Fan van Kirsten, Bryce en Marjolein

Ongeveer 2½ jaar geleden kwamen Martina en ik via consuminder blogs de eerste tiny houses tegen. “wat zijn dat voor grappige rare kleine huisjes?” zeiden we tegen elkaar, maar onze interesse was direct gewekt. Op de blogs die wij volgen is er al meerdere keren uitgelegd wat een tiny house is, dus ik ga nu niet opnieuw het wiel uitvinden. Laat Google maar voor je werken.

Waarom vinden wij de tiny houses zo leuk? Niet alleen het idee van hypotheek vrij wonen en zonder schuld door het leven gaan, maar ook de (gedeeltelijke) zelfvoorzienigheid en het afzetten tegen gevestigde gedachte van een eengezinswoning of appartement 3 hoog achter spreken ons aan. Daarnaast is de factor eenvoudig leven en ont spullen een redelijke noodzaak om in een tiny house te kunnen leven. Ten slotte de innovatieve ideeën die de meeste tiny house bouwers en gebruikers bezitten over het creatief inrichten van de beschikbare ruimte en de veelal toegepaste dubbel functie van meubels.

Zouden wij zelf in een tiny house willen of kunnen wonen? We vragen het ons regelmatig af als we weer een leuk filmpje of mooie fotoserie voorbij zien komen. Zeer waarschijnlijk wel, maar onder voorbehoud van enige voorwaarden. Martina stelt geen hele hoge eisen, maar ik ben met sanitair wel kritisch. Met een compost toilet zou ik geen moeite hebben, maar mijn guilty pleasure is lekker uitgebreid douchen. Ik zie mijzelf niet de rest van mijn leven in een douchecel van 60 x 60 cm badderen.

Toch hebben de tiny houses wel invloed op onze toekomstplannen. Zoals ik al eerder aangaf willen wij over een aantal jaar onze eengezinswoning inruilen voor een vakantiewoning en een klein appartement. Beiden zullen een oppervlakte tussen de 50 en 70 m2 hebben, waardoor we zeker goed moeten nadenken over het inrichten van de beschikbare ruimte.

Genoeg gefilosofeerd over de het wel of niet willen wonen in een tiny house. Hieronder een aantal sites en kanalen die wij regelmatig bezoeken voor inspiratie en om even weg te dromen.

 Een mooie start en eigenlijk het standaardwerk in deze subcultuur is We The Tiny House People van Amerikaanse documentaire maakster Kirsten Dirksen. Met als mijn favoriete deel het tiny house van Johnny Sanphillippo op Hawaï. Johnny heeft ook een eigen site: Granola Shotgun. Kirsten heeft een Spaanse man en op haar youtube kanaal zijn ook mooie rapportages te vinden van Franse, Spaanse, Belgische en Nederlandse kleine of opvallende huizen. Afgelopen zomer is Kirsten met haar gezin onder andere in België en Nederland geweest.

Aan de andere kant van onze aardbol in Nieuw Zeeland verblijft Bryce Langston. Zijn web site Living Big in a Tiny House is zeer inspirerend. Niet alleen de huizen maar ook de Nieuw-Zeelandse omgeving, hoewel hij ook filmt in Japan en Noord Amerika.

Naast Bryce en Kirsten hebben we natuurlijk ook een Nederlandse pionier op dit gebied. Marjolein in het klein en de website van Tiny house Nederland

Ten slotte wil ik jullie deze vier niet onthouden: Tiny House Swoon, Exploring Alternatives, Tiny House Giant Journey en Go Downsize

Laat maar weten als je hier een leuke aanvulling op kan geven!

 

14 gedachten over “Fan van Kirsten, Bryce en Marjolein

 1. Mij spreekt het ook wel aan, maar ik denk af en toe ook dat ik dat nu te makkelijk zeg. We hebben nu een groot appartement van 150m2 waar we veel ruimte over hebben, voornamelijk omdat we gigantisch aan het ontspullen zijn gegaan. Het is dus makkelijk om nu te zeggen dat we ook wel veel kleiner kunnen gaan wonen, maar dat weten we natuurlijk pas als we dat ook daadwerkelijk doen. Ons appartement hiervoor was 55m2 en dat was wel echt te klein. Maar toen hadden we ook veel meer zooi dan nu.

  • Het is meestal meer de charme van het buiten wonen dan het echte comfort, maar wegdromen blijft wel leuk.

 2. Hier op 90m2 met z’n drieën, dat is prima. Ik ben wel benieuwd hoe mensen het vinden om 10+ jaar in zo’n tiny house te wonen of in de wat nattere en koude klimatologische zones van deze wereld 😉

  • Inderdaad zeg, het is meer een trend van de laatste jaren. 10+ jaar kan best wel tegenvallen. Aan de andere kant, het zal waarschijnlijk wel wennen.

   Het natte of koude klimaat zal niet heel veel invloed hebben.
   Genoeg tiny houses in Alaska en Canada voorbij zien komen.

 3. Bedankt voor de leuke links! Ik ga ze zo op mijn gemak bekijken. Ik zou in mijn eentje wel in een Tiny House kunnen wonen, maar het is me met hopelijk straks een gezin wel te klein. Begin oktober was ik bij de Tiny House Jamboree en daar waren ook mooie huizen te zien die net iets groter waren dan de standaard tiny houses. Een mooi voorbeeld vind ik het ‘wikkelhouse’. Daar zou ik wel in kunnen wonen. Helaas is het lastig om in Nederland een mooi stuk grond te vinden waar dit mag.

  • Ja die Jamboree leek me ook erg leuk voor de inspiratie, maar helaas hadden we al een andere afspraak. Het was wel bagger weer die middag met alle hoosbuien.

   Een tiny house in Nederland blijft lastig met de huidige wetgeving. Landbouwgrond van 4 tot 10 euro per vierkante meter levert meer op voor een gemeente als bouwgrond voor een project ontwikkelaar dan als grasveld voor een tiny house. Daarbij proberen het bouwbesluit en de welstandscommissies ons in een bepaalde richting te delegeren waardoor het bijna altijd een soort semi ilegale camping constructie dreigt te worden. Marjolein schrijft ook regelmatig over de problemen met de wetgeving.

 4. Leuk, een 1,5 jaar of wat geleden was ik ook even in de ban van Tiny House en verdiepte ik me er geheel in en kwam op een aantal youtube filmpjes. Erg leuk om te zien en goed om te kijken hoever je zelf wilt gaan. Heeft ons nu wel gevormd met het idee om in de toekomst ons appartement, nadat deze is afbetaald, te gaan verhuren en zelf deels in een vakantiehuis of tiny house en deels ergens op de aardbol te overwinteren en te leven van de inkomsten van de huur en wellicht wat uit beleggingen komt.

  • Dat klinkt als een mooi plan! Jullie digitale nomade pensionering deels bekostigen van jullie vastgoed.

 5. Ik geloof niet dat ik deze fascinatie voor Tiny houses met je deel, het zou me een claustrofobisch geven om met elkaar in zo’n kleine ruimte te leven, het bereiken van FIRE / HOT zal gepaard gaan met concessies, maar persoonlijk denk ik niet dat leefruimte er (voor ons) daar 1 van is, wij wonen op dit moment in een klein rijtjeshuis en daar zou ik prima kunnen blijven wonen.

  • Smaken verschillen, gelukkig wel 😉 Je hebt er in ieder geval goed over na gedacht.

 6. Hey Chris,
  dat lang douchen kan ook prima in de sportschool of sauna 😉 Hou je nog steeds flink geld over als je in een tiny house gaat wonen. Beetje creatief aanpakken toch?

  • Voor mij is de essentie van een tiny house juist de onafhankelijkheid en hypotheekvrij kunnen leven.
   Dan zeker niet binden aan een sportschool of sauna voor het sanitair. Eerder het tiny house zo inrichten dat het aan je guilty pleasures voldoet. Bij voorkeur nog grotendeels off the grid.

 7. Grappig, wij zijn hier ook fan van tiny houses (amazing places van channel 4 zit trouwens ook in die richting). In de praktijk zijn we hier wel de compleet andere richting gegaan met 4 slaapkamers voor twee mensen. En een tuin waar je gerust een tiny house of twee in kwijt kunt. Veel te groot wonen heeft ook wel zijn voordelen : mijn douche is 2m40 op 90 cm en dat was dan nog omdat ik van de vriendin niet groter mocht gaan …

  • Amazing places met Kevin, die ouwe zuurpruim 😉 Wanneer je tiny houses via youtube bekijkt komt ie regelmatig voorbij als suggestie. Ik zal eens kijken of ik met mijn VPN op de BBC channel 4 uitzending gemist terecht kan komen

Reacties zijn gesloten.