Panem et circenses

“Zo Chris, dat zijn nogal dure woorden. Een paar blogjes geschreven en nu al naast je schoenen lopen?” Euhh, nee. Panem et circenses zijn de woorden van de Romeinse dichter Juvenalis: “Vroeger verkochten we onze stem aan niemand. Al een hele tijd heeft het volk de macht afgestaan. Het volk benoemde vroeger militaire bevelhebbers, hoge ambtenaren, legioenen, alles. Nu beperkt het volk zichzelf en hoopt alleen nog op twee zaken: brood en spelen.”

En daar raak ik precies de kern van mijn betoog. Een jaar geleden hebben we ons TV abonnement opgezegd. Waarom? Ik begon het steeds meer als zinloos vermaak te beschouwen. Avond aan avond zappend langs de vele zenders. Leeg vermaak. Meer kanalen, meer van hetzelfde. Steeds meer gescript. Ook op Discovery en National Geographic. Steeds meer reclames die je alleen maar aanzetten tot consumeren.

Ruim 3 maanden heb ik de discussie met Martina gevoerd. Wat is nu echt de toegevoegde waarde van ons abonnement? Zal de kwaliteit van leven niet groter worden indien we minder voor de buis hangen te vegeteren?

Vorig jaar september hebben we de stoute schoenen aangetrokken. Onze provider gebeld en opgezegd. Vervolgens heb ik wel als “voormalig” gadget liefhebber een mini computer onder de TV geplaatst.

Een jaar verder kom ik tot de conclusie dat we de juiste keuze hebben gemaakt: Nieuws en achtergronden lezen en bekijken we op onze smartphones. De mini computer gebruiken we om uitzending gemist te kijken. Onder andere Zembla, Tegenlicht en Andere Tijden. Ook de diverse Youtube kanalen met onderwerpen die ons echt interesseren zijn vanaf de bank prima te bedienen met het draadloze toetsenbord. Voor films trekken we nog wel eens een oude DVD uit de kast. Zijn op de gemiddelde rommelmarkt ook prima voor een euro, max twee te scoren. Na afloop gewoon weer verkopen. Sport op TV interesseert mij niet.

De €22,50 die we per maand besparen, hebben we in de mini computer geïnvesteerd. Terugverdientijd is 16 maanden. Geschatte afschrijving zes jaar. Naast de quality time die het ons oplevert, we kijken gericht en aanzienlijk minder, besparen we dus ruim €1200,- ofwel ongeveer €200,- per jaar. Rente op rente is dit weer 2 maanden eerder met pensioen of een mooie reis en bijbehorende herinnering.

Het TV abonnement heeft in mijn ogen toch zijn langste tijd gehad. On demand is de toekomst. Omroepen en TV producenten proberen nog geforceerd vast te houden aan de abonnementsvorm. Maar wees eens eerlijk? Met je Netflix abonnement kijk je toch ook alleen de films en series die jou interesseren en laat je 90% ongemoeid?

Heb jij jouw TV abonnement al opgezegd of heeft de commercie jou nog in zijn greep? 😉

8 gedachten over “Panem et circenses

  1. Hier ook abonnementloos qua tv. Wel Netflix. Dochter kijkt vanaf de laptop wat haar interesseert. En wij verheugen ons op winterse avonden. Houtkachel aan, brei/haakwerkje erbij (ja alleen ik dan hoor) en hopelijk weer een leuke serie waar we ons heeeeerlijk op kunnen verheugen om te kijken.

    • Een houtkachel hebben we niet, maar wel een platenspeler. Lekker oude soul en disco platen draaien.

  2. Ik gebruik zelf een chromecast. Goedkoop klein ding dat je aan je tv kan aansluiten, en dan kan je makkelijk vanaf je mobiel NOS/Youtube/Netflix ‘casten’. Ideaal. Niet eens een smart TV nodig.

    • Een Chromecast (of Apple TV) zeker overwogen, maar toch een NUC aangeschaft. Deze biedt net iets meer mogelijkheden met DVD’s en andere media

  3. Inmiddels een maand geleden het tv abonnement opgezegd. Tot op heden nog totaal niet gemist. We hebben al wel enkele jaren een Netflix abonnement wat gedeeld wordt met 4 mensen. Hierdoor betalen we slechts €3 per maand. Dit wordt dan gestreamd via de iPad naar de Apple TV welke beide gekregen zijn van de werkgever van mij.

  4. Wij hebben ook al een tijdje geen tv abonnement meer, en nog geen seconde gemist! Eigenlijk keken we via ons abonnement ook alleen on-demand diensten, reclames irriteer ik me namelijk mateloos aan. Netflix, YouTube en rtl gemist app via de smartphone streamen naar de Chromecast en we hebben genoeg te kijken 🙂

    • Goed dat je weer aan het bloggen bent geslagen. Ik had jullie al gemist.

Reacties zijn gesloten.