Het kasboek versus onze toekomstplannen

Thuis houd ik het liefst zo min mogelijk administratie bij. Vanuit mijn werk zit al ik gemiddeld 6 uur per dag achter een computer. Niet dat ik het vervelend vind, maar 6 uur per dag vind ik eigenlijk wel genoeg. Daarom heb ik tot op heden kunnen vermijden om een kasboek bij te houden.

Ondanks het ontbreken van het kasboek weet ik (tot op 3 – 5% nauwkeurig) wat onze savings rate is. Voldoende om iedere maand ongeveer een derde van ons netto salaris opzij te kunnen zetten voor extra aflossing van onze hypotheek. Een app van onze huisbank en het twee tot drie keer per week controleren van de uitgaven helpen daarbij uiteraard. In de jaren 2013 t/m 2015 hadden Martina en ik wel een overzicht gemaakt van onze maandelijkse en jaarlijkse vaste uitgaven, dus we varen niet bepaald blind.

Toch gaan we per 1 november beginnen met het bijhouden van onze inkomsten, maar vooral uitgaven. Er zijn een aantal redenen om deze bij te houden:

De eerste reden is omdat we inzichtelijk willen hebben waar het deel variabele uitgaven tussen de vaste lasten en savings rate aan op gaat. “boodschappen en reiskosten” zijn de meest voor de hand liggende, maar hoeveel geven we per maand uit aan snoepen, thuisbezorgd, junkfood et-cetera? In het kader van “we willen gezonder leven en afvallen” zal dit een mooie stok achter de deur zijn om deze zo laag mogelijk te houden.

Daarnaast, willen we niet alleen per maand en per jaar vastleggen wat we uitgeven, maar ook op lange termijn inzichtelijk krijgen wat we per maand nodig hebben voor ons levensonderhoud. In onze eerdere plannen heb ik al aangegeven dat ik vanaf mijn 50e verjaardag 80% wil gaan werken en dat we rond ons 60e met vervroegd pensioen willen. Is dit realistisch? Voor mijn gevoel wel, maar laten we dat maar eens onderbouwen. Misschien kunnen we wel een jaar vroeger of helaas twee jaar later met pensioen.

Ten slotte het vasthouden van de savings rate. Martina zit bijna in de laatste periodiek van haar salarisschaal en ik al een jaar of acht. Uiteraard krijgen we wel CAO verhogingen, maar deze zullen over een periode van meerdere jaren nooit één op één mee stijgen met de inflatie en op lange termijn zeker achterblijven. Natuurlijk kunnen we van baan of functie veranderen om meer salaris te krijgen, maar we zitten beiden eigenlijk wel op onze plaats en zullen nog niet in de komende jaren vrijwillig opstappen.

Het kasboek stel ik zelf samen in Excel. Verschillende tabs per uitgaven groep en een overzichtsblad met daarop een overzicht/samenvatting van al onze inkomsten en uitgaven.

Ga ik deze nog delen? Waarschijnlijk niet volledig, misschien alleen percentages. Ik blog al niet volledig anoniem en deel redelijk veel ervaringen en gevoelens met mijn mede bloggers en lezers. Ik ben nog aan het wikken en wegen of ik in de komende maanden een blanco versie online zet, maar een kasboek inrichten blijft persoonlijk. Mijn versie wordt stukken uitgebreider dan het kasboek van Mr. FOB maar lang niet zo geavanceerd als die van Geldnerd. Hoewel ik goed mijn weg in Excel weet te vinden, heb ik tot op heden nog niet de moeite genomen om mij net zo diep in macro’s als Geldnerd te verdiepen. Je kan nu eenmaal niet overal de beste in zijn 😉

10 gedachten over “Het kasboek versus onze toekomstplannen

 1. Goed om dit bij te gaan houden. Wij doen dit ook nog te weinig. We hebben wel budgetten die ik gedurende de maand bijhoudt, maar we schrijven niet de daadwerkelijke uitgaven en inkomsten op. Misschien goed om hiervoor ook eens in Excel te gaan knutselen..

  • Geen budget zonder inzicht. Houd het vooral simpel of automatiseer waar mogelijk. Veel bijhouden kan ook weer een drempel zijn om snel ergens vanaf te stappen.

 2. Waarschuwing: het gebruik van Excel, of enige andere spreadsheet, kan ongewenste neveneffecten hebben. Vierkante oogjes en een ontembaar verlangen naar meer, meer spreadsheets, meer macro’s, kunnen het gevolg zijn. Spreadsheets kunnen beschouwd worden als een intelligente parasitaire levensvorm die uw leven over kunnen nemen. 🙂

  Ik zou niet meer zonder kunnen.

  • Daar ben ik dus ook bang voor. Kom ik helemaal niet meer van de bank om te gaan sporten.

 3. Toevallig heb ik vanmorgen al mijn uitgaves van oktober 2016 tot nu op een rij gezet in excel. Daar komen dan toch wel handige inzichten uit. Ik twijfel ook nog of ik er dingen van ga delen op mijn blog. Ik heb er in ieder geval wel weer nieuwe blog ideeën door gekregen.

 4. Het bijhouden van de uitgaven en inkomsten is must voor de inzage. Excell gebruikte ik eerder ook, maar vond het veel werk. Het eea zal ook te maken hebben mijn handigheid daarin.
  Sinds jan 2017 gebruik ik daarom een online huishoudboekje. Wekelijks de transacties downloaden en klaar.

 5. Het ziet ernaar uit dat jou administratie goed op orde is. Ik zou dat ook willen. Daar moet ik een keer goed de tijd voor nemen.

  • Hoi Nanette,

   Ik doe mijn best. Door de drukke weken op het werk is het kasboek even blijven hangen. Voor de jaarwisseling is het kasboek definitief af en ik zal het denk ik wel delen met mijn lezers.

Reacties zijn gesloten.