No Spend January

Eind december losten wij voor de laatste keer in 2020 extra op onze hypotheek af. Om de tien procent boetevrije aflossing te halen, doken we 2000 euro onze buffer in. Op zich geen probleem, behalve dat mijn tijdelijke contract begin april af loopt en ik nog geen concrete verlenging of nieuwe opdracht binnen heb. Daarom wilden we de buffer zo snel mogelijk weer op ons oude niveau hebben, ofwel de 2000 euro zo spoedig mogelijk weer bij elkaar hebben gespaard.

In een gemiddelde maand, zonder grote uitgaven, lukt het ons om 1500 euro over te houden. Maar wat als het ons zou lukken om die 2000 euro in één keer weer aan te vullen? Zo was de No Spend January geboren.

De No Spend January had nog een tweede stelling. Al ruim anderhalf jaar beweer ik met grote stelligheid dat we van één salaris kunnen leven, maar tot op heden halen we gemiddeld 40 procent bespaar percentage. Dat percentage zou dus op minimaal 50 procent moeten uitkomen om deze stelling te onderbouwen.

Nieuwsgierig gingen we aan de slag!

De maandelijkse vaste kosten zijn een gegeven feit. Dan maar eens in de variabele kosten duiken. Persoonlijke verzorging is een makkelijke. De kapper was toch dicht. Reiskosten zijn variabel, maar daar kunnen we weinig in sturen. Martina kan de elektrische fiets ipv de tram gebruiken, hoewel het weer in  januari daar niet altijd aan mee werkte. Ten slotte bleven onze boodschappen en de leissure uitgaven over.

Onze gezamenlijke leissure uitgaven bestaan voornamelijk uit afhaal, thuisbezorgd en het huren van films (Uit eten, bioscoop, etc betalen we van ons zakgeld) Daar hebben we dus hard op ingegrepen: Pathé Thuis werd vervangen door de gratis NPO start en thuisbezorgd hebben we ons één keer toe laten verleiden. Iets met een lange werkdag en veel gezeik, waardoor we geen zin meer hadden om te koken. Het resultaat: 24 euro uitgegeven.

De uitgaven aan de boodschappen worden grotendeels bepaald door wat we aan ons avondeten en de lekkere trek uitgeven. Ontbijt en lunch eten we redelijk hetzelfde. Aangezien we ons vlees, zuivel en eieren zoveel mogelijk biologisch kopen, is dat een flinke kostenpost. Daar hebben we vanuit het gevaar voor antibiotica resistentie en dierenwelzijn bewust voor gekozen. De hoeveelheid vlees hebben we wel op ingegrepen. Gemiddeld aten wij vier keer per week vlees bij het avondeten en op de prijs van de overige ingrediënten letten we ook niet altijd.

Ons menu hadden we wel rigoureus aangepast. We hebben veel curry’s en nasi gegeten. Het vlees vervangen door gemarineerde tempeh (20 minuten in de Actifry) en in de curry’s meer seizoens,- en diepvries groente gebruikt. Dat scheelde een slok op een borrel! Uiteindelijk hebben (twee persoons huishouden) ruim 300 euro aan boodschappen uitgegeven.

Toch hadden we ook wat onverwachte kosten. Half januari hield onze vaatwasser er mee op. Helaas komen ze deze volgende week pas repareren. Bijna 4 weken met de hand afwassen, maar het voordeel dat de uitgaven ook pas in februari vallen.

En het resultaat?

Totaal hebben we ongeveer 1600 euro uitgegeven, ofwel ruim 60 procent bespaar percentage behaald. De buffer is weer aangevuld en onze conclusie: ja, het is voor ons goed mogelijk om van één inkomen te leven, maar dat is niet ruim met onze huidige levensstandaard.

Het is een mooie bewustwording van onze levensstijl en uitgave patroon geworden. Uiteindelijk zullen we wel meer vegan blijven koken en minder thuisbezorgd bestellen en/of films huren. We verwachten dat de uitgaven in de komende maanden iets lager dan gemiddeld zullen blijven.  Zodra iedereen gevaccineerd is, zullen deze weer wat stijgen. Dan koken we meer voor vrienden en familie en zullen de uitgaven van mijn woon-werk verkeer weer oplopen.

4 gedachten over “No Spend January

  1. Ja, minder eten bestellen, of het nu van de supermarkt of een thuisbezorgd-actie is, is inderdaad een goede kostenbesparing, dat vind ik ook.

    Knap hoor, dat jullie dit zo eens uitgeprobeerd hebben! En het resultaat, dat is er ook wel echt naar!

  2. Leuk uitproberen. Moesten we echt extreem ingrijpen halen we misschien ook wle eens 1600 met ons twee maar zeker niet maand na maand. Onze 2200 euro gemeenschappelijke bijdrage is er ook om grotere eenmalige uitgaven (verzekering en zo) op te vangen en die uitgaven kun je wel 1 maand vermjden maar niet gedurende een volledig jaar.

    • FIRE is een marathon, dit is slechts een tussensprint 🙂 Hele nette SR heeft u trouwens de laatste 2 jaar behaald!

Reacties zijn gesloten.