Cijferneuken voor beginners.

De eerste maand waarin we het nieuwe kasboek gebruiken is weer voorbij, en die eerste maand is errrrrrug confronterend! Had ik drie weken geleden nog gemeld dat we gemiddeld <€2.600 per maand wilden uitgeven om in 2018 de volledige 10% op de hypotheek te kunnen aflossen: nou, dat heb ik geweten. Vrijwel iedere avond na het eten de laptop erbij. Kassa bonnetjes verwerken op categorie, bank app controleren of kasboek overeenkomt met het saldo. Ik werd zelfs fanatiek om te voorspellen op hoeveel we zouden eindigen.

Dat voorspellen is helaas niet helemaal gelukt. 2 weken geleden was mijn inschatting dat we op €2.300 uitgaven zouden uitkomen. Het eindbedrag vanavond bleek uiteindelijk 2.403 euries.  In die €2.403 zitten geen eigen risico ziektekostenverzekering, gemeentelijke belastingen en water. Wel hebben we onze kater voor zijn jaarlijkse APK naar de dierenarts gebracht. De defecte Actifry vervangen en 2x energie betaald. Onze vorige leverancier factureerde een maand achteraf en onze nieuwe leverancier int een maand vooruit. Gemiddeld zit het wel goed, zolang er dit jaar geen grote onverwachte uitgaven langskomen.

Ga ik nu iedere maand een overzicht van ons kasboek delen? Nee joh! Wel lekker makkelijk om mijn blogposts mee te vullen, maar daar zitten jullie vast niet op te wachten.

Ten slotte nog een paar feiten die ik zelf opmerkelijk vond:

 • Onze savingsrate kwam net boven de 40% uit. Aardig HOT als zeg ik het zelf.
 • 60% van de kosten zijn vaste terugkerende kosten zoals hypotheek, energie en verzekeringen. 40% variabel zoals boodschappen en reiskosten. Zelf had ik vooraf de verhouding meer richting 70/30 ingeschat.
 • We hebben deze maand met zijn tweeën iets minder dan €350 aan levensmiddelen uitgegeven. Ondanks grotendeels biologisch vlees en zuivel en zelfs een keer Paleo koken voor familie die door de ME daar veel baat bij heeft. Waarschijnlijk zitten daar wel wat gunstige factoren bij zoals 2 keer zakelijk buiten de deur eten en de folder kolder hobby van Martina waardoor we zeer prijsbewust inkopen.
 • Het apart bijhouden van snoepen, thuisbezorgd en geld uitgeven aan on-demand films in de kasboek kolom leisure is een flinke stok achter de deur. Slechts €24,60 deze maand. Wat mij gelijk hielp om deze maand vier en een half kilogram af te vallen.

Wat waren de grote eye openers in jullie kasboek toen jullie deze de eerste keer gingen gebruiken?

22 gedachten over “Cijferneuken voor beginners.

  • Ik zal het het je nog sterker vertellen. Ik heb deze maand best wel wat gesnackt en ben 6 kilo afgevallen 😉

 1. Sorry, er is altijd buik boven buik 😉
  Komende maand zal ik beter mijn best moeten doen. Er staan maar 8 etentjes in de agenda.

  • Ja, een echte stok achter de deur. We houden hem er ook zeker in.

 2. Ik ben geïnteresseerd in de financiële cijfers, maar mijn hoofd reageert alleen maar op de gewichtscijfers. Wat goed!!! Iedereen is afgevallen. Nu ik nog… 😉

  Maar volgens mij hebben jullie het dus hartstikke goed gedaan! Complimenten.
  Nog even 11 maanden volhouden en dan zijn jullie er 🙂

 3. Met de fruitbomen in eigen tuin, gaan jullie straks zo gezond eten dat wij daar op lange termijn noooooit tegenop kunnen met het kasboek. Nu een kleine winst, maar die voorsprong haal jij wel in.

  En misschien ga ik nog een keer met de billen bloot en publiceer ik alle cijfers. Daar ben ik nog steeds niet uit.

 4. Dat is lang geleden, maar ik herinner me goed dat ik het ook errrruuuug confronterend vond.. En dan bedoel ik een huishoudboekje voor het eerst bijhouden, niet iets met weegschalen en zo. Daar helpen mijn genen mij waarschijnlijk (en het feit dat mijn vrouw geen chocola koopt ondanks dat ik daar wekelijks over zeur, maar ja, dan moet ik zelf maar boodschappen gaan doen)

  • Troost je Sloth, ik ben jaloers op jouw financial skills

  • Gelukkig wel, niets is demotiverender (twee keer de woordwaarde) dan geen resultaten van je inspanningen zien.

 5. Nice Chris, een heel mooie SR en het afvallen is natuurlijk mooi meegenomen. Onze eye-openers waren de uitgaven aan uitjes / uiteten / leuke dingen….daar gaan we nu een stuk bewuster mee om. Succes met je kasboek 🙂

 6. Eye opener was voor ons dat wij hele hoge vaste lasten hadden op verzekeringen ectera en veel geld ging naar de boodschappen.

  • Ja, de vaste lasten hadden we vorig jaar zonder kasboek al een redelijke slag mee geslagen. Deel van de verzekeringen en TV abonnement opgezegd.

  • Hoi Robert,

   Leuk dat je meeleest!
   Een leuk initiatief de Zeef.com. Daar ga ik binnenkort eens verder naar kijken.

Reacties zijn gesloten.