kunt dragen” Met deze beredenering hebben wij afgelopen jaar onze rechtsbijstand verzekering en aanvullende tandarts verzekering opgezegd. Onze financiële buffer en spaar vermogen zijn groot genoeg om deze tegenslagen op te vangen. Een telefoon, fiets of huisdieren verzekering zal je ons niet snel zien afsluiten.

Maar wat als tegelijkertijd jullie auto kapot gaat, je een wortelkanaal behandeling nodig hebt en de fiets wordt gestolen? Dan zullen we de tering naar de nering moeten zetten. Een jaartje in een oude auto rondrijden of een 2e hands fiets aanschaffen is echt niet het einde van de wereld.

Conclusie

Gezond verstand, op tijd onderhouden en voldoende financiële buffers zijn dus de drie belangrijkste zaken om je bezit te beschermen tegen onverwachte tegenvallers. Mocht het toch echt even tegen zitten, blijf dan goed relativeren. Gezondheid en geluk zijn niet in geld uit te drukken.

8 gedachten over “The Doomsday Preppers Trilogy, part 2

 1. Wij zijn momenteel onze verzekeringen ook kritisch aan het bekijken. De tandartsverzekering gaat er bij ons dit jaar ook vanaf. De werkelijke kosten zijn het afgelopen jaar lager gebleken dan de aanvullende premie die we betalen. En als er een keer een grote behandeling nodig is hebben we daar inderdaad een buffer voor!

  • Inderdaad en daarom is een kasboek ook zo belangrijk.
   Kosten inzichtelijk te maken geeft je voordeel ten opzichte van de YOLO’s

 2. Gezond verstand is het beste inderdaad. Wij rijden ook in een oude auto, 300.000 op de teller en hij doet het nog prima. Natuurlijk weet je dat hij er mee op kan houden, maar als hij stuk gaat hoeven we ook geen nieuwe auto. Een tweedehands is ook prima en hij hoeft er ook niet prachtig uit te zien. Als hij maar goed rijdt.

  • 300.000 km?! Geen afschrijving meer. Perfect toch! En bij iedere reparatie kan je prima afwegen of je de reparatie kosten het waard vind of toch liever een andere auto aanschaft.

 3. Prima statement mooi blogthema. Wij hebben ook die instelling met (zorg)verzekering(en) en afweging in wel of niet meeverzekeren. Je kan je indekken voor je auto met zijn huidige waarde maar bij verlies kan je gerust in een klein goedkoop autootje door tuffen.

  • Ach, af en toe creatief omgaan met de blogthema’s en onderwerpen. Een beetje clickbait in de titel vind ik wel grappig, zolang de inhoud je maar aan het denken zet.

 4. Van de week toch echt de plank misgeslagen met verzekeren. Begin van het jaar een kapote voorruit laten vervangen. Toen nog €0 eigen risico. Na de vervanging de verzekering veranderd naar €500 eigen risico. Hoe groot is de kans dat je een voorruit twee keer in 1 jaar moet vervangen…… kop jij hem even in? En daar gaat de savings rate voor November…..

  • Auw! Dat had ik in de winter van 2011/2012 met 3x keer steenslag op de A12 nabij Gouda.
   Toen was ik stiekem wel blij met de WA + casco dekking. Tegenwoordig een eigen risico van €150 per schade. Ik ga er eens aan rekenen.

Reacties zijn gesloten.