Jazeker, de Apotheker

Herken je dat: Op het moment dat je net een afspraak hebt gemaakt bij de huisarts, ervaar je geen klachten meer. Of je komt bij de huisarts en die zegt:” Kijk het nog maar even aan.” Een verkoudheid duurt zeven dagen, maar als je naar de huisarts gaat, maar een week. Nou voor deze situaties is een beetje aan zelfzorg doen zo gek nog niet.

Fabrikanten hebben van allerhande zelfzorgmiddelen op de markt gebracht en met behulp van de nodige reclame word je overgehaald om een medicijn te kopen met een mooie naam of een leuke verpakking.

Wij FIRE/HOT aanhangers weten beter. Marketing kost geld en dat betalen wij. Niet dus. Hoe weet je nu wat je moet kopen ? De fabrikant geeft de werkzame stof die hij verkoopt een naam die lekker klinkt. Als je weet welke werkzame stoffen er in die merknamen zitten, kun je veel voordeliger een medicijn kopen bij de naam van de werkzame stof.

Ik zet de medicijnen die handig kunnen zijn om in je medicijnkastje te hebben op een rij.

Weet je niet zeker welke werkzame stof er in een bekend merk zit? Zoek op de zelfzorgafdeling het bekende merk en lees welk werkzaam bestanddeel er in zit. Vaak kun je deze werkzame stof in dezelfde dosering vinden met het merk van de drogist erop. Als de drogist het niet verkoopt, kun je meestal nog de werkzame stof bij de apotheek noemen, die deze ook merkloos verkopen.

Misschien ten overvloede, maar toch:

Overleg bij twijfel met je apotheker of het samen kan met eventuele andere medicijnen die je gebruikt en lees altijd de bijsluiter. Als je klachten niet overgaan, overleg dan met je huisarts en laat weten welke medicijnen je gebruikt hebt om er zelf wat aan te doen.

Ben je niet voor medicijnen ? Voor de meeste kwalen zijn ook kruiden of zelf remedies te maken. Denk aan geraspte gember in heet water tegen misselijkheid, kamille thee tegen maagpijn en venkelthee tegen darmkrampen.

Welke natuurlijke oplossing werkt voor jou goed ?

13 gedachten over “Jazeker, de Apotheker

  1. Wij gebruiken niet zo vaak medicijnen. Alleen af en toe paracetamol of neusspray. Bij verkoudheid maken we wel zelf citroenthee met verse gember, dat lijkt wel wat te helpen.

    • Als het echt niet te harden is gebruik in een paracetemol, voor de rest gewoon accepteren en uitzitten…
      Al die medicijnen komen namelijk via het riool ook weer in het milieu terecht en daar probeer ik zo min mogelijk aan mee te doen…

  2. Als je griep hebt en naar de dokter gaat duurt het een week voordat je weer gezond bent. Als je thuis op de bank blijft liggen 7 dagen 😉

  3. De medicijnen die wij in huis hebben kunnen wij denk ik beter weggooien aangezien ze vast en zeker over datum zijn. Wij gebruiken het beide zelden tot nooit. Al die merken die het zichzelf kunnen veroorloven om op tv te kunnen adverteren kan je wat mij betreft sowieso links laten liggen. Hetzelfde geldt overigens voor multi vitaminen.

    • Dat medicijnen over de datum gaan, gebeurt niet veel bij ons. Wel gooi ik de neusspray weg als deze gebruikt is na een flinke verkoudheid, omdat je jezelf opnieuw kunt besmetten. In principe hoef je geen vitamines te slikken als je gezond (veel groenten en fruit) eet.
      Toch slikken wij wel een multivitamine als aanvulling op ons dieet. Zeker in de winter als er veel virussen rondwaren, helpt een goede weerstand om zelf niet ziek te worden.

  4. Citroen, honing en heet water doet hier vaak wonderen met verkoudheid (en bij hardnekkige verkoudheid naar smaak aanvullen met een goeie single malt ;))

    • En bij twijfel kan ook de citroen, honing en heet water worden weggelaten

  5. Als je honing in je thee doet, moet je even wachten tot de ergste hitte er af is. De verzachtende werking van honing verdwijnt namelijk bij hoge temperaturen. Niet in kokende thee gieten dus.

Reacties zijn gesloten.