Ons budget

Toen Martina en ik in 2007 gingen samenwonen hadden we beiden al enkele jaren een zelfstandig huishouden gevoerd. Ik woonde bijna zeven jaar zelfstandig en Martina al ruim tien jaar. Omdat wij gezamenlijk een huishouden gingen voeren, hebben we wel enkele maanden nagedacht over de invulling van ons gezamenlijke budget.

In eerste instantie zegde ik mijn huur op en gingen we samenwonen in het appartement van Martina. We hielden onze financiën grotendeels gescheiden. Ik stortte maandelijks 400 euro naar Martina om ongeveer de helft bij te dragen aan de woonlasten. Daarnaast openden wij een gezamenlijke rekening om de boodschappen van te betalen. Beiden legden een gelijk bedrag per maand in. Alle overige kosten hielden we gescheiden.

Ruim een jaar later besloten we onze relatie definitief vorm te geven. Als je 34 en 32 jaar bent, weet je snel genoeg of je samen oud wil worden of niet. Niet bepaald een kalverliefde tussen twee tieners.

We hebben nog even nagedacht hoe we ons budget anders wilden inrichten. Martina werkt een dag minder en bracht minder in per maand. Zij had echter wel meer vermogen in het appartement zitten en in de verdeling van de huishoudelijke taken een groter stuk naar zich toe getrokken.

Daarom zijn we tot de onderstaande verdeling van ons budget gekomen

Deze verdeling houdt nu al ruim negen jaar stand en we zijn zeer tevreden over deze verdeling omdat het voor ons een mooie balans is tussen budgetkeuzes voor ons zelf en doelen in het gezamenlijke budget.

Hoe hebben jullie eigenlijk je budget verdeeld?

13 gedachten over “Ons budget

 1. Leuk om te lezen hoe een ander dit doet. Wij hebben de financiën op een grote hoop. De salarissen komen binnen op onze gezamenlijke rekening waarvan alle vaste lasten worden betaald. Daarnaast hebben we een boodschappenrekening waar maandelijks 300 euro op wordt gestort en waar we ook beide een pas van hebben. De spaarrekeningen staan ook op allebei onze naam.

  Toen we net gingen samenwonen hadden we het iets meer gescheiden, maar eigenlijk was toen ook alles al gezamenlijk. We hadden namelijk ieder onze eigen lasten en het restant stortten we beiden naar de gezamenlijke rekening.

  Nu we getrouwd zijn is toch alles van ons allebei dus dan is het sowieso handig als we allebei overal bij kunnen. Voor ons was dit vanaf het eerste begin heel normaal om het zo te doen. Voorwaarde is wel dat we goed overleggen over uitgaves en ook allebei evenveel inspanning leveren, dit kan in werk zijn of misschien ooit in meer tijd aan bv. kinderen besteden.

  • We hebben deels verschillende hobby’s en interesses. Vandaar ook deze verdeling. We kunnen zonder overleg en lange discussies over de verdeling onze eigen invulling geven.

 2. Bij ons komen de salarissen op een gezamenlijke rekening. Ieder krijgt zakgeld 😉

  Hoe doen jullie het met vakanties Chris? Ik zie dat die onder persoonlijke uitgaves vallen.

  • Naast de €300 zakgeld houden we ook alle toeslagen/overwerk/bonussen en vakantiegeld voor ons zelf. De vakanties betalen we vanuit het persoonlijke budget. Gewoon ieder de helft.

 3. Wij storten salaris op een gezamenlijke rekening, van daaruit worden onze privé-rekeningen “strak” gezet, we zetten hierop wat nodig is voor de vaste lasten; hypotheek, g/w/l, internet etc. Het overige wordt gespaard of belegd, meestal houden we nog wel een reserve van een paar honderd euro op de gezamenlijke rekening voor de onverwachte uitgaven. We proberen deze stand iedere maand ook te “resetten”, zo houden we het voor onszelf overzichtelijk.

  We hebben niet los van elkaar eigen reserves, deze maand zijn we 20 jaar samen dus onze financiën zijn al van meet af aan gemeenschappelijk 🙂

  Ik had je al een berichtje gestuurd; in Chrome werkt het plaatje niet, ik zie geen schema 🙂

  • Dank je wel voor je opmerking! Ook in Firefox en Safari was deze weggevallen. Geen idee waarom, maar ik heb de afbeelding opnieuw geladen. Even in de gaten houden of WordPress nog meer verrassingen in petto heeft de komende tijd.

 4. Lijkt op ons systeem! 1500 tot 1700 is heel netjes. Vooral knap als je dat 9 jaar volhoudt. Gaat de buffer er regelmatig aan? Of weten jullie deze ook lang vast te houden? Bij ons is dit afgelopen jaar ivm een verbouwing niet gelukt. Inmiddels zit de buffer weer vol, nu weer kijken hoelang we dat volhouden.

  • Die €1500 tot €1750 is van dit moment. Iedere €1000 die we extra aflossen op de hypotheek is ongeveer €6 omlaag in ons maandbedrag. Daarbij hebben we afgelopen jaar nog een leuke slag geslagen met opzeggen tandarts verzekering, stoppen tv abonnement en opzeggen rechtsbijstand verzekering. Toch zeker €100,- per maand.

   Omdat we best wel veel afromen richting buffer gebeurt het inderdaad enkele keren per jaar dat we een deel van de buffer gebruiken. Auto reparatie of een andere aankoop groter dan een paar honderd euro.

   De buffer is flexibel en met zo’n groot sparend vermogen zeker niet heilig.

 5. Jullie beginsituatie lijkt op hoe mijn vriendin en ik naar financiën kijken. Ik heb een appartement gekocht waar zij later bij is gekomen. Voor nu deelt ze nog niet mee in de woonlasten (dat komt als ze een fulltime baan heeft), maar hebben we wel een gezamelijke rekening voor boodschappen, elektra en dat soort zaken.

  • Toen wij het appartement bijna 7 jaar geleden verkochten, hebben we wel de keus gemaakt om de huidige woning op onze beide namen te zetten. Denk goed na hoe jullie je lange termijn financiën willen inrichten.

 6. Wij leggen naar rato van inkomen in op de gezamenlijke rekening. Onze salarissen verschillen behoorlijk dus 50/50 zou wel erg vreemd zijn. Kleding/mobiel/hobby etc betalen we ieder zelf en de rest gaat zo ongeveer van de gezamenlijke rekening maar het is allemaal niet in beton gegoten 😉

Reacties zijn gesloten.