I make a special price for you, my friend

Op onze vakantie in Griekenland afgelopen mei hadden we na een aantal dagen op onze standbedjes weer eens zin om wat van de omgeving te gaan bekijken. “Zullen we een excursie boeken of zelf een auto huren?” vroeg ik aan Martina.“Nee ik heb geen zin in een dure excursie met 2 koffie stops in een bus vol 60 plus” OK, haar antwoord was duidelijk. Het werd dus een huurauto.

Voordat we bij de autoverhuur naar binnen liepen, vroeg ik aan Martina de gezamenlijke portemonnee. “maar je hebt toch je creditcard bij je?” kaatste ze terug. “Laat me nou maar even mijn gang gaan” bromde ik toen we plaats namen bij de receptioniste.

“Good Morning Sir. How can I help you?” Daar gingen we dan: “Hello, also good morning. Today, my wife and I want to rent a car for a side seeing trip around the island. Outside on the parking lot, I noticed the mid-size car between the other smaller cars. It’s already their for a few days without being rented out. Is there a possibility that we rent that car today?” 

Haar ogen begonnen te glimmen. Waarschijnlijk een naderende omzet target en een laagseizoen wat nog niet helemaal liep zoals door de eigenaar was begroot. “No problem at all. It’s a very good car, brand new this season, only rented out 3 times since we bought this car.” Ik zat op de goede weg en ging mijn laatste kaart uitspelen.

“I brought my credit card with me for the guarantee of the rental, but I understand that the rates for the credit card company are influencing your margins. Is it possible the get a cash-only offer?” De zuid Europese parallele economie deed zijn werk in mijn voordeel. Het huurformulier werd netjes uitgeprint, maar zag er iets eenvoudiger uit dan ik gewend was. Uiteindelijk betaalde we ongeveer een tientje minder voor deze gloednieuwe middenklasse auto dan voor de afgeragde instapmodellen die een paar meter verder stonden.

Ethisch correct? Zeker niet, maar als we het dan toch over ethisch correct hebben: Griekenland had ook nooit aan de Euro moeten deelnemen. De gewone man heeft het op dit moment heel zwaar met de geknepen pensioenen, salarissen en uit de pan groeiende belasting maatregelen. Wellicht een voorloper wat ons te wachten staat in de volgende crisis.

De staat van de Griekse economie heeft mij wel aan het denken gezet en motiveert dat we het versneld aflossen van onze hypotheek stug zullen blijven doorzetten. Lage lasten geven vrijheid en meer keuze mogelijkheden. Ook dat is HOT!

 

 

7 gedachten over “I make a special price for you, my friend

 1. Haha heerlijk om te lezen en wel slim gespeeld!

  Wel een dingetje: misschien had je met je creditcard wel een verzekering gehad op je huurauto? Ik weet dat mijn ouders hier vaak gebruik van maken.. Dat zou ook weer geld hebben gescheeld. Maar goed, als het een rondje om het eiland is voor een dag is de kans klein dat er wat misgaat natuurlijk.

  Onderhandelen op vakantie is zo leuk! Vooral in Azie waar je echt letterlijk bijna overal kan afdingen, echt een hobby van me! Eigenlijk zouden we dat hier in Nederland ook wat vaker moeten doen he?

  • We onderhandelen veel te weinig in Nederland. Het zit niet in onze cultuur, maar kosten verlagen is veel makkelijker dan inkomsten verhogen en de shortcut naar een hogere savings rate.

 2. Waarom zou dit ethisch niet correct zijn? Onderhandelen is toch niks mis mee?

  • Hoi Ineke,

   Het onethische zit in de belasting ontduiking die in veel zuid Europese landen wat meer gemeengoed is. Met contant betalen wordt deze in de hand gewerkt waardoor er netto meer marge overblijft voor de verhuurder. Door de hogere marge kon de huurprijs omlaag. Het ethische dilemma blijft: De kleine man een wat dikkere belegde boterham gunnen of met de belasting de overheidsuitgaven in balans houden.

 3. Goed onderhandeld! Ik kom ook net terug uit Griekenland. Werd regelmatig gevraagd of we het contant konden betalen. Wij hebben juist afgedwongen alles met creditcard te betalen en een bonnetje te ontvangen. Dan weten we zeker dat de Grieken er belasting over betalen. Is voor nu even de enige manier om er bovenop te komen…

  • Het blijft lastig Tom. Ik denk dat de Griekse economie zover is uitgeperst dat het land er financieel aan ten onder zal gaan. Het zet mij vooral aan het denken over de volgende crisis en hoe de Nederlandse economie zich daarin staande zal houden. Wat als wij hier Griekse toestanden zouden krijgen en mensen soms 3 banen nodig hebben om het hoofd boven water te houden? Zouden we dan nog zo belastingtrouw zijn of meer voor overleven kiezen?

Reacties zijn gesloten.