Folder kolder

Chris roept van onderaan de trap:’De folders zijn bezorgd’.Ik spurt de trap met 2 treden tegelijk af onderwijl vragend of het de koopmap of de Spotta is. Wij hebben namelijk geen nee – nee sticker op de brievenbus. Chris zou dat wel graag zien. Het scheelt per slot van rekening een flinke stapel oud papier. Bovendien past het niet bij een FIRE/HOT-aanhanger.

Ik ben er echter gek op. Heerlijk om met een flinke stapel folders er eens goed voor te gaan zitten. Een kladblok met pen op tafel en een kop thee binnen handbereik. Maar vraag je jezelf af:’Is dat niet de kat op het spek binden ? Consuminderen en dan van allerhande reclame bekijken ? ‘

Behalve dat het bekijken van folders een goedkope hobby is, de folders zijn immers gratis, levert het ook besparing op. Tja en dat klinkt toch als muziek in de oren van een consuminderaar. Omdat geld uitgeven geen hobby van ons is, laten we ons niet verleiden tot het doen van onnodige aankopen.

De folders over schoenen, kleding, elektronica, meubels, keukens en auto’s verdwijnen direct bij het oud papier. Echter de folders van de supermarkten, drogisterijen en huishoudelijke winkels worden zorgvuldig doorgepluisd. Ik kijk specifiek naar wat we nodig hebben omdat het op is of naar spullen die we altijd gebruiken en lang bewaard kunnen worden. Dus eigenlijk aanvulling van de voorraad. Deze aanbiedingen krijgen een plaatsje op mijn kladblok.

Dat wil niet zeggen dat al deze aanbiedingen ook gekocht worden. Als we ergens voldoende voorraad van hebben, laten we de aanbieding lopen. Of soms zijn er alleen producten in de aanbieding die we nooit gebruiken of niet lekker vinden. Dan laten we de aanbieding ook lopen. Samen proberen we een weekmenu te maken met de producten die in de aanbieding zijn. Zo bedenken we voor een week vooruit wat we per dag willen eten en welke boodschappen we ervoor nodig hebben. We plannen niet de hele week vol. Er is altijd een dag niets gepland waarin we eventuele kliekjes kunnen opmaken.

Twee valkuilen hierbij zijn dat de aanbiedingen te goed lijken om waar te zijn en dat iets helemaal geen aanbieding is. Vooral bij A-merken zie je dat de prijs in de aanbieding er goed uitziet. Maar als je terugrekent naar de kiloprijs of literprijs van het product en dit vergelijkt met een huismerk van de supermarkt, ben je met een aanbieding van het A-merk meestal duurder uit.

Dat iets geen aanbieding is, terwijl de folder je dit wel laat geloven, daar kwam ik bij toeval achter. Ik heb van heel veel producten die wij gebruiken de prijs genoteerd in een lijst. Zo wordt er vaak gestunt met korting bij het kopen van meerdere producten. Als je zelf berekent wat iets per stuk kost, kom je soms tot de conclusie dat je niet de aanbieding moet kopen, maar een los product bij een andere winkel.

Om verder te besparen kan het schelen om te kijken naar spullen die uit het assortiment gehaald worden en met korting worden verkocht. Deze staan vaak in grabbelbakken richting de kassa in de hoop dat mensen hier nog wat uitvissen en kopen. Meestal is het wel de moeite waard om hier even naar te kijken. Zo hebben we bij een bekende supermarkt quinoa, biologische erwtensoep en biologische jam uitgehaald voor prijzen van €0,50 en €1,-

Ook bij grote partijen die aangeduid worden als op=op acties, zijn de prijzen vaak klein. Zo hebben we deodorant van Nivea gekocht voor €1,- per stuk. Bij deze acties gelden wel dat je naar de winkel moet als de aanbieding ingaat, omdat je anders kans hebt om mis te grijpen.

Het halen van deze aanbiedingen doe ik op de fiets. Goedkoop reizen en ook wat gratis lichaamsbeweging. Maar als het product in de aanbieding maar €0,10 goedkoper is dan normaal, het slecht weer is of ik het druk heb, sla ik wel eens over.

 

Koop jij wat je op het moment zelf nodig hebt, of wacht je tot iets in de aanbieding is ?

6 gedachten over “Folder kolder

 1. Ik heb sinds december zo’n nee/nee sticker, en vindt het geweldig. Het scheelt een enorme stapel aan oud papier wat ik nooit gebruik. Ik kijk vaak naar de digitale folder van de supermarkt voor aanbiedingen, maar voor de rest eigenlijk niet.

  • Ik probeer Martina ook aan de digitale folders te krijgen. Ik denk dat het binnenkort gaat lukken 😉

 2. Ik heb sinds ik hier woon een nee nee sticker. Ik vind dit folders verschrikkelijk namelijk. Ik kijk vaak in de winkels welke artikelen ik moet hebben. Voor veel dingen als deo, wasmiddel en vaatwastabletten hebben we een stuntwinkel die vaak voor erg lage prijzen producten wegdoen. Dan zit je weer met 120 vaatwastabletten, maar wel van een merk en een fractie van de supermarktprijs.

  • Ook de stuntwinkel lopen we een paar keer per jaar binnen, maar meestal blijken de aanbiedingen bij drogist of supermarkt goedkoper dan de stuntwinkels.

   Martina is deze week ook weer begonnen met het bijhouden van de prijzen van de diverse winkels. Ieder zijn hobby, maar het helpt echt om scherp uit te komen.

 3. Sinds een paar maanden hebben we een nee – nee sticker en ik mis de reclamefolders eigenlijk helemaal niet. De aanbiedingen voor de supermarkt bekijk ik online en dan meestal alleen van de ah. Ik koop juist minder spullen door niet in de folders te kijken, want ik word minder verleid om een goede aanbieding te kopen. Voor drogisterij producten kijk ik ook vaak bij de Action. Daar hebben ze A-merken voor lage prijzen. Of ik wacht tot er 1 + 1 gratis acties zijn.

  • Waarschijnlijk gaan we binnenkort over op digitale folders en een Nee/Ja sticker.

Reacties zijn gesloten.